Věci na cestu

Všeobecné rady a zkušenosti nezávislých cestovatelů.
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Věci na cestu

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Vzhledem k tomu, že se zrovna balím na cestu do Thajska a okolí, tak jste se dočkali seznamu věcí, které si s sebou vzít. Pokud Vás napadne něco, na co jsem nedejbože zapomněl, tak to sem, prosím, napište.

TEPLÉ KRAJE:
Nezbytné a méně zbytné věci:
Pevnej batoh - kvalitní, ale odrbanej, ať moc nepřitahuje zraky. Ale i novej bágl na cestě dostane zabrat.
Baťůžek - věci si můžete nechat na pokoji, ale na foťák, vodu, průvodce, slovník je dobrej menší baťůžek, kterej se při přesunu pomačká a sbalí do velkého báglu.
Obal (pláštěnka) na batoh
Letenka - pokud letíte :wink:
Pas - s vízama
Peníze - dostatečná zásoba dolarů, eur. Není špatnej nápad vzít si travel šeky, které se v případě krádeže dají zablokovat. Dobré jsou American Express, protože je proplatí snad v každé zemi.
Cestovní připojištění, které se vztahuje na činnosti, které budete vykonávat. Např. na horolezectví a letecké sporty se většinou normální připojištění nevztahuje
Mezinárodní řidičák
Očkovací průkaz - prý ho někde chtějí vidět
Opasek, tajná kapsa na peníze - něco, co se nedá jednoduše odepnout nebo rozříznout (kluci s žiletkama jsou virtuozi ve svém oboru a ani si nevšimnete, že máte lehčí batoh) a kam se dají peníze a doklady. Docela dobrý jsou úzký kapsy, který se dají pod tričko a nejsou vidět
Průvodce
Mapy - někdy je problém získat kvalitní mapy až na místě
Pasové fotky jestli si chcete vyřizovat nějaká víza nebo doklady v zahraničí
Slovníky
Deník - pokud ho píšete
Pero - ať ho máte čím psát
Šití - pevná nit se hodí na urvaný popruhy u batohu
Nůž - nebrat do letadla
Pepřák - v některých zemích je ilegální, nebrat do letadla
Lžička - občas vám nemusí dát příbor.
Šňůra - já ji používám na sušení a pověšení prádla v hotelovém pokoji
Zapalovač
Baterka - čelovka není špatná
Elektrický vařič - spirála, která se ponoří do ešusu, pokud chcete něco uvařit (čaj, kafe nebo cokoli. Jednou jsem ohříval vodu v 10 litrovým kýblu na umytí - venku byla zima). Zástrčka záleží na zemi, do které se chystáte.
Fotky rodiny, pohledy, vizitky - Lidi často chtějí vědět odkud jste, jak se tam žije atd. V chudších zemích se jim víc líbí pohledy s tramvají než památky.
Přehrávač - Zvlášť pokud chcete utéct před místní realitou. Není špatný zalézt na pokoj a pustit si něco českýho nebo evropskýho
Knížka, karty, cestovní šachy
Plavky
Šnorchl a brýle na potápění - někdy se nedají sehnat a někdy se djí prodat za dobrou cenu.
Sluneční brýle - s UV filtrem
Nůžky na nehty
Hodinky s budíkem - občas se musí vstávat v noci
Zámek + Lanko - Není od věci si zamknout pokoj svým zámkem, Ocelové lanko nebo řetízek se hodí na zamčení zavazadel ve vlaku atd.
Fotovýbava nejlépe analogová či digitální zrcadlovka, objektivy, filtry, filmy(pokud si jich nevezmete dost, tak se dají koupit, ale pozor na kvalitu - expirační doba a kde jsou skladovány) či paměťové karty, baterky, stativ (pokud ho používáte a máte), ochranný obal na filmy na letištní kontrolu.

Léky:
Dezinfekce vody - Já používám Sanosil (kapky, které jsou na vyčištění 50l (nově 80l) vody/lahvička, nemají žádnou chuť a moc nestojí)
Rehydratační sůl - Doporučuju nepodceňovat. Pokud má člověk průjem (a dostane ho každej) může ztratit spoustu tekutin a minerálních látek, což může blbě dopadnout. U nás se dají koupit iontové nápoje a v Indii a Pákistánu je mají v každé lékárně a levněji. Nebo se dají namíchat z normálně sehnatelných surovin, ale recepis neznám.
Průjem - Endiaron (klasika), pokud jste na cestě nebo máte fakt silnej průjem je dobré Imodium, které staví, ale neléčí (tak je nutné se vyléčit co nejdříve je to možné).
Antimalarika - např: Lariam, Delagil a Malarone [footnote]Stojí kolem 1150 kč, ale zase je vhodný i do oblastí, kde Lariam nepůsobí (Kambodža, Laos, Barma atd.)[/footnote] jsou na předpis a jsou 2 možnosti, jak je užívat. 1 - Pravidelně (užívají se 1 týden před odjezdem, během cesty a nějaký čas po příjezdu z malarické oblasti (1-4 týdny) 2. Stand by léčba - užívá se v případě podezření na malárii v případě delšího pobytu, kdy není možno brát léky pravidelně. V každém případě navštivte Hygienickou stanici a zeptejte se jak, kdy léky užívat a nechte se tam i v předstihu očkovat, pokud je to třeba.
Horečka - třeba Paralen, Ibalgin
Bolest - Ibalgin atd.
Antibiotika - jsou na předpis a třeba se vám podaří ukecat doktora, aby vám nějaká předepsal.
Kašel - Stopangin atd.
Améby a jiní cizopasníci - dá se většinou sehnat na místě (mají s tím větší zkušenosti než my) a lékař vám většinou předepíše lék na váš druh.
Alergie - Fakt nevím jakej lék je nejlepší
Kožní nemoci
Náplasti a obvazy
Oční kapky
Rány - jód, Framykoin ( myslím, že je na předpis)
U léků je dobré si napsat účinné látky, pokud by jste je chtěli kupovat v zahraničí, protože v jiných zemích je lze pravděpodobně sehnat pod jiným názvem.

Hygienické potřeby:
Toaletní papír - v jižní Indii jsem ho nemohl sehnat
Mýdlo
Kartáček na zuby
Pasta
Ručník
Holení
šampon
Hřeben
O dívčích hygienických potřebách může napsat nějaká cestovatelka a já to sem přidám

Spaní:
Spacák - pokud si myslíte, že bude fakt teplo, tak by mohlo stačit i prostěradlo, kterým se zakryjete (jednou jsem spal na Andamanech na pláži a k ránu byl rád, že mám spacák). Já mám na spacáku obal z padákoviny a když je horko, tak jsem jen v něm. V hotelích bývá často ventilátor a to je pak pod ním kosa i když je kolem 30 °C. A větřák je dobré nechat běžet, protože znemožňuje komárům let.
Stan - Pokud máte vnitřní a tropiko, tak se dá použít i jako moskytiéra. Třeba v hotelu na posteli.
Karimatka
Spací prádlo - záleží asi na každém, co si vezme.
Igelit - Já ho beru, protože se na něm dá postavit stan a nemít bágly v písku, popřípadě a častěji se na něm dá spát je ve spacáku

Oblečení:
Většinou není problém cokoliv koupit. V Asii většinou levněji než u nás. Kvalita bývá často nižší, a tak věci, co se často používají je asi lepší přivést s sebou.
Kalhoty - nějaké lehké, pokud možno z pevné látky (kapsáče), které můžete nosit v zemích, kde se nedá chodit v kraťasech (třeba muslimské země, v Indii se sice kraťasy nosit můžou, ale místní si oblíkají dlouhé kalhoty, takže je nosím i já)
Kraťasy - co nejpevnější. Někde jsem četl, že ustřihlé maskáče vydrží všechno.
Košile, trička - několik, protože ne vždy se dá prát. Já beru dlouhý rukáv (stejné důvody jako u kalhot a rukávy se dají vyhrnout) navíc si nespálím předloktí.
Boty - nejlíp nějaké trekáče
Sandály - Doporučuju nešetřit, protože v sandálech se chodí nejčastěji. A pokud tlačí, tak to moc příjemné není. Vzhledem k často nižší hygieně v hotelích je dobré vzít si i sandály (nebo je koupit na místě), které je možné použít ve sprše (kožené neuschnou do rána a ničí se tím).
Ponožky - když je ráno kosa
Větrovka
Flýsová bunda - dá se použít i jako polštář
Čepice, klobouk - nebo nějakou jinou pokrývku hlavy
Spodní prádlo
Kapesníky
Odpovědět