Bezva, máme blesk a stativ na světla nebo super svorky s držákem na světla a teď to nějak potřebujeme spojit dohromady. Bohužel to nejde přímo, protože blesky se zasunují do sáněk a stativ (nebo super svorka) končí šroubem. To je důvod, proč potřebujeme držák blesku, který zároveň funguje jako adaptér šroub na stativu –> sáňky na blesk. Aby to bylo trošku složitější tak sáňky na blesk můžou být s kontakty (ang. Hot Shoe) nebo bez nich (ang. Cold Shoe). Jsem si skoro jist, že budete chtít světlo trochu změkčit, proto není od věci koupit rovnou držák blesku, který má v sobě díru na deštník.
Jestli používáte blesky se zabudovanou PC zdířkou (nebo jiným portem, který umožní spustit blesk - některý blesky mají 3.5 mm samici od džeka), tak vám stačí jen adaptér se sáňkama bez kontaktu (Cold Shoe). Některý sáňky bez kontaktu jsou celokovový a v tom případě se doporučuje nalepit na patici, tam kde se zasouvá blesk, kousek izolační pásky, ať se blesk nezkratuje - prý to může poškodit elektroniku blesku. Poslední dobou jsem si docela oblíbil šroubovací sáňky (patici, svorku), která kontakty nemá a lze do ní zatáhnout snad jakýkoliv blesk. Navíc má výhodu, že se kontakty blesku ničeho nedotýkají.
V dnešní době existuje taky spousta (i docela levných) radiových odpalovačů blesku, které mají zabudovaný sáňky s kontaktem. Tyto odpalovače je možný většinou zasunout do sáněk pro blesk a některý mají i závit a tak je lze našroubovat přímo na světelný stativ nebo na držák deštníku.
V případě, že používáte blesky bez PC zdířky nebo jinou možnost odpálení blesku (například starší blesky od Canonu), tak se můžete podívat rovnou po držáku, kterej má sáňky s kontakty (Většinou je tam jen ten prostřední, kterej blesk spouští. Ostatní kontakty na blesku slouží ke komunikaci s fotoaparátem - měření a tak.). A kovovou část okolo středního kontaktu můžete zalepit taky.
Držák deštníku je docela speciální zařízení, a proto se v kamenných obchodech dost špatně shání a prodavači většinou ani netuší, že něco takového existuje. Já to vzdal a v Ebay obchodě Fotomagazin-24eu, který už bohužel nefunguje, jsem našel přesně to, co jsem hledal. Je to adaptér, který můžete vidět na obrázku. Na jedné straně ho zastrčíte na šroub stativu, můžete do něj dát deštník a ještě má sáňky na blesk s kontakty (Hot Shoe) spojené s PC zdířkou (do té se zasune kabel vedoucí z rádioodpalovače). Další výhodou tohoto držáku je to, že má dva klouby a proto jde blesk sklopit tak, že je rovnoběžný s tyčkou deštníku. Ale abych jen nechválil - ze tří držáků jsem u dvou musel přepájet drátky, které vedou z PC zdířky k sáňkám pro blesk. Nevím, jestli se tento držák ještě někde vyrábí, ale jestli ho fakt chcete, tak ho můžete extrémně předraženej koupit v tomto obchodě. Pokud máte dílnu s nářadím (stolní vrtačku), můžete si za pár korun zkusit udělat adaptér sami (ta radost z vlastního výrobku bude nepopsatelná) stejně jako to udělal finský fotograf Aki Korhonen.
Jak už jsem napsal, zmíněný držák deštníku asi už sehnat nejde, ale na Ebayi najdete desítky dalších levných držáků - stačí, když do vyhledávání zadáte Umbrella holder. Několik držáků jsem vyzkoušel, ale asi nejvíc mi z Ebayovské nabídky vyhovuje tento:
který můžete koupit v obchodě cotswoldphoto (mimochodem majitel je velmi nápomocný). Držák je kovový a díky své konstrukci velmi dobře drží i v ohnuté poloze. Naspodu držáku je pojistka, která má zabránit pádu ze světelného stativu. Součástí držáku je i hliníkový nástavec (podobný tomu, který je ve světelném stativu), který se strčí do díry a jde našroubovat (má i redukci) na např. normální stativ. Další částí je šroubovací svorka, do které lze zatáhnout snad jakýkoliv blesk, odpalovač se sáňkama nebo redukce se sáňkama. Celkově působí držák deštníku velmi bytelně a můžu ho jenom doporučit. Ale abych jen nechválil. Díra na deštník (alespoň u toho držáku, co jsem koupil) je menší a deštník do ní skoro nejde strčit. Naštěstí je díra vyvrtaná v umělohmotným špalku a tak ji nebyl problém rozšířit vrtákem. A taky šroub, kterým se dotahuje držák na světelný stativ by mohl mít křidýlka, abych mohl držák přidělat na stativ o něco pevněji (trošku se protáčí, což většinou není problém). Tohle se ale taky dá vyřešit pomocí šroubu s křidýlkama (já koupil ten můj držák před pár lety a možná už mají šroub vychytanej).
Jestli nechcete nakupovat na Ebayi, tak můžete zkusit sehnat podobný adaptér v nějakém internetovém obchodě, který se specializuje na fototechniku. Mezi ty značkovější držáky patří Baby female Swivelling multi-Adapter free to rotate (026) od Manfrotta (takovej praotec všech držáků deštníků, takže sto pro kvalita) nebo univerzální držák studiových deštníků UH-40 od Hamy (s tímto zkušenosti nemám), ale v posledních letech začali vyrábět držáky deštníků i další firmy, tak se nemusíte omezovat jen na ty dva.
Většina držáků deštníku a blesku má jen jeden kloub a to znamená, že je hlava blesku relativně daleko od tyčky deštníku a potom světlo z blesku nemusí dopadnout do středu deštníku. Tomu by se dalo zabránit tak, že se blesk na držák deštníku položí (má to ještě tu výhodu, že blesk leží a jeho patice je míň namáhaná). K tomu stačí velmi jednoduchý L adaptér, který by se dal popsat jako kus pásoviny ohnutý do písmene eL se dvěma dírama na šroubky. Jedna slouží k přišroubování k držáku deštníku (díra na delší straně) a druhá slouží k připevnění nějakých sáněk na blesk (jedné z kostek, o kterých budu psát za chvilku). L adaptér (asi se to tak nejmenuje) můžete koupit v Ebay obchodě cotswoldphoto,o kterém jsem se už zmiňoval nebo si ho můžete jako já vyrobit sami.
Tuhle jsem byl v železářství a všiml si, že tam za cca 38 kč prodávají 18 cm panty na dveře (mají i jiné délky, ale já koupil tenhle), které už mají v sobě několik děr. Jedno rameno pantu jsem odřízl a pomocí šroubu (který se fakt špatně shání, protože má jiné stoupání (1/4" UNC) než normální šrouby. Nakonec jsem ho sehnal v obchodě Fabory a má číslo 02430.063.012) jsem přidělal k pantu . Další vytunění pantu spočívalo v polepení suchým zipem, ke kterým přidělávám polštářek z karimatky (čtvereček polepenej suchým zipem), aby se blesk nedřel o šroub a zajišťuju pant před otevřením páskem suchýho zipu, kterej vede okolo blesku.
Pokud se přidělá pant k držáku deštníku pomocí poslední dírky, tak je i dobře vyváženej a lze ho relativně dobře držet v ruce (pomocí hlasem ovládaného stativu alias asistenta nebo jednou rukou držet blesk a druhou foťák).
Jestli váš držák deštníku nemá hot shoe (sáňky s kontaktem) a vy je potřebujete pro přidělání vašeho blesku (nemáte rádioodpalovač se sáňkama nebo váš blesk nemá PC zdířku) můžete použít např. "Kaiser Hot Shoe Flash Adaptor 1303", což je taková malá kostka se sáňkama s kontaktem a kabelem s 3.5 mm džekem na konci, který se strčí do odpalovače. Kaiser dělá i jiný model, který na konci nemá džeka, ale PC kolík (číslo 1301).
Podle mě je lepší kostka bez kabelu (nemá se na ní co urvat) a pokud na Ebayi vyhledáte PC to hot shoe adapter tak se vám ukáže nabídka několika desítek různých adaptérů bez kabelu. Jenom si dejte pozor, aby nahoře na sáňkách byl kontakt a adaptér měl nějaký port pro spuštění blesku. Dělají se totiž i adaptéry, který vytvoří ze sáněk na blesk, co jsou na fotoaparátu PC zdířku (některý fotoaparáty ji mít nemusí) a ty většinou nemají na sáňkách kontakt.
Na další fotce je několik kostek, který jsem doma našel
- 1. Kaiser s hot shoe a kabelem s velkou samicí džeka (myslím, že se tomu říká 6.3 mm džek). Spodek se dá zasunou do sáněk na blesk (nedá se zajistit maticí) nebo přišroubovat (1/4" závit) na světelný stativ atd.
- 2. Asi nejpoužitelnější kostka od, myslím, indické firmy Sonia, která má nahoře hot shoe, dvě PC zdířky a jeden PC kolík, dole je kontakt, který lze použít jako redukce ze sáněk foťáku na PC zdířku a nakonec má ještě tlačítko, kterým se dá odpálit blesk. Tato kostka se dá použít i jako rozbočovač. Spodek se dá zasunout do sáněk na blesk a zajistit šroubem.
- 3. Nejsem si tím jist, ale tato kostka mi přišla v sadě s tou předchozí a lze ji použít jako redukci ze sáněk na blesk na fotoaparátu na PC zdířku, pokud ji foťák nemá. Nahoře je cold shoe (sáňky bez kontaktu) a spodek má stejný jako předchozí.
- 4. Navrchu této kostky je cold shoe (bez kontaktu, i když je v plechu nahoře výřez) a spodek jde přišroubovat na světelný stativ pomocí 1/4" závitu (nemá zajištění maticí). Tato kostka by se dala použít jako držák blesku, který má PC zdířku nebo jako držák rádioodpalovače, který má hot shoe.
- 5. Šroubovací svorka, o které jsem se již zmiňoval. V podstatě stejný použití jako předchozí (4.) s tím rozdílem, že se blesk přitahuje šroubkem a tak by měl líp držet, i když blesk nebo odpalovač nemá zajišťovací matku. Kontakty blesku se ničeho nedotýkají. Svorka jde přišroubovat na na světelný stativ pomocí 1/4" závitu (nemá zajištění maticí)
- 6. Tato kostka je trošku jiná, protože má v sobě fotodiodu, která se dá spustit odpálit světlem (jako to mají studiový blesky). Nahoře je hot shoe a spodek se dá zasunout do sáněk na blesk (nelze zajistit matkou) nebo našroubovat na světelný stativ (1/4" závit). Kdyby tahle kostka měla PC zdířku, tak by byla skoro dokonalá.