Pravděpodobně každý, kdo si začal s velmi návykovým focením s bleskem, jenž není zasunut v sáňkách fotoaparátu, začne po chvíli přidělávat na blesk různý forychtunky , který mají světlo blesku usměrnit nebo naopak rozptýlit, či obarvit. Nejjednodušší je nalepit na blesk plyšovou část suchýho zipu (háčky jsou vždycky na forychtunkách), ale to má tu nevýhodu, že si polepíte blesk.

A navíc se přilepenej suchej zip z blesku pěkně blbě sundává (Jde to tak, že se pokusíte odlepit z blesku zip tak, aby na blesku zůstalo co nejmíň lepidla, jehož zbytky sundáte dalším kouskem samolepícího suchýho zipu (nebo nějakou dobrou páskou s pevným lepidlem), tak, že lepidlo na blesku postupně přilepujete na lepidlo na suchým zipu.). Proto mě potěšilo, když jsem objevil odkaz na firmu Honl Photo, která má v nabídce Speed Strap, což je vlastně suchej zip našitej na proužku gumy, kterej se obtočí kolem hlavy blesku a kterej lze kdykoliv sundat. Protože je pásek gumovej, tak suchej zip neklouže. Musím říct, že je to geniální nápad. Cena je 9.95 dolarů (asi 150 korun) + plus poštovný (to se může zdát hodně, ale když se zamyslíte nad tím, kolik stál váš blesk, tak to zase tolik není. Zvlášť, když si budete chtít v Honl Photo koupit i další zajímavý věci (např. Speed snoot a Speed gobo) a ušetřit tak na poštovným. Do Evropy, pokud si dobře vzpomínám, to bylo okolo 20 dolarů).
Asi měsíc po tom, co jsem Speed Strap koupil a byl rád, že nemusím suchej zip přišívat na proužek gumy, jsem na svých oblíbených stránkách (Strobist) objevil, že je docela jednoduchý si vyrobit něco podobnýho jako Speed Strap doma. Není to úplně zdarma, ale pokud potřebujete víc Speed Strapů, tak se to vyplatí. Možná se to vyplatí, I když potřebujete jen jeden.

Nápad je to velmi jednoduchej a v podstatě jde o to, že nalepíte suchej zip na proužek gumy, takže není třeba nic přišívat. Jako proužek gumy poslouží rozstřižená duše z kola. Šířka záleží jen na tom, jak širokej samolepící suchej zip koupíte. V mém případě to byl dvoucentimetrovej sucháč (stojí 43 kč za metr) a rozhodl jsem se nalepit dva pruhy vedle sebe a tak jsem za pomocí kalkulačky lehce spočetl, že pořebuju proužek širokej asi čtyry cenťáky. Délku budete potřebovat takovou, aby pruh obtočil hlavu blesku plus překrytí přes celou delší stranu blesku (je to cca 30-35 cm).
Asi je jasný, že v duši je prášek, kterej je nutno odstranit vodou a pak celej gumovej pruh odmastit technickým benzínem. Jinak na to zip nepřilepíte.
Na jednu celou stranu gumovýho pruhu nalepte plyšovou část suchýho zipu.

A na stranu druhou nalepte část suchýho zipu, která má háčky (tím se „Speed Strap“ po omotání blesku zajistí). Tahle strana se nepolepuje celá, ale jenom na délku delší strany blesku (cca 6 – 10 cm).