Otázka na hledání v Lightroomu podle data

Fórum o všem, co se týká programů Lightroom a Adobe Camera Raw
Odpovědět Téma
rach

Otázka na hledání v Lightroomu podle data

Nepřečtený příspěvek od rach »

Omlouvám se za takový obyčejnou otázku, ale nemohu v LR 5 sestavit dotaz "Vyhledej všechny fotky vytvořené 1.ledna". Děkuji za případnou odpověď.
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázka na hledání v Lightroomu podle data

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Já tuto funkci nepoužívám, protože ukládám fotky do složek s označením data (např. „20170115_EOS-M_Praha-Jana“, což mi řekne, že fotka byla vyfocená 15. ledna 2017 fotoaparátem EOS-M v Praze a je na ní Jana), nicméně bych datum hledal jedním z následujících způsobů:
  1. Mám otevřenou fotku a chci najít další vyfocené ve stejný den
    1. Přejít na modul „Knihovna“ („Library“).
    2. V levém sloupečku s panely vybrat složku, ve které je fotka, popřípadě všechny fotky.
    3. Kliknout na náhled fotky.
    4. V pravém sloupečku s panely sjet dolů na panel „Metadata“, nahoře v setu metadat vybrat možnost „Výchozí“ („Default“). Tím se zobrazí výchozí (podle Lightroomu nejčastěji používaná) metadata fotek. Jedna z položek je „Datum záznamu“. Za touto informací je malá ikona s šipkou, na kterou když se klikne, tak se zobrazí fotky vyfocené ve vybraný den.

3838
  2. Chci najít fotky vyfocené v určitý den (bez hledání první fotky - viz předchozí možnost)
    1. Přejít na modul Knihovna (Library).
    2. V levém sloupečku s panely vybrat složku, ve které je fotka, popřípadě všechny fotky (na panelu „Katalog“ nebo „Složky“).
    3. Vybrat zobrazení mřížka s náhledy (kláv. zkr. „G“):

3842
    4. Nahoře nad náhledy je filtrovací lišta. Na ní vybrat možnost „Metadata“. Tím se zobrazí několik sloupečků s metadatama fotek.
    5. Napravo nahoře (na liště) jde vybrat několik přednastavení. Možnost „Výchozí sloupečky“:

3839

zobrazí jako jeden ze sloupečků datum.

Na něm se se dá proklikat přes rok, měsíc a den na datum, které se hledá. Když se na něj klikne, tak se zobrazí fotky vyfocené ve vybraný den, měsíc nebo rok.

Sloupečkama se postupně dá profiltrovat k hledané fotce. Tzn., že můžu vybrat v jednom sloupečku „datum“ a potom v dalším sloupečku například „fotoaparát“, což zobrazí fotky focené v určitém datu určitým foťákem. Pokud chci jen datum, tak je potřeba buď na každém sloupečku nahoře vybrat možnost „Všechny...“ („All...“), nebo nepoužívané sloupečky odstranit (po najetí na název sloupečku se zobrazí vpravo nahoře ikona a po kliknutí na ni možnost přidat nebo odstranit sloupeček:

3840

Po kliknutí na název sloupečku se dá sloupeček nahradit jinými metadaty:

3841
rach

Děkuji Vám za odpověď a za vše, co pro fotografii děláte. Zvláště čeština pro LR je užasná práce!
Přeji Vám, aby se vše jen dařílo.
S pozdravem Radomír Chudík

( Měl jsem na mysli vyhledání fotografií vytvořených na tradičních novoročních procházkách, nejprve s rodiči, nyní už
s vnuky, bez ohledu na rok focení).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

rach napsal:Děkuji Vám za odpověď a za vše, co pro fotografii děláte. Zvláště čeština pro LR je užasná práce!
Přeji Vám, aby se vše jen dařílo.
Děkuji. S překladem mám celkem skluz, ale snad ho doženu.
rach napsal:Měl jsem na mysli vyhledání fotografií vytvořených na tradičních novoročních procházkách, nejprve s rodiči, nyní už
s vnuky, bez ohledu na rok focení
Aha, to mi nedošlo, že budete chtít hledat jen den a měsíc bez roku. Je to zajímavý problém. Zkoušel jsem různé varianty, dokonce jsem se podíval na dokumentaci EXIFu, jak je do něj zapsáno datum, ale nic nefungovalo (obvykle mi vyhledávání vyhodilo spoustu fotek, ale po nahlédnutí do jejich metadat jsem zjistil, že se našlo jiné datum).

Po chvilce hledání na netu jsem narazil na to, že se dá vytvořit „chytrá kolekce“ („smart collection“), pomocí které lze datum vyfiltrovat:
  1. Na levé straně LR je panel „Kolekce“ („Collections“). Na složce „Chytré kolekce“ („Smart collectiona“) se klikne pravým myšítkem a vybere se možnost („Nová Chytrá kolekce...“).

3843
  2. Otevře se nové okno s dialogem chytré kolekce, ve kterém se vytvoří chytrá kolekce:

3844

Je to vcelku jednoduché, jen si to chce dát pozor, aby bylo datum ve správném formátu (RRRR-MM-DD).
  3. Po uložení se kolekce zobrazí na panelu „Kolekce“ („Collections“) ve složce „Chytré kolekce“ („Smart collectiona“). Po kliknutí na ni se zobrazí fotky, které splňují podmínky „naprogramované“ v chytré kolekci.
Pokud je roků a dat hodně, tak je vytvoření kolekce celkem zdlouhavé. Kolekce se ale dají exportovat a importovat. Vyexportovaný soubor je normální texťák s příponou „.lrsmcol“, který jde upravit v textovém editoru (např. Notepad++). Nejrychlejší tedy je vytvořit si „chytrou kolekci“ s pár podmínkama, vyexportovat ji (kliknou na ní pravým myšítkem a vybrat možnost „Exportovat nastavení chytré kolekce“:

3845

Pak otevřít exportovaný soubor v textovém editoru a zkopírovat do něj další roky.

Tady je kód pro datum 10. ledna od roku 2000 do roku 2020:

Kód: Vybrat vše

s = {
	id = "65BBC3B5-846A-407E-8363-27DC7EBF99E4",
	internalName = "Datum 10. ledna",
	title = "Datum 10. ledna",
	type = "LibrarySmartCollection",
	value = {
		{
			criteria = "captureTime",
			operation = "==",
			value = "2020-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2019-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2018-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2017-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2016-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2015-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2014-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2013-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2012-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2010-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2009-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2008-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2007-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2006-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2005-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2004-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2003-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2002-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2001-01-10",
		},
		{
			operation = "==",
			value = "2000-01-10",
		},
		combine = "union",
	},
	version = 0,
}
Kód se dá zkopírovat do textového editoru a nahradit v něm „01-10“ svým datem (Notepad++ to udělá víceméně jedním kliknutím pomocí funkce „Nahradit“ („Replace“) v meníčku „Hledat“ („Search“)) a nahoře ve dvou řádcích název kolekce „Datum 10. ledna“ svým názvem. Pak už se jen soubor uloží jako „něco.lrsmcol“ a naimportuje do LR (podobné jako export kolekce).
rach

Děkuji Vám, takto to zcela určitě půjde, hned to budu zkoušet.

Zdraví Vás
Radomír Chudík
( První novoroční focení se odehrálo 1.1.1957, když jsem předtím dostal kýženou Flexaretu. Poslední letos, ale pravidelné to nebylo, např. když jsem byl na vojně. Podivuhodné je, že archiv negativů z těch mladistvých let mám celkem použitelný).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

rach napsal:První novoroční focení se odehrálo 1.1.1957, když jsem předtím dostal kýženou Flexaretu. Poslední letos, ale pravidelné to nebylo, např. když jsem byl na vojně. Podivuhodné je, že archiv negativů z těch mladistvých let mám celkem použitelný
To vypadá na velmi zajímavý projekt. Od kterého roku máte fotky v LR? Starší fotografie máte naskenované a také přidané do LR?
rach

Povedlo se to! Nezkoušel jsem sice dotaz, na který jsem se ptal, ale zadal jsem datum, kde jsem věděl, že jsem posledních 10 let fotil. Také jsem importoval Vámi připravený kód na datum 10. ledna a rovněž to našlo fotky!
Děkuji Vám, když jsem svůj původní dotaz zadával, nedoufal jsem ani v odpověď!

Zdraví Vás Radomír Chudík

LR jsem si koupil v roce 2013, Win/Mac verzi. (Mám stařičký Mac-mini). Předtím mne dlouho odrazovala nutnost registrace fotografií. Po instalaci jsem se bohužel zamotal do vytvoření několika katalogů. Jeden je z fotek vytvořených digitálními fotoaparáty (od 2001), druhý naskenovanými negativy (postup prací silně vázne), třetí naskenovanámi pozitivy (mnoho fotek jsem ani nevyfotil já), čtvrtý naskenovanými barevnými diapozitivy v rámečcích atd. Ale utěšuji se, že jednou to všechno smažu a vytvořím katalog jediný a správný se vším jak se má!
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za odpověď.
rach napsal: Po instalaci jsem se bohužel zamotal do vytvoření několika katalogů. Jeden je z fotek vytvořených digitálními fotoaparáty (od 2001), druhý naskenovanými negativy (postup prací silně vázne), třetí naskenovanámi pozitivy (mnoho fotek jsem ani nevyfotil já), čtvrtý naskenovanými barevnými diapozitivy v rámečcích atd. Ale utěšuji se, že jednou to všechno smažu a vytvořím katalog jediný a správný se vším jak se má!
Katalogy jde vcelku snadno importovat do jiných katalogů. Fotkám zůstanou vlastnosti (klíčová slova, úpravy, označení barvou atd.), které k nim byli přiřazeny v původním katalogu. Do konce týdne (snad) bych mohl sesmolit nějaký návod a poslat ho.
Odpovědět