Skoro všechny HDR-ka, které jsem kdy dělal, jsou složené ze tří fotek – první je exponovaná normálně, druhá je o dva kroky podexponovaná a třetí je o dva kroky přeexponovaná (více tady). Výsledný fotky vypadají na první pohled dobře, ale pokud se člověk podívá na fotku zblízka, tak uvidí (hlavně ve stínech) spoustu zrnitosti, která je způsobená tím, že se HDR software při tónovém mapování snaží zesvětlat tmavé části fotky, přičemž fotka neobsahuje dostatek informací (laicky řečeno: i na o dva kroky přeexponované fotce jsou tmavé části fotky pořád ještě hodně tmavé – i když už nezasahují mimo histogram). Z toho jasně vyplývá, že pokud udělám víc fotek, aby i v tmavých částech fotky bylo dost informací (byly dost světlý, tak by vymapované výsledné HDR-ko mělo být bez šumu. A tak jsem se rozhodl, že udělám jednoduchý test, kdy porovnám fotku složenou ze tří fotek s fotkou udělanou z více fotek. Fotky budu samozřejmě mapovat a upravovat stejně).
Test 1 – kuchyň
V prvním řádku jsou 3 fotky, které obvykle fotím, pokud chci z něčeho udělat HDR-ko. V druhém řádku jsou další čtyři fotky vyfotografované navíc (původně jich mělo být šest, ale 2 fotky jsem smazal, protože byly identický s už vyfocenýma fotkama - špatně jsem spočítal počet kliknutí na měniči času na fotoaparátu). (Fotky se po kliknutí na ně zvětší).
Výsledné HDR-ko složené ze tří fotek
Výsledné HDR-ko složené ze sedmi fotek
Myslel jsem si, že fotky budou vypadat stejně, ale HDR-ko složené ze tří fotek je trošku barevnější a kontrastnější (ale není to nic, co by se nedalo lehce upravit v PS nebo Photomatixu). Moje teorie je, že hodně tmavé a světlé fotky obsahují méně barev než normálnější fotky.
A nakonec je tu stoprocentní detail, který potvrzuje, že HDR-ko udělané z více fotek má míň zrnitosti.
Test 1 – farma
Pro případ, že bych se mýlil (což samozřejmě neočekávám) jsem udělat ještě jeden test.
V prvním řádku jsou fotky pro „klasické HDR-ko“ složené ze tří fotek. V dalších řádcích jsou fotky navíc, které by měli obsahovat dost informací pro tónové mapování.
Výsledné HDR-ko složené ze tří fotek
Výsledné HDR-ko složené z devíti fotek
Opět se mi zdá, že je fotka udělaná z menšího počtu obrázku barevnější.
Nakonec stoprocentní detail.
Je to sice nepříjemnost, ale vypadá to, že až příště budu fotit surovinu pro HDR, tak budu fotit tak dlouho, až budu mít tmavé části fotky na histogramu úplně napravo (úplně světlá fotka) a světlé části fotky budou na histogramu úplně nalevo (úplně tmavá fotka). Škoda, že můj Canon umí jen 3 fotky v řadě.