Při focení s bleskem mimo fotoaparát se můžeme dostat do situace, kdy potřebujeme zabránit světlu z blesku, aby osvětlilo to, co nechceme. A to je chvíle, kdy se hodí komínek (ang. Snoot) nebo Gobo (slangový výraz pro předmět, který se vloží mezi světlo a něco, co nechceme osvětlit. Z ang. Goes between object and light. Česky se tomu říká negr).
Komínek je v podstatě trubka, která se přidělá k blesku, a která omezí velikost dopadajícího světla a jeho směr. Omezení směru je asi jasný a velikost osvětlené plochy záleží na tom, jak je komínek dlouhej (čím delší, tím je osvětlená plocha menší).
Komínek se dá velmi jednoduše a levně vyrobit. Není to úplně zadarmiko, protože potřebujete papírovou (kartonovou) trubku. Jako trubka dobře poslouží obal od už zkonzumovaných čipsů Pringles, kterýmu uřežete dno. Obaly od Pringles mají tu výhodu, že jsou uvnitř stříbrný, což je ideální a jsou kulatý díky čemuž je i osvětlená plocha kulatá. Další vhodný barvy jsou bílá a černá – jiný barvy budou fungovat jako barevnej filtr a světlo zabarví. Pokud budete mít štěstí jako já a máte Canon 580 EX, nebo jinej stejně velkej blesk, stačí trubku na blesk jenom nasunout. Pokud máte blesk větší než je obal od Pringles (jako můj druhý Canon 540 EZ), můžete komínek zkusit vyrobit z obalu od džusu nebo mlíka, který jsou uvnitř taky stříbrný.
Poslední dobou mám raději komínky z krabice na mlíko a to z toho důvodu, že je lze složit a tím pádem snadněji převážet, ale hlavně proto, že když dovnitř nalepíte na polovinu komínku černou kobercovou pásku (nebo cokoliv jinýho černýho), tak získáte lepší kontrolu nad světlem, které komínek opouští. Pokud máte komínek nasunutej na blesk stříbrnou částí, tak černá polovina (která míří ven) blokuje světlo a přechod mezi stínem a světlem bude ostřejší, než když budete mít komínek nasunutej na blesk tmavou polovinou (a světlá bude mířit ven).
Praktický tip: při použití komínku se zeptejte modelu, jestli vidí přes komínek na blesk. Když ano, tak víte, že bude mít osvětlený obličej. Pokud ne, světlo směřuje jinam.
Na prvním obrázku jsem chtěl ukázat použití komínku v praxi. Při prvním pokusu byl model osvětlený komínkem, což byl efekt, který jsem potřeboval, ale samotnej komínek nebylo vidět. Proto jsem se rozhodl si trochu pomoct druhým bleskem. Deštník má měkký světlo, ale osvětlí i model a stěnu za ním, takže efekt komínku přestane být vidět. Zkusil jsem přidat na intenzitě blesku v komínku a ubrat sílu blesku osvětlujícího komínek , ale nevěřili byste, jak může modelu vadit, když mu naperete plnej výkon blesku přímo do očí a síla blesku osvětlujícího komínek nebyla dostačující. Nakonec jsem sundal deštník, posunul blesk na pravou stranu modelu, tak aby byl mimo záběr a udělal zkušební fotku. Všechno bylo dobrý až na to, že jsem osvětlil zezadu a zboku i model a na stěně se objevil jeho stín. Druhý komínek mi pomohl omezit světlo dopadající na model a osvětlil jen to, co jsem potřeboval – tedy blesk s komínkem.
Na dalším obrázku je vidět rozdíl velikosti osvětlené plochy při použití Pringles komínku, blesku zazoomovanýmu na 105 mm a blesku na 24 mm.
Jestliže potřebujete, aby světlo z blesku nesvítilo jen jedním směrem, ale všude jinde ano, stačí použít gobo. Gobo vyrobíte tak, že vystřihnete z kartonu obdélník o rozměrech okolo 10 x 20 cm (když o tom tak přemýšlím, tak jedna stěna obalu od mlíka nebo džusu je ideální) a nalepíte na něj polovinu suchýho zipu s háčkama. To, že suchej zip nalepíte na větší plochu, vám dá možnost posunovat gobo na blesku a měnit podle potřeby jeho velikost. Když na blesk nalepíte dvě goba, získáte něco jako „barn door“ (dvířka), který redukují světlo, aby svítilo jen vertikálně nebo horizontálně.
Gobo se dá snadno udělat i z komínku, který je vyroben z krabice od džusu nebo mlíka (na rozdíl od Pringles komínku se dá džus komínek složit). Stačí na jeho boční stranu nalepit suchý zip s háčky.
Komínek se samozřejmě dá koupit:
Lumiquest Snoot LQ-891D stojí 832 kč a dá se složit do obdélníku o rozměrech 14x18 cm.
Neoprenovej snoot za 23 dolarů. Výhodou je, že nezabere moc místa a lze ho zoomovat.
Pětipalcovej Speed snoot od výrobce, který dělá Speed strap za 20 dolarů. Osmipalcová varianta komínku stojí 25 dolarů.
Od stejného výrobce je i Speed gobo, který stojí 12 dolarů.