aneb „phpBB Galerie“
Popis
Rozšíření „phpBB Galerie“ je aktualizací oblíbeného stejnojmenného MODu, který vytvoří na fóru galerii, do které můžou uživatelé nahrávat svoje obrázky. Obrázky lze z galerie přidávat i do příspěvků (přes BBKód). Je to celkem komplexní rozšíření, takže by trvalo věčnost, než bych vypsal všechny funkce a stejně bych na něco zapomněl, proto to nebudu dělat.
! | Galerii předělal na rozšíření nový autor. Protože se jedná, jak už jsem napsal, o komplexní rozšíření, tak se může stát, že některé věci nemusí fungovat (pokud se nepletu, tak v nové galerii nejsou třeba soutěže), tak jak mají a proto si pořádně rozmyslete, jestli galerii na fórum nainstalujete, nebo ještě chvilku počkáte. |
Odkazy
„phpBB Galerii“ můžete stáhnout na v databázi schválených rozšíření na phpBB.com, nebo na GitHubu (klikněte na tlačítko „Download ZIP“), kde je poslední verze, ve které ale můžou být nějaké problémy, ale také může nějaké chyby opravovat.
Překlad najdete v příloze na konci tohoto příspěvku nebo v Downloadech fóra.
Instalace #
Dneska to bude kapku složitější, protože nový autor rozdělil galerii na hlavní modul a zatím tři doplňky, které jsou závislé na hlavním modulu, což znamená, že se sice hlavní modul a doplňky instalují jako samostatná rozšíření, ale nebudou fungovat, pokud není hlavní modul (na serveru složka „core“, v administraci na záložce „Přizpůsobení“ jako „phpBB Gallery“) nainstalován. Pokud doplňky nepotřebujete, nemusíte je instalovat nebo nahrávat na server. Doplňky pro „phpBB Galerii“ zatím nejsou v databázi schválených rozšíření na phpBB.com.
Rozšíření se musí nahrát do složek:
ext/phpbbgallery/core
- hlavní modul (základní galerie)
ext/phpbbgallery/acpcleanup
- pročišťování
ext/phpbbgallery/acpimport
- import souborů přetažených do složky na serveru
ext/phpbbgallery/exif
- EXIF (technické informace o fotkách)
ext/phpbbgallery/core/language/cs_alt
ext/phpbbgallery/core/language/cs_nef
ext/phpbbgallery/acpcleanup/language/cs_alt
ext/phpbbgallery/acpcleanup/language/cs_nef
ext/phpbbgallery/acpimport/language/cs_alt
ext/phpbbgallery/acpimport/language/cs_nef
ext/phpbbgallery/exif/language/cs_alt
ext/phpbbgallery/exif/language/cs_nef
! | U phpBB Galerie si musíte dát pozor na to, abyste nejdřív povolili hlavní rozšíření (modul) nazvaný „phpBB Gallery“ a teprve potom doplňky galerie. Pokud povolíte nejdříve některý z doplňků, jejichž název začíná na „phpBB Gallery Add-on: ...“, tak si můžete celkem slušně rozdr rozhodit fórum. Při aktualizaci rozšíření (kdy se nemažou data) stačí dokonce povolit hlavní rozšíření a ostatní doplňky se povolí automaticky. Při zakazování už pořadí nehraje roli, ale stačí zakázat hlavní rozšíření a doplňky budou zakázány automaticky. |
Nastavení galerie a jejích doplňků najdete v administraci na záložce „Rozšíření“ - „phpBB Galerie“. Nastavuje se tam i oprávnění alb.
Více (obecně) o instalaci rozšíření najdete tady.
Aktualizace phpBB Galerie z MODu na rozšíření #
Následující návod je volný překlad návodu z fóra autora rozšíření. Sám jsem to zatím nezkoušel, tak nemůžu říct, jestli to funguje nebo ne (ale mělo by, když to píše autor rozšíření). Taky jsem mohl něco přeložit nesprávně, tak se podívejte na výše zmíněné fórum.
Aktualizace z phpBB Galerie 1.1.x na 1.2.x není automatická a fotky se musí zkopírovat ručně ze starého phpBB 3.0 fóra do nového phpBB 3.1 fóra.
- Nejdřív moje poznámka - asi byste neměli odinstalovat na starém fóru „phpBB Gallery MOD“, jinak budete moct provést jen novou instalaci.
- Nainstalujte galerii jak je popsáno výše.
- Zkopírujte obrázky ze starého fóra ze složky
/gallery/images/upload
do nového fóra do složky/files/phpbbgallery/core/sourc
e.
Pokud jste aktualizovali fórum na phpBB 3.1 tak, že nemáte staré a nové fórum tak musíte zkopírovat obrázky z původní složky (/gallery/images/upload
), do té nové (/files/phpbbgallery/core/source
) a smazat tu starou složku. Autor píše, že v kořenové (hlavní) složce fóra nesmí být podsložka nazvaná „gallery“.
Moje poznámka: Protože při kopírování obrázků může dojít k problémům (poškození obrázků, ne všechny obrázky jsou zkopírovány) tak bych složku „gallery“ asi nemazal, ale pouze přejmenoval a smazal ji, až budu mít jistotu, že opravdu všechno funguje.
Čeština je vytvořená pro alternativní a neformální překlad phpBB fóra, které můžete stáhnout tady (cs_alt) a tady (cs_nef).
Jazykové soubory v „phpBB Gallery“ 1.2.0.02 a 1.2.0.03 jsou stejné.
Problémy s překladem:
- Nepřeložené řádky - Protože autor upravuje galerii bez toho, aby měnil čísla verzí, může se stát, že můžou být do jazykových souborů doplněny nové řádky aniž bych si toho všimnul.
- Chybějící řádky - V jazykových souborech můžou chybět nějaké řádky, kterých si ani autor nevšimnul. Pokud takový řádek naleznete (obvykle se to v galerii zobrazí jako text psaný velkými písmeny), přepněte fórum na angličtinu a podívejte se, jestli se text zobrazí jinak nebo stejně (velkými písmeny). Pokud je text zobrazen velkými písmeny, tak se jedná o chybějící řádek v jazykových souborech a mělo by se to autorovi nahlásit (nebo sem a já mu to napíšu). Pokud text bude anglicky (a ne velkými písmeny), tak se jedná o nepřeložený řádek a chtělo by to nahlásit mě.
- Problém s výchozím jazykem fóra - pokud máte vy nebo vaši uživatelé nastavený (v uživatelském panelu) jiný než výchozí jazyk fóra, tak se na některých místech fóra (tam, kde se galerie jakoby prolíná s fórem - např. upozornění pro galerii mezi upozorněními fóra atd.) může zobrazit text patřící ke galerii ve výchozím jazyku. To může být problém, pokud máte výchozí jazyk fóra angličtinu a svůj jazyk češtinu - pak se text zobrazí anglicky. Mezi alternativní a neformální češtinou moc velký rozdíl není - maximálně vám bude galerie neočekávaně vykat nebo tykat. Ohlásil jsem to autorovi, ale ten tvrdí, že by to mělo být opraveno v phpBB ale vývojáři poznamenali, že je to záležitost autora. Takže zatím pat.