Přidávám příspěvek o hotelích a guest housech v Pákistánu. Pokud najdete nějakej dobrej hotel, o kterej se budete chtít podělit s ostatníma nebo zjístíte, že se nějaké moje informace změnili, tak to buď napište sem nebo mi dejte, prosím, vědět nějak jinak.
Lahore

Regale Internet Inn vynikající, bezpečnej (levný hotely okolo nádraží mají hodně špatnou pověst) hotel ležící v postranní uličce za kinem Regal. Od nádraží tam jezdí autobus č.3. V hotelu je pitná (přefiltrovaná) voda, TV, kuchyňka a pračka zdarma. Součástí hotelu je internetová kavárna a v budově je cestovka, kde se dají koupit letenky. Dormitory (společná noclehárna) stojí 150 Rs/noc a mají i double (dvoulůžkovém pokoj) a asi i single (jednolůžkovém pokoj) pokoje (bývá často plno).
Večer se dá na střeše potkat spousta cestovatelů, kteří se občas i rádi podělí o informace.
Pokud máte čas, je dobrý být v hotelu ve čtvrtek večer, protože Malik (majitel) organizuje návštěvy quawalli a sůfistických tanců, kde se sůfiové uvedou do tranzu a tančí. Bohužel jsem dorazil do Internet Innu v pátek, tak jsem to neviděl, ale prý je to jedna z nejšílenějších věcí, který v Pákistánu uvidíte.
Adresa: Surriaya Mansion, Near Regal Cinema, 65 The Mall, Lahore 54000, Pákistán,
Tel.: 00-92-42-7311987, 7321049,
mobil: 0333 4338588, E-mail: regale_internet@hotmail.com ,
web: http://www.regale.com.pk
Rawalpindi
Al Azzam už pamatuje lepší časy, ale pokoje jsou docela dobrý. Double stojí 200 Rs/noc a je příjemný jít do, tuším, třetího patra, kde jsou pokoje s balkonem. V hotelu nám dali pitnou (přefiltrovanou) vodu, ale už si nepamatuju, jestli jsme si o ni nemuseli říct. Hotel leží v Saddar Bazaru a pokud si otevřete mapu na konci tohoto odstavečku tak by měl ležet u písmene „j“ na Adamjee Road. Jestli po této ulici půjdete na jih tak dojdete na křižovatku, kde by měla být dobrá místní docela velká restaurace.
Tel.: 5566404
Nedaleko Al Azzamu jsou další hotely. Jména si ale bohužel nepamatuju.
Mapa Pindí: http://www.johnthemap.co.uk/pages/kkh/pindi.html
Peshawar
Hotel Al Haq leží na Cinema Road nedaleko hotelu Relax Inn a není zmíněn v Lonely Planet, tak v něm na turistu nenarazíte. Je lehce dražší (double je za 300 Rs/noc), ale budete mít krásně čistej pokoj s WC a teplou sprchou. Na chodbě je chlazená pitná voda (filtr s ledničkou). Bylo to moje nejlepší ubytování v Pákistánu. Single je snad za polovinu.
V Peshawaru mají vynikající čaj bez mlíka zvanej „kava“ (s krátkým „a“)
Chitral

(Za fotku tímto děkuju Liburovi.)
Kousek za mostem (Ataliq?) na hlavní ulici je docela dobrej hotel Chinnar Inn, kterej má zahradu, kolem které jsou pokoje s WC a sprchou (tuším že teplou) za 250 Rs/noc za double.
Mezi cestovatelama je nejvíce populární Al Farooq hotel, kterej leží taky na hlavní ulici, ale je to z něj trošku dál na parkoviště džípů do Údolí Kalashů. Ze střechy hotelu je dobrej výhled na Tirich Mir a za double s teplou sprchou a WC jsme platili 200 rupek za noc. Hotel vlastní několik bratrů, kteří vám ochotně dají spoustu informací nebo jinak pomůžou a večer pokáte na střeše další cestovatele.
Adresa: (New Bazar, Chitral,
E-mail: goharkhan18@hotmail.com)
Abych nezapomněl. V Chitralu se cizinci musí registrovat na policii. Je to asi proto, že oblast leží blízko hranic s Afghánistánem. Povolení kontroluje policie při vjezdu do Údolí Kalashů. Jinak mě nikdo nekontroloval. Povolení je zdarma a vyřízení netrvá moc dlouho, protože do Chitralu jezdí jen pár turistů denně.
Údolí Kalashů
Brun v údolí Bumboret – v Kalash G.H. zaplatíte 300Rs i s jídlem (+ vínem) za dva lidi v dormitory. Na záchodě je studená sprcha. Místnost, kde spíte je docela pěkná. Majitel se jmenuje Hnuto a možná se na jehi guest house doptáte spíš podle jeho jména. Prý u Bhuta jednou spal Aga Khan a za peníze, co od něho dostal postavil Bhuto hotýlek. V Bumboretu je hotýlků spousta a některý jsou i levnější, ale Bhuto je Kalasha a jeho žena a dcery chodí v typickejch oblecích a nevadí jim focení, pokud se zeptáte.
Tel.: 0943 490412
údolí Rumbur – pravděpodobně je v údolí pár dalších hotelů, ale Ingenier Khan’s Kalash Home G.H. ( ptejte se na Ingeniera, protože ho každej zná) je naprosto úžasnej. Pokoje jsou dobrý a některý mají WC se studenou sprchou, i když touto dobou už má vodu teplou, protože se zajímal, co cestovatelé nejvíc ocení a teplá sprcha jasně zvítězila. Ingenier je místní učitel, mluví anglicky a má vynikající znalosti o Kalashské kultuře. Jeho manželka výborně vaří a hlavně její salát s ořechama je naprosto geniální. Jediný nebezpečí je, že se odtud velmi těžko odjíždí. Já tu zůstal o 4 dny dýl než jsem plánoval. Cena je 300 rupek za double s WC a jídlem v ceně (s Liborem se nám to podařilo ukecat na 250 Rs, ale nikomu to neříkejte.). Za stejnej pokoj jsem později, když Libor odjel platil 150 Rs.
E-mail: ingeneerk@yahoo.com.
Gilgit
Madina G.H. je asi nejpopulárnější hotel v Gilgitu. Ubytování je za dobrou cenu - 200 Rs/noc v double nebo 100 Rs/noc v dormitory, což pro dva lidi vychází stejně. Bydlí se v baráčcích okolo oplocené zahrady. Jídlo je předražený, dokonce platíte za horkou vodu, ale pokud jste tu o Ramadánu, tak vám jídlo připraví i přes den. Součástí G.H. je cestovka s horskejma vůdcem, kde se dá domluvit výlet na Fairy Meadow pod Nanga Parbat. Další zájemce potkáte určitě na zahradě hotelu. Hotelu je i internetová kavárna, ale mnohem lepší je jít do Comsatsu (40 Rs/hod.), kde je nejrychlejší internet v Pákistánu. Více o Comsatsu najdete tady.
Karimabad
Na dolním konci Karimabadu (na střeše má pruhovanou vlajku už nevím jaké pákistánské strany) leží mezi cestovatelama oblíbenej Old Hunza G.H. s příjemným majitelem, dobrejma pokojema za 250 Rs/noc/double s vlastním WC a sprchou s teplou vodou. Ze zahrádky před pokojema je parádní výhled na Rakaposhi. Hotel je vyhlášeném večeřema (většinou vegetariánský jídla) na něž majitel připraví několik chodů jídla + čaj. Všechno je to ve velkých mísách z nichž si každém může brát co hrdlo ráčí. Celá večeře stojí 70 rupek a je na ni možno přijít i z jiného hotelu, pokud se předem domluvíte s majitelem. Přes silnic nad Old Hunza G.H. je další hotel (jméno si nepamatuju) , který vlastní bratr majitele Old Hunza G.H. (nemají se prý moc v lásce), kde je to zařízeno podobně, jen jídlo není vegetariánský.
Abych nezapomněl – v Karimabadu se používá voda z ledovce, která má našedlou barvu. Není to špína, ale kousky nějakého minerálu – myslím slídy.
Passu

Battura Inn je nejlevnější hotel, ve kterým jsem v Pákistánu bydlel – za dvoulůžkáč zaplatíte 100 rupek. Hotel vlastní vynikající chlapík, kterej byl vůbec první, kdo měl v Passu postavenej hotel. Dodneška má uloženy návštěvní knihy, kam psali první cestovatelé po KKH svoje zážitky, malovali plánky atd. Jídlo je taky vynikající. Jediná nevýhoda je, že hotel už má svoje nejlepší roky za sebou a majitel ho neopravuje (ač by asi rád), protože za války v Afghánistánu sem skoro nikdo nejezdil a teď se má zase KKH rozšiřovat a nikdo zatím neví jak přesně.
Pokoje mají svoje WC a studenou sprchu. Pokud požádáte, tak vám ohřeje vodu na koupání. Na postelích jsou teplý pokrývky, který se docela hodí, protože v noci bývá zima.
Snídaně kolem 40 Rs
Oběd kolem 70 Rs
Večeře kolem 120 Rs.
tel.: 05822 5000422 – doufám, že je to správně.

Shimshal
Sifat G.H.
Ukecali jsme to na 250 Rs/dvoják/noc. Jinak to stojí 300 rupek.
Předražený jídlo – 1 smažený vejce – 20 Rs, 1 čapátí – 10 Rs, hrnek čaje – 10 Rs. Když dostanete konvičku čaje tak zaplatíte kolem 60 rupek ani nemrknete.
Ve vesnici je ještě nejmíň jeden další G.H. – blízko cesty naproti cizincama (myslím, že to byli němci) postavené školy, kde stojí ubytování i jídlo myslím stejně. Bohužel v Shimshalu není jiná možnost stravování. Snad by pomohlo domluvit si cenu za jídlo předem.
Sost
V hotelu Al Marmoot jsem platil 150 rupek za noc. Pokoj byl dvoulůžkovej s WC a večer teplou sprchou (bohužel v koupelně chybělo okno), ale bydlel jsem tam sám (to je fakt smutný:-).