Blesk, který je umístěn mimo fotoaparát lze odpálit mnoha způsoby. Nejlepší je asi rádiový odpalování pomocí Pocket Wizardů, který mají dostřel okolo půl kilometru, prostřelí zeď a co je hlavní – jsou stoprocentně spolehlivý. Bohužel proti používání Pocket Wizardů je asi 18 445 důvodů. Důvodů proti odpalování pomocí kabelu je mnohem míň (asi tak 90 x míň).
PC kabel, který je trošku problém sehnat v normálních fotoobchodech, ale na Ebayi je možno koupit (většinou v obchodech v HongKongu) Male to Male Flash PC Sync Cord za cca 5 liber (150 kč). Popřípadě se ho můžete pokusit najít v českých fotobazarech (mě se ho podařilo najít za asi 50 Kč). PC kabel je většinou omezen délkou, ale není ho problém prodloužit.
V obchodě s elektrosoučástkama si pořiďte čtyři cinče koncovky na kabel (dva konektory – samce a dvě koncovky – samice). Jedna koncovka je pod pět korun.
Dál budete potřebovat nějakou tenkou dvojlinku k prodloužení PC kabelu, kterou pravděpodobně seženete ve stejným obchodě jako cinče. Ani tohle nikoho nezruinuje – já koupil metr kabelu za dvě padesát.
Bohužel se nedělají cinče se šroubkama (ani jsem nenašel žádnou jinou malou koncovku, která by cinče nahradila) a tak budete potřebovat ještě pájku, cín a kalafunu, kteroužto výbavou připojíte cinče k dvojlince. Udělejte to tak, že budete mít na každém konci dvojlinky jinou koncovku. Na konce PC kabelu, kterej musíte rozstřihnout na polovinu (ano, ani já se u toho necítil nejlíp), napájejte taky rozdílný koncovky. Hodí se to k tomu, že budete moci spojit PC kabel opět k sobě, aniž byste ho museli nastavovat dvojlinkou.
POZOR:
Při použití PC kabelu je blesk a fotoaparát propojen přímo, a proto si dejte pozor na starší blesky, který nemusí mít na patici vždycky bezpečný napětí a můžou spálit digitální fotoaparát. Více najdete v příspěvku o výběru fotoaparátu a blesku.
To, jak připojit PC kabel k blesku, který nemá PC zdířku, jsem popsal tady.