Způsob ostření, který budu v tomto příspěvku popisovat přináší podobně dobré výsledky jako moje oblíbené ostření kanálu L v LAB barevném režimu. Oba způsoby ostření jsou lepší než normální ostření pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“) proto, že u nich nedochází ke změně barev fotky. Nejlepší to asi bude ukázat na příkladu.
První obrázek je nezaostřený originál
Na kterém jsem se zkusil porovnat různé způsoby ostření pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“). Aby byly rozdíly líp vidět, tak jsem použil extrémní hodnoty filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“).
Na dalším obrázku jsou různé verze výřezu původní fotky (žlutý rámeček na originální fotce).
První ze čtveřice je výchozí obrázek ve stoprocentním zvětšení bez jakéhokoliv zaostření nebo úprav.
Druhý obrázek jsem zaostřil pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“). Na okraji zeleného a modrého kroužku je změna barvy vidět nejlíp.
Třetí obrázek jsem převedl do barevného profilu LAB, vybral kanál L (Lightness), který jsem zaostřil pomocí filtru USM a nakonec jsem fotku převedl zpět do RGB. Návod najdete tady.
Poslední obrázek je opět zaostřen pomocí filtru USM (a opět se stejnými hodnotami jako ty ostatní) v režimu prolnutí „Luminosity“ („Světlost“).
Dvě spodní verze obrázku vypadají skoro identicky. Jenom s tím rozdílem, že při ostření v LABu jsou trošinku líp zachovány světlé barvy. U ostření v režimu prolnutí „Luminosity“ („Světlost“) jsou na žlutém kroužku vidět lehounce větší přepaly. Zbytek je ale stejnej. Z toho vyplívá, že ostření v LABu není až zase taková výhoda, jak jsem si myslel. Je o něco málo lepší, ale asi ne o tolik aby stálo za to obrázek převádět do LABu a pak zpět do RGB. Nicméně pokud už obrázek v LAB upravujete (třeba zvýrazňujete jeho barvy), tak byla škoda ho v něm nezaostřit.
Ostření fotek pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“) v režimu prolnutí „Luminosity“ („Světlost“) ve Photoshopu
Ve Photoshopu lze doostření obrázku v režimu prolnutí „Luminosity“ („Světlost“) udělat dvěma způsoby.
První a podle mě lepší postup
- 1. Jestli pracujete na více vrstvách, tak všechny viditelné vrstvy pomocí kláves „Shift+Ctrl+Alt+E“ slučte do nové vrstvy, která se vytvoří nad ostatními vrstvami. Jestli pracujete jen na jedné vrstvě, tak nemusíte dělat nic.
- 2. Na paletce s vrstvama klikněte na horní vrstvu (nebo vrstvu „Background“ („Pozadí“))pravým myšítkem a vyberte „Duplicate Layer“ („Duplikovat vrstvu“). Do okýnka, které se objeví na obrazovce, napište do horního řádku (označeného jako „As“ („Jako“)) název nové vrstvy - já si zvolil jméno „Lumina“, ale můžete vrstvu pojmenovat jakkoli jinak, třeba „Zuzana“. Okno zavřete tlačítkem „OK“.
- 3. Na vrstvě „Lumina“ změňte režim prolnutí na „Luminosity“ („Světlost“) a vrstvu zaostřete pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“). Můžete to třeba udělat podle bodů 4 – 7 v tomto návodu.
- 4. Nakonec můžete pomocí “Opacity” (“Krytí”) doladit sílu efektu. Protože bývá zaostřování posledním krokem úprav, tak můžete vrstvy sloučit do jedné vrstvy (pravým myšítkem na horní vrstvu a vybrat “Flatten Image” (“Do jedné vrstvy”)).
- 1. Jestli pracujete na více vrstvách, tak všechny viditelné vrstvy pomocí kláves „Shift+Ctrl+Alt+E“ slučte do nové vrstvy, která se vytvoří nad ostatními vrstvami. Jestli pracujete jen na jedné vrstvě, tak nemusíte dělat nic.
- 2. Tentokrát vrstvu neduplikujte, ale proveďte ostření pomocí filtru „Unsharp Mask“ („Doostřit“) přímo na horní vrstvě (nebo vrstvě „Pozadí“).
- 3. Klikněte na „Edit“ („Úpravy“) - > „Fade Unsharp Mask“ („Zeslabit filtr Doostřit“). V okýnku, které vyskočí, změňte „Mode“ („Režim“?) na „Luminosity“ („Světlost“) a pokud potřebujete, tak upravte sílu zaostření pomocí jezdce “Opacity” (“Krytí”). Nakonec klikněte na tlačítko “OK”.
Ostření fotek pomocí filtru “Maskovat Rozostření“ v režimu krytí „Jas“ v Gimpu
Podobně jako ve Photoshopu, můžete doostřovat i v Gimpu. Oba postupy jsou víceméně identické.
Postup jedna
- 1. Jestli pracujete na více vrstvách, tak klikněte pravým myšítkem na horní vrstvu a vyberte možnost „New from visible“ (zatím to v mé verzi Gimpu není přeloženo), což vytvoří novou vrstvu zvanou „Visible“ sloučenou z viditelných vrstev. Pokud pracujete na jedné vrstvě tak tento krok s lehkým srdcem přeskočte.
- 2. Duplikujte vrstvu „Visible“ nebo vrstvu „Pozadí“, pokud jste pracovali jen na ní (Klikněte na ni pravým myšítkem a vyberte „Duplikovat vrstvu“). Klikněte dvakrát na jméno vrstvy „Visible Kopie“ a změňte její jméno na „Jasnost“ nebo jakékoliv jiné. Po napsání jména musíte změnu potvrdit klávesou „Enter“.
- 3. U vrstvy „Jasnost“ změňte režim krytí na „Jas“, pak nahoře na okně s obrázkem klikněte na „Filtry“ -> „Vylepšení“ -> “Maskovat Rozostření“ a obrázek zaostřete.
- 4. Nakonec můžete pomocí jezdce krytí upravit sílu zaostření a obrázek „zploštit“.
- 1. Jestli pracujete na více vrstvách, tak klikněte pravým myšítkem na horní vrstvu a vyberte možnost „New from visible“ (zatím to v mé verzi Gimpu není přeloženo), což vytvoří novou vrstvu zvanou „Visible“ sloučenou z viditelných vrstev. Pokud pracujete na jedné vrstvě tak tento krok můžete přeskočit.
- 2. Zaostřete obrázek (vrstvu „Pozadí“ nebo vrstvu „Visible“) pomocí filtru “Maskovat Rozostření“ (najdete ho tady: „Filtry“ -> „Vylepšení“ -> “Maskovat Rozostření“).
- 3. Klikněte nahoře na okně s obrázkem na „Upravit“ -> „Zeslabit Maskovat rozostření“. V okýnku, které na vás vyskočí, změňte „Režim krytí“ na „Jas“, pokud potřebujete, upravte sílu efektu a okýnko pomocí tlačítka „Zeslabit“ zavřete.
U tohoto postupu mi trochu vadí, že se krok „Zeslabit Maskovat rozostření“ nezapíše do historie změn a tak pokud není člověk spokojen s úpravou, musí se vrátit až před ostření a provést ho znovu.