Yongnuo RF-603 – nový odpalovač

Fórum o focení s bleskem
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Obrázek

Firma Yongnuo oznámila nový odpalovač blesku RF-603, který vychází z oblíbeného Yongnua RF-602, do kterého přidává následující „vylepšení“:

1.Průchozí patice blesku, což umožní kombinaci Yongnua RF-603 (na foťáku) se systémovým bleskem v RF-603 (pozn.: bohužel na spodní patici, která příjde do sáněk foťáku chybí zajišťovací matka a průchozí patice umožní odpálení blesku, ale TTL (měření) nebude fungovat).

2.Vysílač i přijímač v jednom (transceiver) – RF-603 sám pozná, kdy fungovat jako vysílač a kdy jako přijímač (pozn.:Nepozná to až tak úplně sám. U toho, který bude fungovat jako vysílač se zmáčkne testovací tlačítko, čímž se přepne do vysílacího módu a z ostatních se už automaticky stanou přijímače).

3.PC zdířka (stejně jako na fotoaparátu nebo u některých blesků), která umožní spuštění RF-603, když nebude v sáňkách na fotoaparátu.

4.2.5 mm jack pro kabel, kterým se bude spouštět fotoaparát. (pozn.: mohli tam dát rozšířenější 3.5 mm jack. A taky ti, kteří investovali malý peníz do kabelu pro RF-602 je nebudou moci použít).

5.2 baterky AAA (mikrotužkový), takže nebudou potřeba CR2 baterky

6. Nikon (RF-603N) a Canon (RF-603C) verze umožní probuzení blesku (viz. bod 1)

7.Bude fungovat v pásmu 2.4 Ghz (16 kanálů) s dostřelem cca 100 m (jako RF-602). Bohužel však nebude kompatibilní s RF-602.

Více informací na webu výrobce.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Začnu tou špatnou:

Yongnuo RF-603 má průchozí patici, která umožní odpálení blesku zasunutého v jeho sáňkách (v případě, že bude RF-603 v sáňkách foťáku), ale nebude podporovat TTL měření ani v případě použití systémového blesku, jak jsem chybně napsal v předchozím příspěvku (kde už je to opraveno).

A teď ta dobrá:

Yongnuo RF-603 je možno koupit na Ebayi za cca 25 USD za kus nebo 45 USD za pár.
jirkaL

Re: Yongnuo RF-603 – nový odpalovač

Nepřečtený příspěvek od jirkaL »

Chci se zeptat,
Kazda z jednotek umožňuje byt bud vysílačem nebo přijímačem?
Nikde jsem nenašel označení pro vysilac a pro přijímač.
Děkuji za odpoved
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ano. Vysílač a přijímač jsou stejné- viz. bod 2 v prvním příspěvku. Pozor na to, že nejsou kompatibilní s RF-602 a nemají kroužek na zatáhnutí v sáňkách na foťáku, což může být problém, pokud je v RF-603 blesk.
Mysak5703

Nepřečtený příspěvek od Mysak5703 »

Ahoj. Narazil jsem na zajímavý problém s tímto odpalovačem, kdy jsem se snažil fotit makro s externími blesky.

Jeden odpalovač byl na foťáku jako vysílač a další 2 odpalovaly externí blesky.

Pokud jsem fotil na režim M v klasickém režimu, při ostření přes hledáček, vše fungovalo k plné spokojenosti.
Nicméně jsem chtěl zkusit jiný pohled, trochu z podhledu a abych se nemusel válet při zaostření s hlavou na stole, chtěl jsem použít výklopný disply a fotit přes Live view. K mému překvapení, ale při Live view nedocházelo k odpálení blesků. Zkoušel jsem fotit v live view s vestavěným bleskem, to bylo OK, s externím bleskem v sáňkách taky OK, ale s odpalovačem v režimu Live view prostě nedojde k odpálení.

Nevíš, kde by mohl být problém :?:
Hledal jsem k tomu nějaké nastavení ve foťáku, ale nic k tomu jsem nikde v menu nenašel.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Problém je pravděpodobně v odpalovači. V návodu (RF-603) by měla být zmínka o tom, že při použití živého náhledu nepůjde odpálit blesky od třetích firem (někdy je ještě zmínka o "Silent mode" ("Tichém režimu"). V návodu by to mělo být napsáno nějak takhle: "third party flash will not fire during Live View".

V každém případě nejsi sám, kdo má tento problém. Pokud má tvůj foťák ten "Silent Mode", tak ho zkus vypnout a třeba to bude fungovat. Píšu třeba, protože záleží i na fotoaparátu - některý "Silent mode" nemají a přesto to v živém náhledu nefunguje.
Mysak5703

Je to jak píšeš.
Po vypnutí tichého režimu vše funguje i v Live view tak jak má.
Canon 70D má 2 tiché režimy pojmenované Režim 1 a Režim 2 a v obou není funkční odpalování blesků pomocí odpalovače. Odpalování samotných blesků jak interního tak externího bez odpalovače je i v těchto režimech ale funkční. Při použití odpalovačů v režimu živého náhledu (live view) musí být režim tichého snímání na Canon 70D nastaven na Vypnuto ...
Mysak5703

Ještě doplním, že to nebyly neznačkové blesky, ale oba byly origo Canon. Jeden Canon Speedlite 270EX II a druhý Canon Speedlite 580EX II.
To jenom k tvé poznámce o "third party flash will not fire during Live View".
Odpovědět