Deštník

Fórum o focení s bleskem
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Deštník

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Základní výbava - deštník

Obrázek

Jestli si ještě pamatujete, nedávno jsem psal o otvoru na deštník v držáku blesku, který je umístěn na vršku světelnýho stativu. Teď nastal čas k jeho vyplnění. Deštníkem, jak už asi všichni uhádli.

Deštník (ang. umbrella) rozevřete před bleskem, blesknete do něj (nebo skrz něho) a hned máte krásně měkký světlo, který pokryje i docela velkej prostor, což má za výhodu, že můžete posunovat model kam potřebujete aniž byste museli znovu upravovat blesk. Světlo z deštníku lze taky velmi snadno nasměrovat tam, kde ho zrovna potřebujete. Výhodou deštníku nad softboxem je to, že deštník „nesežere“ tolik cenného výkonu blesku.

Deštníky se dělají v různých provedeních a je jen na vás, pro jakej se rozhodnete.

Podle druhu odrazné plochy si můžete vybrat mezi deštníkem bílým nebo stříbrným. Stříbrnej odráží více světla než bílej, tudíž je trošku vhodnější pro malý (ne moc výkonný) blesky. Světlo z bílýho deštníku je měkčí, ale ztratíte v něm trošku víc výkonu než ve stříbrným.
Některý bílý deštníky jsou průsvitný, takže můžete bleskat skrze ně, čímž nahradíte softbox. V tom případě nemají zadní stranu černou, ale bílou. Průsvitný deštníky občas mají druhou, neprůsvitnou, vrstvu, kterou lze oddělat, pokud chcete bleskat skrz ně.

Pro malý blesky je dobrej rozměr deštníku okolo jednoho metru. Já používám 43 palcový (teď jsem to spočítal na asi 107 cm) deštníky od firmy Westcott. Jedinej důvod, proč nepoužívám jiný je ten, že deštníky od Westcottu jsou skládací a složený měří jen necelých 40 cenťáků, což je ideální pro jejich převážení. Zvlášť když máte stativ, kterej je skladnej jako např. Manfrotto 001 Namo.

Jediná nevýhoda je ta, že se v Evropě skládací foto deštníky nedají sehnat a tak nezbývá níc jiného než je objednat v MPEXu, odkud je do Čech bez problémů pošlou. Cena je okolo 25 USD.
Jestli používáte stativ, kterej se nedá složit do tak kompaktní velikosti jako Manfrotto 001 Namo, tak by byl skoro nesmysl kupovat skládací deštník.

Na první fotce vidíte můj oblíbenej model (je neuvěřitelný, co všechno si nechá ode mě líbit) s bílým průsvitným deštníkem v pravé a stříbrným v levé ruce.

Obrázek

Úplně jsem zapomněl, že skládací deštníky od Westcottu mají slabší držadlo, která může být deformována šroubem na držáku deštníku. Nicméně se to dá napravit pomocí obyčejné dřevěné tužky, kterou zkrátíte na správnou velikost a zasunete (a vteřinovým lepidlem přilepíte) do držadla, kam přesně pasuje (viz obr. 2).
Odpovědět