Digitální cesty
Posílám pár tipů na to, jak si při cestování co nejvíce usnadnit práci s počítačem.
Digitální fotoaparát : pokud se rozhodnete připojovat foťák k počítači, tak si s sebou nezapomeňte vzít drivery k fotoaparátu. Já na to zapomněl, nebo mě to spíš ani nenapadlo a v Pákistánu jsem si nemohl uložit fotky na flash disk, protože počítač jel na Windows 98, kde drivery k mýmu foťáčku nebyly. Bohužel taky bylo pomalý připojení k internetu a tak jsem musel počkat do dalšího města a moc nefotit, aby mi všechno vlezlo na kartu.
Kamarádům v Číně a mě v Thajsku se stalo, že jsme si pro prohlížení fotek nepřipojili k PC foťák, ale strčili kartu do čtečky, která krásně ležela vedle a fotky jsme si sice prohlídli, ale při vytažení karty se karta vymazala. Asi to sloužilo jako ochrana počítače před virama. Přitom, když jsem si připojil později k PC foťák, tak bylo všechno v pořádku a nic se nesmazalo. Doporučuju si vzít s sebou nějakej program na obnovení smazaných fotek z karty. Pokud zainventujete do karty Sandisk Extreme III tak k ní dostanete zdarma program Rescue Pro, kterej běží i bez instalace z CD (musíte mít seriový číslo, který je na obalu CDčka) nebo USB paměti.
Občas jsou počítače zavirovaný a bohužel i paměťová karta ve fotoaparátu se dá zavirovat. Asi se tomu nedá zabránit (leda vlastním noutbůkem) a tak si přibalte i instalačku nějakého antiviru, kterej můžete zkusit nainstalovat a samozřejmě, po odvirování, odinstalovat, protože tam nebyl. Antiviry jsou většinou nabízený ke stažení jako trial verze, kdy 100% pracují po určitý období, což by ale mělo stačit, protože zítra budete někde jinde, že? Jo, já používám antivir NOD 32. Abyste nemuseli pokaždé instalovat antivirovém program, tak můžete zkusit přenosnej „ClamWin“ (více o přemosných programech dál), kterej dokáže nákazu zjistit, ale nedokáže ji odstranit – teď můžete začít s instalací.
Jestli máte USB disk (dneska už tak moc nestojí a vleze se na ně čím dál víc dat), tak si zkuste s sebou vzít tzv. „přenosný programy“ (ang. „Portable apps.“), který fungují úplně stejně jako ty nainstalovaný na počítači jenom s tím rozdílem, že je máte nainstalovaný na USB disku, z kterého je spouštíte. Je úžasný otevřít si v daleké Číně, kde nic není ani anglicky, českej Firefox a mít na něm to co na něm mám doma včetně oblíbených stránek, přihlašovacích informací a pluginů [footnote]Jestli používáte „normální Firefox“, můžete zkopírovat jeho nastavení do nastavení „Firefoxu Portable“ a to tak, že najdete váš profil, který je obvykle nainstalován tady: C:\Documents and Settings\[uživatel]\Data Aplikací\Mozilla\Firefox\Profiles\default.???\ . Stačí jen zkopírovat obsah složky (bez podložky Cache) do: FirefoxPortable\Data\profile . Pak smažete soubor FirefoxPortableSettings.ini ve složce FirefoxPortable\Data\settings .[/footnote] .
Další užitečný program je Miranda nebo Gaim, přes který můžete komunikovat pokud máte ICQ nebo jinej účet pro četování (programy jich podporují asi 5).
Na úpravu fotek existuje přenosnej GIMP a IrfanView taky můžete spustit z USB disku, pokud tam přetáhnete vaši kopii z počítače.
OpenOffice (náhražka MS Office), Mozilla Thunderbird (poštovní klient), ClamWin (antivir), Keepass (ukladač hesel) jsou taky v přenosné verzi. Všechny programy můžete získat gratis tady. Teda kromě IrfanViewu, kterej má vlastní stránky. Úplně jsem zapomněl napsat, že programy existují i v balíčku, tak je nemusíte stahovat postupně (ale samozřejmě můžete).
V některých zemích jsou občas blokovaný nějaký stránky. Např.: v Číně nešly otevřít blogy psaný na blogspot.com a pár dalších webů. V takové situaci pomůžou anonymizéry (někdo tomu říká proxy stránky), který obsahují políčko, do kterého zadáte adresu, na kterou se jinak nemůžete dostat a už můžete vesele surfovat.
Pár odkazů:
anonymouse.org
proxify.com
Dvakrát jsem udělal hloupost a snažil se vypálit na CDčko asi o 3 MB víc než na něm mělo být. CDčko se vypálilo, ale část fotek je bohužel nečitelná.
Mimochodem – prodlužovací USB kabel se taky hodí.
Digitální cesty
Všeobecné rady a zkušenosti nezávislých cestovatelů.
Odpovědět
- Náhled tisku
-
Zobrazit adresu kanálu tématu
https://fotonomad.cz:443/forum/app.php/feed/topic/319
První nepřečtený příspěvek • 1 příspěvek
• Stránka 1 z 1
Téma
Odpovědět
- Náhled tisku
-
Zobrazit adresu kanálu tématu