Občas si nejsem jistej, jestli jsem se rozhodl správně, když jsem si vybral, že budu Canoňák. Nikon poslední dobou chrlí jednu zajímavou novinku za druhou. Naposledy to byl foťák D700 a blesk Speedligh SB-900, kterej má nahradit SB-800. Speedlight SB-800 je vynikající a já se nemohl udržet a musel jsem ukecat kolegu, kterej ho vlastní, aby mi ho asi na týden půjčil. Rozhodl jsem se totiž vyzkoušet, jestli má fakticky zabudovanou optickou spoušť, zvanou tajemně „SU-4“, jak jsem o tom četl na Strobistovi. Bez optické spouště se dá docela snadno žít, ale pokud ji máte, tak není důvodu, proč ji nevyužít. Hlavní přednost je ta, že můžete blesk odpálit na dálku bez drátů nebo jakékoli jiné bezdrátové spouště. Potřebujete k tomu jenom fotoaparát s bleskem. A nejkrásnější na tom je, že to ani nemusí být Nikon.
Optickou spoušť lze taky použít v případě, že potřebujete pojistku proti možnýmu selhání radiové spouště. Nedávno jsem četl jak David Hobby (ten co píše stránky Strobist) potřeboval osvětlit letící vrtulník a přestože měl dost Pocket Wizardů, který mají dostatečnej dostřel, tak se rozhodl je skombinovat právě s optickou spouští. Použil tři SB-800 v SU-4 módu, který byly odpálený přes Pocket Wizardy. Blesky byly v kabině (kovová), která mohla odstínit některej PéWéček a při použití optické spouště mu stačilo, aby jen jeden z PéWéček fungoval a spustil alespoň jeden z blesků, kterej pak spustil blesky zbývající.
Stejný nastavení blesků se dá použít třeba při focení jedoucího auta.
Teď k tomu jak se optická spoušť SU-4 zapíná
1. Zapněte blesk
2. Podržte tlačítko „SEL“ na asi dvě vteřiny, čímž se dostanete do podmenu.
3. Pomocí tlačítka se stromem se dostaňte na čvereček vpravo od čverečku „ISO“ a nad čtverečkem s „Áčkama“.

4. Zmáčkněte znovu „SEL“ – měl by se zvýraznit první řádek z nabídek vedle čverečků.
5. Pomocí tlačítka minus se proklikejte dolů nabídkou na „SU-4“.
6. Ještě jednou zmáčkněte tlačítko „SEL“ – tím se potvrdí výběr funkce „SU-4“.
7. Podržte tlačítko „SEL“ asi na dvě vteřiny, díky čemuž se dostanete zpět do hlavního menu. Na displeji bude napsáno „Remote“.
Pomocí tlačítka „Mode“ nastavíte blesk na manuál, přičemž můžete měnit jeho výkon od 1/1 do 1/128 a zoom.
Na obrázku vidíte v dálce SB-800 odpálenej pomocí Canonu 580 EX, kterej byl na fotoaparátu a nastavenej na plnej výkon, ale i tak jsem byl překvapenej citlivostí snímače (okýnko na straně baterek) – blesk se spustil na vzdálenost cca 25 metrů. Zajímavej je i světlejší kruh, osvětlenej bleskem na fotoaparátu. Skoro to vypadá, že nedobleskl až ke kolegovi, který držel SB-800.
SU-4 funguje s vestavěným bleskem v zrcadlovkách (zkoušel jsem Canon 400 D a není důvod, proč by to neuměly i další) i kompaktních fotoaparátech (zkoušel jsem nějakej malej Sony). Bohužel ale s mobilem, kterej má vestavěnej blesk, „SU-4“ nefunguje (zkoušel jsem nějakou pětimegovou Nokii, jejíž typ si nepamatuju). Asi bude blesk moc slabej.
Jestli nastavíte blesk SB-800 na plnej výkon a na fotoaparátu máte HS blesk (podporující vyšší synchronizační rychlost), tak se SB-800 taky spustí. Předpokládám, že stejně to bude fungovat při synchronizaci s druhou lamelou (second-curtain sync).
Novej Nikon SB-900 by měl taky mít „SU-4“, i když je možný, že se změnilo menu blesku a budete se k tomu dostat trošku jinak.
Nikon SB-600 optickou spoušť nemá, tak se ji nemusíte snažit najít.