Dávkově zpracovat několik fotek na jednou

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
Denny
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Dávkově zpracovat několik fotek na jednou

Nepřečtený příspěvek od Denny »

Lešo a co tak dát nějakej užitečnej typ na dávkové zpracování fotek při jejich zmenšování v Photoshopu?
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Denny,

Já teda dávkově zmenšuju fotky v IrfanViewu a návod najdeš tadyk. Nevím, jestli PS konvertuje fotky líp než IfranView (i když dneska jsem dělal konverzi několika RAWů na menší JPGy v Irfanovi a kvalita nic moc, ale to asi bude tím, že to neumí dobře číst RAWy), ale určitě na to mrknu, bo mě to taky zajímá.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Dávkové úpravy (zmenšování) obrázků a tvorba akcí ve PS

Dávkové úpravy (zmenšování) obrázků a tvorba akcí ve Photoshopu

1698

Tak jsem se, Denny, podíval na dávkovou úpravu fotek v PS (konkrétně zmenšování) a zjistil tohle:

V PS jde dávkově upravit obrázek jakýmkoliv způsobem, který se dá nahrát do akce. Tzn., že je nutné si napřed napsat (nebo stáhnout) akci, kterou chceš provádět na více fotkách. To se zdá být docela v pohodě, ale konkrétně u zmenšování obrázků to moc výhodný není. A to proto, že pokud nechceš změnit velikost procentuálně, ale chceš zadat pevnou hodnotu, musíš konvertovat společně jen obrázky focený buď jenom naležato nebo nastojato (jestli používáš čtvercovej formát, tak ti je to jedno). Tohle se dá obejít tím, že si vybereš napřed portréty (obrázky nastojato), zmenšíš je a pak to samo provedeš s krajinkama. Nebo si to přepočítáš na procenta a pak taky nemáš žádnej problém. Ale třeba v IrfanViewu si nastavíš, že chceš změnit velikost delší strany a je jedno, jestli je to portrét nebo krajina a nemusíš změnu nastavovat procentuálně.

nahrávání akce

1. Nejdřív je třeba vytvořit nový Set Akcí (v podstatě je to složka, kam se budou nahraný akce ukládat. Akce taky nejdou uložit samostatně, ale ukládá se celý set). Na paletce „Actions“ ("Akce"), která je vedle historie úprav obrázků jsou dole malý ikony. Klikneš na tu, co vypadá jako složka (č. 4), vyskočí okno, do kterýho zadáš jméno „Zmenšování“ a potvrdíš to. Tím se ti vytvoří Nový set, který se záhy objeví na paletce akcí.

2. Máme set a teď se pustíme samotné akce. Klikneš na ikonku, která má přehnutý roh (č. 5), která vytvoří novou akci. Vyskočí okno, do kterýho se zadává jméno akce (třeba 50% zmenšení) a vybírá se set, do kterýho bude akce uložena.

3. Tím je vytvořena akce, která nahraje všechno, co budeš s obrázkem provádět. Otevři si obrázek, na kterým budeš akci nahrávat a kroužkem (č. 2) spusť nahrávání.

1699

4. Teď už zmenšujeme obrázek. Klikni na „Image“ ("Obrázek") v pruhu nabídek a vyber „Image Size“ ("velikost obrázku"). Vyskočí okno, ve kterým si nahoře zvol místo pixelů procenta a napiš tam 50 (to jako procent). Dole by měly být odfajfkovaný všechny tři možnosti; první dvě ti zajistí to, že zmenšený obrázek bude mít stejný poměr délky a šířky jako původní. A třetí ti umožní vybrat, jakým způsobem bude obrázek zmenšený. Pro zmenšování je nejlepší „Bicubic Sharper“. Jo a nakonec se kliká na "OK".

5. Pokud nechceš při dávkovým zmenšování otrocky odklikávat každý zmenšený obrázek, tak je dobrý přejít na „File“ ("Soubor") -> „Save As“ ("Uložit jako" - "Shift+Ctrl+S") a vybrat, jak chceš obrázek uložit. Předpokládám, že JPEG a pokud to bude na web, doporučuju zatrhnout „Progresivně“ – líp se to načítá lidem s pomalým připojením.

6. Akce je hotová a nahrávání se vypne pomocí ikony se čtverečkem (č. 1). Akci spustíš ikonou s trojúhelníkem (č. 3), a jestli ji nebo jen její část budeš chtít smazat, tak na to co chceš smazat klikni a přetáhni to na poslední ikonu koše.

To je první část. Teď už jenom akci spustit tak, aby udělala všechna za nás.

1. Zkopíruj si fotky, který chceš zmenšit do složky, ze které se budou načítat. Akce soubory přepíše, tak je důležitý to nedělat na originálních fotkách!!!

2. Klikni na „File“ ("Soubor") -> “Automate” ("Automaticky") -> „Batch“ ("Dávka"). Otevře se docela velký okno, kde nahoře pod „Play“ ("Přehrát") zadáš Set a Akci, kterou chceš provádět. Jako „Source“ ("Zdroj") zadáš „Folder“ ("Složka") a pod tím vybereš cestu ke složce. „Destination“ ("Cíl") dáš taky „Folder“ a stejnou složku, jako byla ta výchozí (je to proto, že originální fotky máš uložený někde jinde a tím, že kopie přepíšeš se nic nezničí, ale nebudeš muset myslet na to, že máš někde smazat po konverzi složku s neupravenýma kopiema). Pod tímto je potřeba zatrhnout okýnko „Override Action „Save As“ command“ ("Přepsat příkaz akce Uložit jako"), kterážto možnost způsobí, že zkonvertovaný fotky skončí ve složce, kterou sis zvolil (v tomto případě stejná jako výchozí). Pokud to nezatrhneš, tak se fotky uloží do složky, která je zapsaná v akci, a jestli budeš akci stahovat, tak to může dělat problémy, protože každý má tu složku jinde.

3. Klikni OK a je vymalovany.

Na konci tohoto návodu si můžeš stáhnout akce na zmenšování obrázků. Nevím, jaký velikosti fotek chceš, tak jsem tam dal 700 px nastojato, 700 px naležato, 75%, 50% a 25% velikosti. Když tak napiš jakou velikost chceš a já se to tam pokusím přidat.

Dávkové zmenšování obrázků ve Photoshopu pomocí skriptu (asi nejlepší na zmenšování)

1700

Tak jsem zjistil, že v PS existuje ještě jedna možnost na dávkové zmenšování fotek, která se dá nastavit tak, aby se zmenšily všechny fotky a nezáleží na tom, jestli jsou focený jako portrét nebo krajina. Celý postup

1. „File“ ("Soubor") -> “Show All Menu Items” ("Zobrazit všechny nabídky" – je to úplně dole) -> „Scripts“ ("Z krypty") -> „Image Processor“ ("Obrázkový procesor").

2. Vyskočí okno „Image Processor“, kde se v bodu 1. zadá zdroj obrázků (složka nebo obrázky otevřený v PS), v bodu 2. je cíl obrázků (stejná složka jako cílová, ve které se vytvoří podsložka pojmenovaná podle formátu, do kterýho se konvertuje. Nebo se složka zvolí), v bodu 3. se zvolí formát souboru, velikost a kvalita zmenšenin (pokud jsou zadaný hodnoty velikosti stejně, např. 700x700, tak skriptík zmenší delší stranu a kratší správně dopočítá). A nakonec bod 4. umožní provést na obrázcích akci a přidat copyright.

3. Nakonec se klikne na „Run“("Provést"), popřípadě se dá nastavení uložit tlačítkem „Save“ ("Uložit") nebo načíst tlačítkem „Load“ ("Načíst").

Jak na dávkové zpracování fotek ve freeware programech najdete tady.
Přílohy
Velikost.zip
Akce na zmenšování velikosti obrázků do PS.
(543 Bytů) Staženo 198 x
Naposledy upravil(a) leschek dne 23 Dub 2008 23:29, celkem upraveno 2 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Přidal jsem návod na dávkové zmenšování obrázků ve Photoshopu pomocí skriptu. Zdá se, že je to na dávkový zmenšování fotek lepší než spouštět automaticky akci.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Dopsal jsem návod na tvorbu Dropletů - to jsou takový věcičky, který umí spustit akci přímo z plochy počítače tím, že se na ikonu Dropletu přetáhnou fotky nebo složka s fotkama. Vypadá to, že je to docela rychlý na dávkovou konverzi. Návod najdete tady.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Dopsal jsem návod na zmenšování fotek pomocí příkazu „Fit Image“, který řeší problém s dávkovým zmenšováním obrázků, které jsou vyfoceny v jiné poloze (nastojato a naležato). Už nejsou potřeba dvě akce, jak je popsáno tady, ale stačí jen jedna.
Odpovědět