Dva měsíce po Nikonu D700 a týden po Sony Alpha 900 Canon konečně oznámil novou, bez nadsázky nejmíň rok očekávanou, zrcadlovku Canon EOS 5D Mark II, která na rozdíl od původní 5D (budu jí dál říkat 5D Mk 1) bude mít české menu a pár dalších novinek, na které se teď podíváme blíž.
Patrně nejvíce zmiňovaná novinka bude nový plnoformátový CMOS senzor o rozlišení 21.1 Mpx, což je navýšení 8.3 Mpx oproti 5D Mk 1 a Nikonu D700. Sony A 900 má rozlišení o 3.5 Mpx větší. Hodně lidí včetně mě věří, že větší počet pixelů na stejně velkém senzoru povede k jejich zmenšení a zhoršení kvality (více šumu). Canon ale tvrdí, že zmenšili mezery mezi pixelama a tím pádem mohli zachovat skoro stejnou velikost. Porovnání velikosti pixelů:
Sony A900 - 5.9 mikronů
Nikon D700 - 8.45 mikronů
Canon 5D Mk 1 – 8.2 mikronů
Canon 5D Mk 2 – 6.4 mikronů
Další novinka je určitě zvýšení citlivosti senzoru. Momentálně je to fotoaparát s největším rozsahem ISO a to od IDO 50 do ISO 25600. Nikon D3 a Nikon D700 mají rozsah „jenom“ ISO 100 - ISO 25600. Sony A 900 má citlivost jen ISO 100 – ISO 6400. Samozřejmě, že spíš než na číslech, která udávají rozsah citlivosti, bude záležet na tom, jak se nová pětka bude při vysokých ISO chovat. Já doufám (jsem Canoňák), že bude kvalita fotek (při vysokém ISO) přinejmenším stejná jako u dvojice Nikonů, kde je vynikající.
Čištění čipu: 5D Mk 2 má dva způsoby čištění čipu a to pomocí vibračního filtru, který se spustí při zapnutí vypnutí fotoaparátu a „Dust Delete Data“, kdy budou použita data z testovací fotky na „zmapování“ míst s prachem a později bude prach odstraněn pomocí DPP softwaru, který se dodává s digitálníma zrcadlovkama.
Procesor DIGIC IV, je samozřejmě rychlejší než předchozí procesory, déky čemuž bude fotoaparát schopen zapisovat rychlostí 3.9 fotek/s. To se zdá na dnešní poměry docela málo a je to jeden z nejvýce propíraných „problémů“ fotoaparátu na různých fórech, ale na druhou stranu jsou fotky větší (je nutno zapsat větší objem dat) a oproti 5D Mk 1 je to zvýšení o jednu fotku. Sony A900 udělá díky novému systému zvedání zrcátka 5 fotek/s. Nikon D700 udělá za vteřinu fotek taky pět, ale když použijete battery pack, tak se rychlost zvýší až na 8 fotek/s. Z tohoto Canon moc dobře nevychází. Možná to bude trochu i proto, že kdyby měla nová pětka vyšší rychlost, tak by se neprodalo tolik Canonů 1D Mark 3. Díky procesoru DIGIC IV je ve fotoaparátu uloženo několik profilů objektivů a následná automatická úprava vinětace.
Krásný třípalcový displej s 920 000 body, na který je možno zírat a radovat se nad fotkama až pod úhlem 170 stupňů, a který má tři antireflexní vrstvy a automatickou kontrolu jasu displeje.
5D Mk 2 má taky Live View s rozpoznáváním tváří. Díky Live View může fotoaparát nahrát až 12 minut videa v HD kvalitě a rozlišení 1920 x 1080 bodů (30 fps) nebo 24 minut ve VGA (640 x 480 – 30 fps) kvalitě. Další zrcadlovka, která umí nahrávat video je Nikon D90, který nahraje maximálně pětiminutový klip v HD (1280x720 – 24 fps) nebo 20 minut v menším rozlišení.
Ukázku videa najdete na dpreview.com (soubory mají přes 200 MB).
Kromě už zmíněných novinek má Canon EOS 5D Mk 2 spoustu vylepšení, který usnadní fotografovi život. V krátkosti to je:
Nová baterka LP-E6 s vyšší kapacitou (1800 mAh), která by neměla ztratit výkon při nízkých teplotách (okolo 0 °C)
Úprava expozice (bracketing) až o +- 4 expoziční kroky.
Zlepšení informací o baterii plus paměť na baterky (to jsem měl ve škole taky a nikdo to neobdivoval), která si zapamatuje výrobní čísla baterek a kapacitu a následně je možno na displeji zobrazit porovnání kapacity jednotlivých baterek.
Tři možnosti výběru kvality RAWů.
Pomocí softwéru EOS Utility je možno vložit do fotoaparátu informace o copyrightu, který jsou následně zapsaný do metadat fotek.
K fotoaparátu bude k dispozici nový Battery Pack BG-E6 nebo držák WFT-E4, který umožní wifi přenos dat, možnost připojení hard disku přes USB a připojení GPSka.
Kvalitu fotek z Canonu EOS 5D Mk II můžete obdivovat tady (klikněte na “Photos & Movies”) nebo tady.
A nakonec pravděpodobně to nejdůležitější. Nová pětka (tělo) se bude prodávat za 2 699 USD v USA, 2 499 € v EU a 2 299 £ v UK. Opět to vypadá, že se vyplatí udělat si pro fotoaparát výlet (zdarma) do Států.
Můj odhad na prodejní cenu v ČR je 70 tisíc s DPH, ale vězte, že když jsem hádal cenu Alphy 900, tak jsem se docela sekl.
Ukázka 5D Mk II (v angličtině)
[BBvideo 425,350][/BBvideo]