Po aktualizaci na Filezillu 3.10.0.0 jsem se dostal do problémů s přípojením ke svému FTP serveru. Tedy kecám, k serveru jsem se připojil, ale nic se mi z něho nenačetlo a v logu se mi zobrazila následující chyba (omlouvám se za angličtinu - byl to skrýnšot pro hosting):
Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o problém s Filezillou, ale po přečtení několika příspěvků ve fóru Filezilly jsem pochopil, že Filezilla tento problém zapříčinila, protože teď (od verze 3.10.0.0) má jaké výchozí automatické připojení k FTP přes TLS v případě, že to server poskytuje, ale na vině je server, který je špatně nakonfigurován, což zabrání Filezille k zobrazení složek. Dřív toto nastavení nebylo pro Filezillu výchozí a tak se všichni připojovali nezabezpečeně a problémy neměli ani na špatně nastavených serverech.
- Pozn.: Jestli jsem to pochopil správně, tak server je nastaven tak, že se tváří (díky svému špatnému nastavení), že umožňuje připojení k FTP přes TLS, na což mu Filezilla skočí a snaží se k němu připojit, což nejde.
Oprava zabere pár minut, ale nejhorší je přesvědčit ajťáka na druhé straně (obsluhu hostingu), že mají špatně nastavený server. To je téměř nemožný.
Mě se to skoro nepodařilo a zabralo mi cca 2 dny, než chybu na mém hostingu odstranili. Po popsání problému s odkazem na fórum podpory Filezilly, kde se problém řeší se mi na podpoře snažili pomoct tak, že mi poslali nastavení pro Filezillu, který jsem měl vyzkoušet. Když nefungovalo , tak jsme si psali postupně jednotlivý kroky nastavení, který jsem měl dobře. Pak jsem se jich zeptal, jestli se podívali na to fórum a oni na přímou otázku odpověděli, že ne, protože stránku nemůžou zobrazit. Fakt divný. Tak jsem ji stáhnul a nahrál na server (pomocí starší verze Filezilly, která funguje - viz dále.). Mezitím se mě ptali, jestli opravdu používám poslední verzi Filezilly, jestli jsem schválil bezpečnostní certifikát a jestli používám pasivní režim. Všechno bylo na mé straně správně, tak jsem se jich zeptal, jestli to už četli a nějakou dobu od nich neslyšel. Když se znovu ozvali, tak mi tvrdili, že jejich nastavení serveru je určitě správný, protože to u nich zkoušeli a můžou se novou Filezillou k serveru připojit. V té chvíli jsem rezignoval a řekl jim, ať ticket s žádostí o podporu locknou, protože mi nedokážou pomoct.
Po dalším hledání jsem narazil na příspěvek ve fóru Filezilly, kde uživatel popisuje, že i jeho hosting mu tvrdil, že všechno zkusili a všechno funguje, a o pár příspěvků dál stejný uživatel píše, že mu z hostingu napsali, že měli špatně nastavený rozsah pasivních portů v ftp configu. To, co jsem našel, jsem popal svýmu hostingu a během půl hodiny byl server nastavenej správně s tím, že se jednalo o stejnou chybu, jakou měli na tom dalším hostingu.
Pokud se vám nedaří podporu přesvědčit, že je chyba na jejich straně, tak můžete obejít problém tak, že nainstalujete starší verzi, která funguje (já jsem používal portable Filezillu 3.9.0.6 ze sourceforge. Která funguje i z flešky), nebo můžete ve Filezille nastavit ("Soubor" - "Správce míst" - záložka "Základní" - "Šifrování" - "Použít pouze obyčejné FTP (nezabezpečené)", čímž v podstatě uděláte z Filezilly 3.10.x.x verzi 3.9.x a budete připojeni jako předtím - nezabezpečeně, ale nebudete muset nic přeinstalovávat.
Rozhodně to tedy chce vytrvat a otravovat hosting až do doby, než problém odstraní.