Kolik fotek pro HDR?

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Kolik fotek pro HDR?

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Kolik fotek pro HDR? (test zrnitosti)

1976

Skoro všechny HDR-ka, které jsem kdy dělal, jsou složené ze tří fotek – první je exponovaná normálně, druhá je o dva kroky podexponovaná a třetí je o dva kroky přeexponovaná (více tady). Výsledný fotky vypadají na první pohled dobře, ale pokud se člověk podívá na fotku zblízka, tak uvidí (hlavně ve stínech) spoustu zrnitosti, která je způsobená tím, že se HDR software při tónovém mapování snaží zesvětlat tmavé části fotky, přičemž fotka neobsahuje dostatek informací (laicky řečeno: i na o dva kroky přeexponované fotce jsou tmavé části fotky pořád ještě hodně tmavé – i když už nezasahují mimo histogram). Z toho jasně vyplývá, že pokud udělám víc fotek, aby i v tmavých částech fotky bylo dost informací (byly dost světlý, tak by vymapované výsledné HDR-ko mělo být bez šumu. A tak jsem se rozhodl, že udělám jednoduchý test, kdy porovnám fotku složenou ze tří fotek s fotkou udělanou z více fotek. Fotky budu samozřejmě mapovat a upravovat stejně).

Test 1 – kuchyň

1977

V prvním řádku jsou 3 fotky, které obvykle fotím, pokud chci z něčeho udělat HDR-ko. V druhém řádku jsou další čtyři fotky vyfotografované navíc (původně jich mělo být šest, ale 2 fotky jsem smazal, protože byly identický s už vyfocenýma fotkama - špatně jsem spočítal počet kliknutí na měniči času na fotoaparátu). (Fotky se po kliknutí na ně zvětší).

1978

Výsledné HDR-ko složené ze tří fotek

1976

Výsledné HDR-ko složené ze sedmi fotek

Myslel jsem si, že fotky budou vypadat stejně, ale HDR-ko složené ze tří fotek je trošku barevnější a kontrastnější (ale není to nic, co by se nedalo lehce upravit v PS nebo Photomatixu). Moje teorie je, že hodně tmavé a světlé fotky obsahují méně barev než normálnější fotky.

1979

A nakonec je tu stoprocentní detail, který potvrzuje, že HDR-ko udělané z více fotek má míň zrnitosti.

Test 1 – farma

Pro případ, že bych se mýlil (což samozřejmě neočekávám) jsem udělat ještě jeden test.

1980

V prvním řádku jsou fotky pro „klasické HDR-ko“ složené ze tří fotek. V dalších řádcích jsou fotky navíc, které by měli obsahovat dost informací pro tónové mapování.

1981

Výsledné HDR-ko složené ze tří fotek

1982

Výsledné HDR-ko složené z devíti fotek
Opět se mi zdá, že je fotka udělaná z menšího počtu obrázku barevnější.

1983

Nakonec stoprocentní detail.

Je to sice nepříjemnost, ale vypadá to, že až příště budu fotit surovinu pro HDR, tak budu fotit tak dlouho, až budu mít tmavé části fotky na histogramu úplně napravo (úplně světlá fotka) a světlé části fotky budou na histogramu úplně nalevo (úplně tmavá fotka). Škoda, že můj Canon umí jen 3 fotky v řadě.
Radar8

Re: Kolik fotek pro HDR?

Nepřečtený příspěvek od Radar8 »

Ahoj, pěknej web, pro mne velice poučné. Díky za ochotu se podělit o informace :) .
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Díky
Ales

Nepřečtený příspěvek od Ales »

co pro vic fotekv HDR zkusit MagicLantern http://wiki.magiclantern.fm/userguide#hdr_bracketing , ten by jich mel zvladat az 9

jinak super web! =D>
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Díky,
Ty fotky byly focený Canonem 5D1, takže ještě bez ML. Teď už ale ML používám a abych řekl pravdu, skoro si nedovedu představit fotit bez ML.

Kromě Kouzelné lucerny, ale existují další způsoby, jak fotit víc fotek. Asi nejlepší je dálkový ovládání Promote Control, který je teda docela drahý, ale zase funguje s více foťákama než jen pár modelů od Canonu a umí až 45 fotek.
Odpovědět