Úvod do hrátek s bleskem + rozcestník

Fórum o focení s bleskem
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Úvod do hrátek s bleskem + rozcestník

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Hrátky s bleskem – pár slov úvodem

Obrázek

V časopisech se mi vždycky líbily fotky s dobrým osvětlením. Když jsem se na ně podíval blíž, zjistil jsem, že jsou většinou foceny ve studiu pomocí studiových světel. Bylo by bezva dělat podobný fotky, ale pro normálního smrtelníka je to z finančních důvodů téměř nemožný. Zkusil jsem vyfotit pár fotek s bleskem zabudovaným ve fotoaparátu, ale výsledek nestál za moc. Už už jsem se skoro začal smiřovat s tím, že takový fotky jaký jsou v ….. (doplňte si časopis) nikdy dělat nebudu, ale pak, před více než rokem jsem objevil Strobist - vynikající web, kterej je právě o focení s bleskem, který je mimo fotoaparát. A pisatel webu nepoužívá studiový světla (což jsou vlastně jen velký a silnější blesky), ale „jen“ normální blesky, který se dají koupit poměrně levně v bazarech.

Chvilku trvalo než jsem si pořídil digitální foťák, kterej je na učení nejideálnější, ale pak už nic nebránilo tomu, abych focení bleskem mimo fotoaparát vyzkoušel a úplně mu propadl. Konečně mám „studio“, který se navíc vleze do fotobatohu (a vlezlo by se i do fotobrašny, kdybych ji používal).

Jestli si chcete blýskat se mnou, můžete pokračovat přímo následujícíma odkazama:

Základní vybavení

Fotaparát a blesk
Stativ na světla a Super svorky
Držák blesku a deštníku (aktualizováno 04/2012)
Spouštění blesku
Deštník
Korekční filtry (gely) aneb blesk a umělé osvětlení
Yongnuo RF-602 - velký test

A je to aneb udělej si sám

Na co utrácet těžce vydělané peníze, když si spoustu věcí můžete udělat sami – určitě znáte večerníček „A je to“, že?

Kruhový blesk z krabice na pizzu
Komínek a gobo
Světlo z halogenu a softbox z krabice od monitoru
Kruhový blesk z plastovýho kyblíku
Nelepící suchý zip na blesk
PC synchronizační kabel k propojení blesku s fotoaparátem

Blýskání na lepší časy

Blesk jako jediné světlo
Odraz světla od stěn a stropu
Portrét v rohu
Vyvážení blesku a okolního světla
Vyvážení blesku a slunce