Zvýraznění obrázku pomocí kalibrace fotoaparátu v LR a ACR

Fórum o všem, co se týká programů Lightroom a Adobe Camera Raw
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Zvýraznění obrázku pomocí kalibrace fotoaparátu v LR a ACR

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Jednoduché zvýraznění obrázku pomocí kalibrace fotoaparátu v Lightroomu a ACR

3214 3215

Před pár týdny jsem někde na netu narazil na zajímavé video, na kterém byl popsán jednoduchý postup zvýraznění obrázku pomocí kalibrace sytosti modré fotoaparátu v Lightroomu.

To sice zní složitě, ale ve skutečnosti jde o velmi jednoduchou úpravu, která ale nejspíš není moc často používaná (člověk by nečekal, že úprava sytosti modré v kalibraci fotoaparátu zlepší fotky tak dobře). Stačí v modulu "Fotokomora" ("Develop") sjet s panelama na pravé straně až dolů na panel "Kalibrace fotoaparátu" ("Camera calibration") a posunout jezdcem "Základní modrá" ("Blue Primary") -> "Sytost" ("Saturation") do kladných hodnot. Je to úplně poslední jezdec, tak se to i snadno v LR hledá.

3202 3203 3204

Úpravy nejsou nijak extrémní, tak se nemusíte bát posunout jezdec až na hodnotu +100.

Podobně jako v případě Živosti ("Vibrance") a Sytosti ("Saturation") se pomocí této možnosti zvýrazní barvy, ale zvýrazní se trochu jinak a podle mě tak nějak líp. Těžko se to vysvětluje, tak se podívejte na následující obrázky:

3205
3206 3207
3208 3209
3211 3212
3213 3210

Na horní sadě obrázků se mi nejvíc líbí obrázek "Kalibrace - Sytost 60" nebo možná i "Kalibrace - Sytost 100", což jsou obrázky upravený tak jak je popsáno výše (číslo odpovídá nastavení jezdce). Pokud bych chtěl nastavit oblohu jako mám na "Kalibrace - Sytost 100", musím zvýšit živost na cca 75 (obr. "Živost 75"), ale v tom případě už není zelená (hlavně na kopci vlevo) tak pěkná. V případě sytosti je to ještě horší.

I v případě, že v obrázku není modrá se dá úprava "sytosti základní modré" použít, jak můžete vidět na následujících obrázcích. "Živost" a "Sytost" na dvou posledních obrázcích jsem se zkusil nastavit tak, aby napodobily úpravu "sytosti základní modré".

3214 3215
3216 3217

Ačkoliv úprava "sytosti základní modré" není pro ty malé pastelově modré objekty (čtvercový znak na ceduli vedle hlavy kapitána lodi a něco malého u hlavy plavčíka) na obrázku nejlepší, tak to obrázku (podle mě) nijak neublíží, protože se to ztratí v prosvětlení kabiny, které bych pomocí živosti (živost tento typ obrázků moc nezvýrazní, protože chrání pleťové tóny) ani sytosti nedosáhl.

U posledního obrázku je už těžší se rozhodnout, která úprava je nejlepší. Úprava "sytosti základní modré" (obr. "Kalibrace - Sytost 100") zvýrazní lehce budovy ztrácející se v oparu a proslunní gháty líp než další obrázky, ale zase třeba písek na obrázku "Sytost 40" se mi taky docela líbí (i když už je možná trochu moc žlutej).

3218 3219
3220 3221

Ať už se vám obrázky výše líbí, nebo ne, tak rozhodně doporučuju tento postup vyzkoušet. Už jen proto, že je to velmi jednoduchá úprava, která vede k překvapivým výsledkům.
Odpovědět