Manuální zaostřování s objektivem RF 50mm f1.8 na Canonu R a RP

a možná i s jinými objektivy, které mají spojený zaostřovací a ovládací kroužek

Vše o fotografování co se jinam nevešlo
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

(a možná i s jinými objektivy, které mají spojený zaostřovací a ovládací kroužek)

Od mého přechodu ze zrcadlovky na bezzrcadlovku (asi před třemi lety) stále ještě neopadlo moje nadšení pro automatické ostření a to se musím přiznat, že mám jenom první eRko od Canonu. Netroufám si říct, co bych dělal, kdyby se mi do rukou dostala eR pětka. Tím chci naznačit, že většinou fotím na AF a užívám si to. Nicméně tuhle jsem potřeboval manuálně zaostřit na jednu lištu na žaluzii s objektivem RF 50 f1.8, který má spojený zaostřovací a ovládací kroužek a zjistil, že ovládání (manuální ostření) není tak intuitivní, jak se píše v promo materiálech na webu Canonu. Problém je ten, že nestačí pouze přepnout kroužek do polohy „Focus“ (což bych očekával), ale musí se k tomu trošku upravit některá nastavení fotoaparátu.

Obrázek

Canon R

U Canonu R je třeba udělat následující:
  1. Na objektivu přepnout přepínač do polohy „Focus“.
  2. Ve fotoaparátu v menu přepnout na druhé růžové záložce „AF“ na okně 4 možnost „Elektronický MF objektivu“ („Lens electronic MF“) na „One-Shot povolit ON“ („One-Shot enabled ON“).
Obrázek
Obrázek

Manuální ostření funguje při promáčknutí tlačítka „AF ON“ na zadní straně foťáku a na displeji se zobrazí stupnice se vzdáleností zaostření:

Obrázek

Canon RP
  1. Na objektivu přepněte přepínač do polohy Focus.
  2. U Canonu EOS RP je nastavení v menu trochu jinde:
    Ve fotoaparátu v menu přepnout na první červené záložce „SHOOT“ na okně 8 možnost „Elektronický MF objektivu“ („Lens electronic MF“) na „One-Shot povolit ON“ („One-Shot enabled ON“).

Obrázek

3. Pokud chcete pro manuální ostření používat tlačítko „AF ON“ na zadní straně fotoaparátu, tak na oranžové (čtvrté záložce) „C. Fn“ v nastavení „C.Fn III: Obsluha/Jiné“ („C.Fn III: Operation/Others“) v páté možnosti „Vlastní nastavení tlačítek“ přemapujte tlačítko „AF ON“ na „AF-OFF“.

Obrázek
    Obrázek
Osobně mám spoušť nastavenou na „Zahájení měření a AF“ („Metering and AF start“).
Manuální ostření funguje při promáčknutí tlačítka „AF ON“ na zadní straně foťáku, nebo po polopromáčknutí spouště.
Odpovědět