Jasně, že jsem už viděl spálenej blesk nebo slyšel příběhy o tom, jak se sportovnímu fotografovi fotícímu u cílové pásky triatlonu seškvařil blesk, protože rychle blýskal. Nikdy jsem si ale nemyslel, že se to může stát mě, takovýmu klidnýmu a rozumnýmu člověku. A přesto se stalo a to hned dvakrát.
Jak to bylo poprvé
Poprvé jsem ucítil spáleninu, když jsem fotil gerbery a přitom experimentoval s různýma clonama a expozičníma časama. Blesk jsem měl na plnej výkon, zazoomovanej na 24 mm a na blesku jsem měl přidělanej CTO filtr zasunutej v plastové fólii. Jo, abych nezapomněl, před focením jsem vyměnil baterky, čímž jsem získal kratší dobíjecí čas a mohl fotit rychleji. Bohužel se výše popsaná kombinace ukázala býti pro můj gel (nebo spíš jeho obal) smrtelnou.
Nejdřív jsem ucítil zápach spáleniny, ale měl jsem za to, že někdo něco pálí venku (gerbera byla ve dveřích na balkón). Z toho vyvedl šokujícím způsobem obláček kouře stoupající od mého blesku Canon 580 EX. Nevím proč, ale nejdřív mě napadlo, že mi shořela žárovka v blesku. Zkusil jsem blesk, žárovka fungovala, a znovu se objevil obláček kouře. Díky bohu, že mě v té chvíli napadlo vytáhnout blesk ze softboxu. Ke své nevíře jsem viděl spálenej obal, do kterýho zasunuju gely. Přední (plastová) část blesku byla začazená taky, ale naštěstí se mi ji podařilo umýt pískem na nádobí.
Jak to bylo podruhé
Podruhé se mi stala stejná příhoda při focení dojezdu cyklistů na závodech horských kol v Odrách.
Nastavení blesku i příslušenství bylo úplně stejný jako v prvním případě, jenom s tím rozdílem, že jsem byl od blesku asi 15 metrů, měl jsem ho přidělanej na plotu pomocí Super svorky a spouštěl jsem ho pomocí Pocket Wizardu. Díky vzdálenosti jsem ho nemohl cítit, ani vidět kouř, ale naštěstí mi ho hlídala sestra, která byla mezi diváky, a která na mě začala zběsile mávat.
Problém
Vidím to tak, že se to, co jsem právě popsal, stalo souhrou “nešťastných” okolností. Předně jsem fotil hodně fotek rychle za sebou s bleskem nastaveným na plnej výkon (potřeboval jsem dalekej dostřel blesku a mít hodně zacloněno). Abych osvítil co největší prostor, zazoomoval jsem na 24 mm, díky čemuž se horká žárovka v blesku dostala velmi blízko průhlednýmu plastovýmu “sklu”. Suchej zip, kterým se na blesk přidělávají modifikátory světla asi taky nepřispěl k dokonalýmu odvodu tepla z blesku. A nakonec tu je gel v plastovým obalu, kterej byl opět velmi blízko “skla” a tím se opět bránilo odvodu tepla. A těžko říct, jakou má plastovej obal teplotu vzplanutí.
Poučení pro příště
Abych se příště vyhnul popisování takto ztrapňujících příhod budu muset, pokud to půjde, fotit s bleskem nastaveným na nižší výkon nebo pomaleji. Jestli to nepůjde, pokusím se odzoomovat alespoň na 35-50 mm, a jestli ani to nebude možno zařídit, budu muset před bleskem udělat z gelu krásnej oblouček (to už asi budu dělat pořád).