Dávkové odstranění a úprava klíčových slov v IPTC metadatech

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Jako součást zpracování fotek používám klíčová slova, která se zapisují do IPTC metadat, a která lze použít k vyhledání fotek. Tuhle jsem fotil jednu menší akci, a když jsem chtěl fotky (zmenšený JPEGy) nahrát do galerie, aby si je zúčastnění mohli prohlídnout, jsem si všiml, že obsahují klíčová slova, která sice nebyla závadná, ale přece jen to bylo moje osobní označení fotek, který klienti nemusí vidět. Problém byl v tom, že fotek byla skoro stovka a mě se nechtělo všechny fotky mazat a znovu exportovat bez metadat, což by zabralo spoustu času, během kterýho bych toho na počítači moc neudělal, protože zmenšování fotek využívá skoro 100% paměti a výkonu procesoru. Tak jsem si dal za úkol najít nějaký program, který umí upravit ve fotkách IPTC metadata.

Jako první jsem našel komerční ExifCleaner, ale připadalo mi zbytečný kupovat program, který budu používat jen velmi zřídka, tak jsem hledal dál a na jednom fóru našel poznámku, že jde použít XnView, kterej je zadarmiko a navíc existuje i v portable verzi, kterou mám nainstalovanou na externím hard disku. Úprava klíčových slov v XnViewu je docela snadná, pokud víte, co máte dělat, proto jsem se rozhodl napsal následující návod, který může trochu zjednodušit hledání správné funkce.

Úprava klíčových slov v IPTC metadatech v XnViewu
  1. Nejdřív otevřete XnView v módu průzkumník. Myslím, že je to výchozí nastavení programu, ale pokud ne, tak klikněte na tuhle ikonu 2393 . Pak v pomocí průzkumníku najděte fotky, u kterých chcete změnit metadata:

2394

Pokud chcete zkontrolovat klíčová slova, vyberte jednu z fotek a ve spodní části programu vyberte záložku IPTC, kde jsou klíčová slova vypsaná.
  2. Vyberte všechny fotky, u kterých chcete smazat klíčová slova ("Ctrl" + postupný klikání na fotky nebo kliknutí na první fotku a pak podržet "Shift" a kliknout na poslední fotku, kterou chcete vybrat), takže budou zvýrazněny modře.
  3. Pak klikněte na meníčko "Úpravy" -> "Metadata" -> "Upravit IPTC data...", což otevře následující okno:

2395

Vyberte záložku "Klíčová slova", na které jsou, jak už název napovídá, zobrazená klíčová slova jedné z vybraných fotek (dalo by se říct té nejvybranější). Pokud chcete změnit fotku, použijte tlačítka se šipkama.

Vyberte klíčová slova, která chcete z fotek odebrat a a klikněte na tlačítko smazat:

2396

což odebere klíčová slova:

2397

Poznámka: Pokud chcete klíčová slova do fotek přidat, napište slovo do políčka před tlačítkem "Přidat" a pak na tlačítko klikněte:

2398

Ve spodní části okna zaklikněte možnost: "Přepsat současné hodnoty" a pokud chcete můžete zatrhnout "Zachovat originální časové atributy", což zachová originální datum pro poslední změnu a poslední přístup k souboru, ale na čas vytvoření souboru to vliv nemá:

2399

Nakonec klikněte na tlačítko "Zapsat všechny vybrané", které by spíš mělo být pojmenováno "Zapsat do všech vybraných", díky čemuž se smažou metadata ve všech vybraných fotkách. Nebo jinak řečeno, klíčová slova, která jsou v okýnku, ze kterýho jsme mazali klíčová slova, budou zapsána do všech fotografií:

2400

Pokud kliknete na tlačítko "Zápis" (asi by na něm spíš mělo být "Zapsat" nebo "Uložit"), uloží se klíčová slova jen do nejvybranější fotky. Okno se zavře tlačítkem "Zavřít".

Poznámka: Pokud chcete změnit jen jedno klíčové slovo, je jednodušší v "Průzkumníku" vybrat fotku a na paletce "IPTC" dvojkliknout myšítkem na klíčová slova a do okýnka napsat klíčová slova, která potřebujete.
Podobným způsobem můžete ve fotkách upravit další IPTC metadata.
Odpovědět