Kruhovej blesk z krabice na pizzu je velmi jednoduše vyrobitelný a dokonce i funguje, ale je pravda, že kdybych byl topmodelka a chtěl se s ním sám fotit, tak se nenechám s takovou věcí na fotoaparátu k sobě ani přiblížit. Ponechám stranou svoji rozpolcenou osobnost a raději se pustím do popisu výroby kruhového blesku.
To, jak by mohl kruhový blesk vypadat, jsem nastínil v posledním odstavci už zmíněného popisu výroby kruhovýho blesku z krabice na pizzu. Jestli se tam nechcete proklikávat, tak mě tenkrát napadlo použít spodek plastového kbelíku, ve kterým by se vyřezal otvor na objektiv. Tato část by byla kruhový blesk. Ke kruhovému blesku se přivede světlo z blesku (na fotoaparátu) komínkem a celý nově udělaný kruhový blesk bude držet na blesku (tom, co je na fotoaparátu) pomocí suchého zipu na komínku.
Kromě nůžek a nože jsem použil:
1. Plastový kyblík o průměru 20 cm (to je velikost, kterou jsem sehnal)
2. Kartonová krabice na výrobu komínku
3. Papírová trubka o něco širší než největší objektiv, který budete s kruhovým bleskem používat (našel jsem kulatou krabici od Kapučína Bellarom o šířce asi 10 cm)
4. Několik vteřinových lepidel (já spotřeboval 2 tuby)
5. Alobal
6. Pevná lepící páska (používám hadrovou Elephant Tape)
7. Průhledná lepící páska
8. Samolepící suchý zip
A dal jsem to dokupy následovně…
1. Nejdřív jsem uřezal vršek kyblíku (čtyry a půl cenťáků od spodku) a dostal něco, co se trošku podobalo vyšší misce pod květináč. Ne na dlouho, protože jsem doprostřed vyřezal díru na objektiv, která měla stejnou velikost, jako je šířka papírové trubky od Kapučína (nebo čehokoliv jinýho). Do boční stěny jsem vyřezal obdélníkový otvor, kterým se bude přivádět do kruhového blesku světlo, a kde bude nalepený komínek (asi 8 x 3 cm). Vlastně jsem obřízl jen tři strany (dvě kratší a jednu delší) a to co jsem obřízl jsem ohnul dovnitř kyblíku – bude to sloužit jako styčná plocha pro komínek.
2. Krabici od Kapučína (papírová trubka) jsem uřezal taky. V tomto případě jsem potřeboval vršek trubky. Protože jsem nechtěl, aby trubka přesahovala zbytek blesku, uřezal jsem ji o něco kratší než kyblík, a to proto, že jsem ji později nalepil doprostřed kyblíku (nebo toho, co z něho zbylo). Nový nápad – použít širší plechovku, která už má reflexní povrch a nemusí se polepovat alobalem.
3. Asi na tři pokusy jsem vytvořil něco, co nazývám komínkem. Použil jsem kartonovou krabici (dostatečně velkou na nezdařený pokusy), která je kupodivu docela pevná a grátis v supermarketech. Spodek komínku se přilepí později k tomu, co jsem ohnul dovnitř kyblíku a na vrchu se nechají uši, na který se nalepí suchý zip a díky tomu bude kruhový blesk držet na normálním blesku. Zatím jenom vystřihnout a nelepit dohromady. Komínek se bude později trochu tvarovat a je lepší místa ohybu lehce naříznout, protože se karton líp a ostřeji ohne (nebude se dělat kruhový ohyb, který snižuje pevnost).
4. Tahle část je největší pakárna. Všechno kudy by mělo putovat světlo se polepuje alobalem. To znamená komínek, papírová trubka, která bude okolo objektivu a samozřejmě dno kyblíku, které bude vyzařovat světlo. Tahle část by se dala trochu zjednodušit tak, že by se vnitřek nastříkal nějakým stříbrným sprejem, ale nemám s tím zatím žádnou zkušenost. Taky mám pocit, že by blesk vypadal profesionálněji, protože, ruku na srdce, nepředpokládejte, že se vám podaří alobal dokonale vyhladit. Kraje kyblíku (tam, kde je alobal) jsem polepil průhlednou páskou, abych zabránil jeho roztržení.
5. Po zaschnutí vteřinového lepidla (nemusel jsem čekat dlouho) jsem složil a slepil dohromady komínek, který jsem ještě zesílil páskou. Hlavně na uši, které se budou často ohýbat je “elephant”páska dobrá. A navíc na ni docela dobře drží samolepící suchý zip. Pak jsem všechny tři části slepil dohromady. Asi je jasný jak, tak se o tom nebudu rozepisovat.
Nákres komínku
Legenda k nákresu
1. Uši, kterýma se komínek pomocí suchýho zipu přilepí k blesku
2. Tahle část se přilepí ke kyblíku
3. Výška komínku – vzdálenost mezi hlavou blesku na fotoaparátu a vrchem kruhového blesku.
4. Šířka hlavy blesku
5. Výška hlavy blesku
Zkouška kruhového blesku
Právě vyrobený kruhový blesk jsem samozřejmě vyzkoušel. Fotky jsem kromě vyretušování špíny na čipu opravy vinětace a zmenšení nijak neupravoval.
„Narcis“ dokazuje, že je kruhový nástavec na blesk dobrý na makro. Použil jsem objektiv 50 mm s mezikroužkem, čas 1/200s, clona f/14, blesk Canon 580 EX, výkon blesku byl myslím na polovinu. Přímo za květem bylo na plný pecky šajnící slunko.
Na druhé fotce jsem zkoušel, jestli kruhový nástavec na blesk stačí i na portrét a jak vidíte, stačí. Trochu jsem podexponoval pozadí, aby vynikl modelův nevinný úsměv. A pokud by jste se nemuseli dívat na zmenšeninu na internetu, tak byste si mohli všimnout odrazu kruhového blesku v očích. Tentokrát jsem fotil širokým objektivem 20 mm, čas 1/200 s, clona f/10, blesk Canon 580 EX na plný výkon (aby dokázal nasvětlit jeho široký úsměv).