Při focení s bleskem každej asi přijde na to, že není nikdy dost baterek, a že baterky mají (bohužel) omezenou životnost. Přinejmenším je to moje zkušenost s dobíjecíma baterkama typu NiMH. Nevím, jestli je to tím, že jsem baterky nepoužíval občas až 14 dní nebo 3 týdny, nebo možná proto, že blesk žere strašnou spoustu energie a chce ji opravdu hodně rychle, ale v podstatě během necelýho roku jsem baterky totálně odrovnal. A to měly vydržet až tisíc nabití.
Proto jsem byl rád, že se na trhu objevily nové, a snad lepší, baterky Eneloop od firmy Sanyo a Hybrio od firmy Uniross. Oboje baterky mají velmi podobné vlastnosti:
Prodávají se nabité a tak je lze použít hned po vytažení z krabiček. (Eneloopy mají tak dobrou krabičku, že může chvilku trvat než se je podaří vložit do blesku nebo fotoaparátu.)
Dají se nabíjet stejnýma nabíječkama jako NiMH baterky.
Měly by vydržet až 500 (Hybrio) nebo 1000 (Eneloop) nabití.
A teď to hlavní – na rozdíl od NiMH baterek neztrácí, když je nepoužíváte, energii. Teda ztrácí - Eneloopy ale asi jen 10 % za půl roku a u Hybrií je to trochu víc - 20 % za půl roku (možná si jen nechávají rezervu). Díky této vlastnosti by se neměly úplně vybít a tím zničit, jako se to možná stalo u mých bývalých NiMH baterek.
Cena je kolem 100 kč za kus. Ale samozřejmě záleží na obchodě.
Nejsem na baterky odborník, ale myslím si, že rozdíly mezi něma jsou zapříčiněný jen rozdílnou obchodní strategií výrobců. Odborník z obchodu, kde baterky kupuju (a neprodávají tam nic jinýho než baterky) mi řekl, že je pravděpodobně chrlí stejná linka, a že se liší jen nálepkou, která se, podle mě, víc povedla dizajnérům ze Sanya.