Canon EOS 5D Mk II

Novinky ze světa fototechniky.

Moderátor: leschek

Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 5D Mk II

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Canon EOS 5D Mk II aneb konečně je tu nová pětka

1823

Dva měsíce po Nikonu D700 a týden po Sony Alpha 900 Canon konečně oznámil novou, bez nadsázky nejmíň rok očekávanou, zrcadlovku Canon EOS 5D Mark II, která na rozdíl od původní 5D (budu jí dál říkat 5D Mk 1) bude mít české menu a pár dalších novinek, na které se teď podíváme blíž.

Patrně nejvíce zmiňovaná novinka bude nový plnoformátový CMOS senzor o rozlišení 21.1 Mpx, což je navýšení 8.3 Mpx oproti 5D Mk 1 a Nikonu D700. Sony A 900 má rozlišení o 3.5 Mpx větší. Hodně lidí včetně mě věří, že větší počet pixelů na stejně velkém senzoru povede k jejich zmenšení a zhoršení kvality (více šumu). Canon ale tvrdí, že zmenšili mezery mezi pixelama a tím pádem mohli zachovat skoro stejnou velikost. Porovnání velikosti pixelů:
Sony A900 - 5.9 mikronů
Nikon D700 - 8.45 mikronů
Canon 5D Mk 1 – 8.2 mikronů
Canon 5D Mk 2 – 6.4 mikronů

Další novinka je určitě zvýšení citlivosti senzoru. Momentálně je to fotoaparát s největším rozsahem ISO a to od IDO 50 do ISO 25600. Nikon D3 a Nikon D700 mají rozsah „jenom“ ISO 100 - ISO 25600. Sony A 900 má citlivost jen ISO 100 – ISO 6400. Samozřejmě, že spíš než na číslech, která udávají rozsah citlivosti, bude záležet na tom, jak se nová pětka bude při vysokých ISO chovat. Já doufám (jsem Canoňák), že bude kvalita fotek (při vysokém ISO) přinejmenším stejná jako u dvojice Nikonů, kde je vynikající.

Čištění čipu: 5D Mk 2 má dva způsoby čištění čipu a to pomocí vibračního filtru, který se spustí při zapnutí vypnutí fotoaparátu a „Dust Delete Data“, kdy budou použita data z testovací fotky na „zmapování“ míst s prachem a později bude prach odstraněn pomocí DPP softwaru, který se dodává s digitálníma zrcadlovkama.

Procesor DIGIC IV, je samozřejmě rychlejší než předchozí procesory, déky čemuž bude fotoaparát schopen zapisovat rychlostí 3.9 fotek/s. To se zdá na dnešní poměry docela málo a je to jeden z nejvýce propíraných „problémů“ fotoaparátu na různých fórech, ale na druhou stranu jsou fotky větší (je nutno zapsat větší objem dat) a oproti 5D Mk 1 je to zvýšení o jednu fotku. Sony A900 udělá díky novému systému zvedání zrcátka 5 fotek/s. Nikon D700 udělá za vteřinu fotek taky pět, ale když použijete battery pack, tak se rychlost zvýší až na 8 fotek/s. Z tohoto Canon moc dobře nevychází. Možná to bude trochu i proto, že kdyby měla nová pětka vyšší rychlost, tak by se neprodalo tolik Canonů 1D Mark 3. Díky procesoru DIGIC IV je ve fotoaparátu uloženo několik profilů objektivů a následná automatická úprava vinětace.

1824

Krásný třípalcový displej s 920 000 body, na který je možno zírat a radovat se nad fotkama až pod úhlem 170 stupňů, a který má tři antireflexní vrstvy a automatickou kontrolu jasu displeje.

5D Mk 2 má taky Live View s rozpoznáváním tváří. Díky Live View může fotoaparát nahrát až 12 minut videa v HD kvalitě a rozlišení 1920 x 1080 bodů (30 fps) nebo 24 minut ve VGA (640 x 480 – 30 fps) kvalitě. Další zrcadlovka, která umí nahrávat video je Nikon D90, který nahraje maximálně pětiminutový klip v HD (1280x720 – 24 fps) nebo 20 minut v menším rozlišení.

Ukázku videa najdete na dpreview.com (soubory mají přes 200 MB).

Kromě už zmíněných novinek má Canon EOS 5D Mk 2 spoustu vylepšení, který usnadní fotografovi život. V krátkosti to je:

Nová baterka LP-E6 s vyšší kapacitou (1800 mAh), která by neměla ztratit výkon při nízkých teplotách (okolo 0 °C)

Úprava expozice (bracketing) až o +- 4 expoziční kroky.

Zlepšení informací o baterii plus paměť na baterky (to jsem měl ve škole taky a nikdo to neobdivoval), která si zapamatuje výrobní čísla baterek a kapacitu a následně je možno na displeji zobrazit porovnání kapacity jednotlivých baterek.

Tři možnosti výběru kvality RAWů.

Pomocí softwéru EOS Utility je možno vložit do fotoaparátu informace o copyrightu, který jsou následně zapsaný do metadat fotek.

K fotoaparátu bude k dispozici nový Battery Pack BG-E6 nebo držák WFT-E4, který umožní wifi přenos dat, možnost připojení hard disku přes USB a připojení GPSka.

Kvalitu fotek z Canonu EOS 5D Mk II můžete obdivovat tady (klikněte na “Photos & Movies”) nebo tady.

A nakonec pravděpodobně to nejdůležitější. Nová pětka (tělo) se bude prodávat za 2 699 USD v USA, 2 499 € v EU a 2 299 £ v UK. Opět to vypadá, že se vyplatí udělat si pro fotoaparát výlet (zdarma) do Států.
Můj odhad na prodejní cenu v ČR je 70 tisíc s DPH, ale vězte, že když jsem hádal cenu Alphy 900, tak jsem se docela sekl.

Ukázka 5D Mk II (v angličtině)

[BBvideo 425,350][/BBvideo]
Naposledy upravil(a) leschek dne 23 Zář 2008 11:39, celkem upraveno 2 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Jestli vás, stejně jako mě, zajímá kvalita fotek při různé citlivosti ISO, tak se na Flickru objevilo pár srovnávacích fotek ve vysokém rozlišení. Jestli máte pomalejší připojení, tak vám možná bude stačit rozlišení jen 1024 x 683 px.

Srovnávací dvojfotky mezi Canonem EOS 5D Mark II a Nikonem D700 naleznete tady.

Klikněte na náhled, pak na ikonu s lupou "All Sizes" a vyberte si velikost, kterou chcete vidět.

Za sebe můžu napsat, že jsem mile překvapen, jak se nová pětka chová při vysokých isech.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Na dpreview.com se objevila galerie obrázků focených Canonem EOS 5D Mark II.

Klikněte kamkoliv do čtverce s obrázky, tím se otevře první obrázek. Jestli chcete obrázek ve 100% velikosti, tak pod obrázkem najdete "Photo details" a vedle "File name" klikněte na jméno souboru, čímž se fotka otevře v plné velikosti.

Úprava: našel jsem video na Vimeu, tak ho přidávám. Pro větší velikost klikněte na odkaz nahoře.

[BBvideo 640,360][/BBvideo]
Naposledy upravil(a) leschek dne 29 Říj 2009 00:20, celkem upraveno 1 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Další fotky vyfotografované Canonem EOS 5D Mark II najdete tady.

Asi zatím nejlepší video natočené Canonem EOS 5D Mark II zvané “Reverie” udělal během pár hodin, co měl fotoaparát půjčenej Vincent Laforet. Video je sice na stránkách Canonu, ale je točeno nezávisle. Pokud se vám zdá malé, tak vězte, že bylo o ¼ zmenšeno. Na video z natáčení „Reverie“ (taky parádní) se můžete podívat na SmugMugu.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Pěkný fotky (v plným rozlišení) od Vincenta Laforeta (viz. předchozí příspěvek), který byly vyfoceny během natáčení jeho videa "Reverie", najdete na webu usa.canon.com.
Naposledy upravil(a) leschek dne 13 Říj 2008 11:47, celkem upraveno 1 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Zdá se, že Canon.cz aktualizoval stránky. Podrobnosti (a kompletní specifikaci) o Canonu EOS 5D Mark II najdete tady.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Autofokus a 5D Mk2

Před pár dny byl na dpreview.com uveřejněn rozhovor s japonským šéfem marketingu firmy Canon panem Masaya Maedou, který vyvolal na internetu menší bouři. Byla to hlavně jeho odpověď na otázku, která zněla:

„Jedna z nejčastějších stížností na 5D Mk2 je ta, že Mk2 má stejný autofokusový systém jako Mk1. Proč tomu tak je?“

Odpověď:

„Za prvé – přijetí AF systému v 5D Mk1 bylo velmi pozitivní, nikdo si nestěžoval a všichni ho chválili. Proto jsme se rozhodli, že ho nezměníme. A také jsou tu určité limity ve velikosti AF senzoru, který je v 50D velmi velký a ten, který je v 5D je mnohem menší. Pokud bychom chtěli dát do 5D Mk2 cross-senzor (moje poznámka - takový jako je v 50D), tak bychom museli obětovat na kompaktnosti těla. Je to otázka rovnováhy mezi novými funkcemi a jejich přínosem“ (volně přeloženo)

Co vyvolalo rozruch, je to, že se kvalitnější AF senzor, který má EOS 50D se nevejde do EOSu 5D Mk2, přestože 5D Mk2 má větší tělo. Skoro by se zdálo, že je to nesmysl. Jediný vysvětlení by mohlo být to, že Canon ještě pořád chce prodávat EOSy 1D Mk3 a 1Ds Mk3, jejichž autofokus je lepší a hlavně rychlejší. 5D Mk 2 má lepší senzor (i než 1Ds Mk3), ale díky rychlosti autofokusu se nehodí pro profesionální fotografy, kteří potřebují rychlej a kvalitní AF – ti si ještě pořád raděj koupí EOSa jedničkové řady (nebo hodně lidí hovoří o přechodu k Nikonu).

Další výtky k autofokusu byly ty, že u 5D Mk2 (a Mk1) jsou jednotlivý ostřící body příliš blízko středu a že u 50D pokrývají větší plochu. Přitom by to mělo být naopak, protože 5D Mk2 je fotoaparát vyšší třídy. Problém je možno velmi jednoduše vysvětlit technicky a to tak, že 50D má menší snímací senzor a díky tomu AF systém pokrývá jeho větší plochu. Moc pěkný srovnání pokrytí senzoru AF bodama najdete tady. Když se podíváte na jednotlivý obrázky, tak zjistíte, že rozdíl v pokrytí u plnoformátových zrcadlovek je skoro zanedbatelnej.

Teď to vypadá, že 5D Mk2 je fotoaparát, který nikdy neměl opustit výrobní linky, ale není to tak. 5D Mk2 je určitě vynikající fotoaparát pro všechny, co nefotí profesionálně sport. Na svatby, portréty, krajinky a já nevím na co ještě je to vynikající foťák (tady předbíhám, protože všude jsou zatím jen testy beta verze fotoaparátu).

Když už jsem se dostal k autofokusu, tak určitě všechny bude zajímat, jestli u EOS 5D Mk II funguje autofokus při nahrávání videa (U Nikon D90 je autofokus při natáčení vypnut). Dobrá zpráva je ta, že autofokus pracuje. Horší zpráva je ta, že je to stejný autofokus jako při Live View, kdy se nepoužívá výše zmíněný AF sensor ale zaostřuje se na základě detekce kontrastů, což je systém, který je velmi pomalý a o němž pan Maeda řekl, že “v současnosti nejsme (Canon) s výkonem AF v Live View módu spokojeni a systém by měl být brzy zlepšen….” (moje poznámka: budeme mít příští rok nový EOS 1D MK4, který bude natáčet HD video?)

Tím jsem se opět dostal k natáčení videa. Pár dalších ukázek v plným HD (nezmenšených) si můžete stáhnout na dpreview.com. Díky bohu, že paměťový karty mají čím dál větší kapacitu, protože videa mají délku okolo 4-5 sekund, ale velikost souborů je lehce pod 25 MB).
Naposledy upravil(a) leschek dne 22 Říj 2008 21:25, celkem upraveno 1 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Jestli vás zajímají fotky s novou pětkou, tak klikněte na odkaz na fotky na Flickru, jenž mají v tagu některou z variant názvu 5D Mark II.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 5D Mk2 cena

Canon EOS 5D Mk2 cena

1825

Na Oehlingu.cz se objevila cena Canonu EOS Mk2, která je stanovená na 55 555 Kč (s DPH) a Battery pack Canon BG-E6 stojí 6999 Kč (s DPH).

Na Megapixelu pořád ještě píšou, že cena pro 5D Mk2 nebyla stanovena, a že bude pravděpodobně dostupnej od 3.11.2008

Jenom bych chtěl poznamenat, že se mi cena na Oehlingu.cz zdá docela nízká vzhledem k doporučené ceně pro EU (2 499 €) a doufám, že to není jen reklamní strategie na nalákaní zákazníků na levnej produkt. Na druhé straně se mi podařilo vložit 5D Mk2 do košíku, kterej jsem po chvíli úspěšně vyprázdnill :grin: .
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Dvě videa a anglickej návod pro 5D MkII

Obrázek

Tři němečtí fotografové a profesionální bmx cyklista se sešli a natočili novou pětkou pár zajímavých klipů:

BackFlip (2.17 min, 80 Mb - pro stažení klikněte pravým myšítkem a „uložte jako“) a Nachtfahrer (2.13 min, 89 Mb - pro stažení klikněte pravým myšítkem a „uložte jako“)

Anglickej návod pro Canon EOS 5D Mark 2 v PDF najdete tady (pro stažení klikněte pravým myšítkem a „uložte jako“)
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Video nazvané 19 October natočili Canonem EOS 5d Mk2 (beta prototypem) během jednoho dne (něco mi říká, že by to mohlo být 19 října, ale fakt si tím nejsem jistej) v Anglii Alan Doyle a Angus Giorgi.

leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Na Megapixelu.cz mají EOS 5D Mk 2 za 56 990 Kč (s DPH). Momentálně není na skladě, ale můžete se zeptat na dostupnost, která by mě docela zajímala, protože ve světě se na novou pětku bude čekat několik měsíců.

Na Oehlingu.cz mají 5D Mk2 za 55 555,00 Kč (s DPH). O dostupnosti nebo nedostupnosti ani slovo. Pokud to bude někdo zjišťovat (já momentálně cestuju v Asii, tak na to moc nemám čas), tak mi sem, prosím, napište.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Jestli chcete natáčet pomocí nového Canonu EOS 5D Mk2 filmy, tak se podívejte na zajímavý výrobek, který představila firma Redrock Micro.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Srovnání kvality ISO mezi Canonem 5D, 5D Mk II, Nikonem D700

Srovnání kvality ISO mezi Canonem 5D, 5D Mk II, Nikonem D700 a Sony A900

Ve Státech se začal prodávat nový Canon EOS 5D Mk II a to přineslo nový test srovnání ISO na stránkách AnandTech. Test je anglicky, ale je v něm spousta obrázků (pokud na některý kliknete, otevře se ve 100% velikosti – 3-15 Mb). Canon EOS 5D Mk II srovnávali s Canonen EOS 5D, se Sony A900 a, a to mě zajímalo nejvíc, s Nikonem D700. Srovnání dvou posledně jmenovaných fotoaparátů najdete tady.

Na poslední stránce najdete závěr, ve kterém se píše, že do ISO 3200 má nová pětka fotky srovnatelné s Nikonem D700/D3. Při ISO 6400 se u obou fotoaparátů objevuje zrnitost, ale ta je víceméně stejná. U ISO 12800 a 25600 je méně zrnitosti u Nikonu D700, ale fotky se zdají méně ostré, což je následek redukce šumu (v tomto rozsahu provedou vice testů).

Když se ale vezme v potaz, že EOS 5D Mk II má 21 Mpx (a Nikon D700 “jen” 12 Mpx), jsou výsledky ještě zajímavější.

Sony A900 má o 3 Mpx větší rozlišení než EOS 5D Mk II, ale Canon je vítěz ve vysokých hodnotách ISO. Sony A900 je taky o jednu fotku za sec. Rychlejší než 5D Mk II.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Záhada černých teček

Vypadá to, že se objevila první vada na kráse Canonu EOS 5D. Bohužel to není ojedinělej případ a zatím se všichni (na fórech) jen dohadují, čím to může být způsobeno. Ale dost bylo chození okolo horké kaše. Na nočních fotografiích focených na vyšší ISO se objevují v malých a jasných světelných zdrojích černé tečky.

Pravděpodobně nejviditelnější je to na fotce, na kterou se můžete podívat
tady. (přes 20 Mb)

Další příklady a diskuzi v angličtině najdete na dpreview.
Naposledy upravil(a) leschek dne 14 Pro 2008 09:56, celkem upraveno 1 x.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lidi dostávají svoje předobjedný 5D Mk 2 a neví, co roupama dělat, jak se můžete přesvědčit na následujícím videu

Pro lepší kvalitu přejděte na YouTube.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Na DXOMark kompletně změřili a prozkoumali Canon EOS 5D Mark II.

Detailní výsledky měření, včetně dynamického rozsahu, barevné hloubky a rozsahu ISO, najdete tady.

Pokud vás zajímá žebříček kamer podle měření DXO laboratoře, klikněte sem.

(Doufám, že se mi moji známí, co vlastní Nikon D700 nebudou pošklebovat, že je jejich fotoaparát lepší než nová pětka, kterou zatím nemám.)
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Podle serveru cnet, který cituje technického poradce Canonu Chucka Westfalla, by se firma Canon měla v blízké budoucnosti oficiálně vyjádřit k problému s černými tečkami.

Více na cnet.

Mezitím, než se Canon k problému vyjádří, se můžete podívat na zajímavý test fotografa Phila Hollanda, který na svých stránkách porovnává Canon 5D Mk2 a Canon 1Ds Mk3. Test je zajímavý i pro ty, kdo nečtou anglicky, protože obsahuje spoustu srovnávacích obrázků. Test je zajímavý z toho důvodu, že oba fotoaparáty mají stejný senzor, ale rozdíl v ceně je okolo 5000 dolarů.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Canon USA vydal prohlášení, v němž se vyjadřuje k problému s černými tečkami a dalšímu problému nazvaném anglicky "Vertical banding noise" (vertikální pásy šumu?), které se objevují při fotografování na formát sRAW1 - příklad tady (podívejte se na tmavé části fotky). Canon zatím celou věc analyzuje, a připravuje se k vydání nového firmware, který by měl oba problémy eliminovat nebo úplně odstranit.

Mezitím, pokud se chcete zbavit "Vertical banding noise", tak udělejte následující:

1. Foťte na formát RAW, JPEG (úplně bez šumu) nebo sRAW2 (šum existuje, ale není vidět)
2. Šum může být redukován, pokud je C.Fn II-3: Highlight tone priority nastaveno na 0: Disable. (zatím 5D2 nemám, tak nevím, jak přesně je to v českém překladu).

Spekuluje se o tom, že firmware by se měl objevit buď 22.12.2008 nebo začátkem ledna 2009.

Nechci si stěžovat, ale na Canonu.cz jsem o černých tečkách neobjevil ani zmínku. Že by problém u nás neexistoval? prodává se už u nás nová pětka?
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Akce na opravu černých teček

Jestli máte problém s černými tečkami, tak si na této stránce můžete stáhnout akci, která by měla problém vyřešit. Alespoň do doby, než Canon vydá nový firmware.

Sám nenám možnost akci vyzkoušet, ale příklady na výše uvedené stránce vypadají slibně.

Po nainstalování akce vyberte (zvýrazněte) jednu z možností "Reduce Black Dots Right of Highlights" - "Opravit tečky napravo od přepalů" nebo "Reduce Black Dots Above Highlights" - "Opravit tečky nad přepalama" a spusťte akci.
Jarda D.

5D Mark II a problémy s Rawem

Nepřečtený příspěvek od Jarda D. »

Zdravím všechny, kteří tu brouzdají, čtou články a hlavně s radostí fotí. Jsem nadšený amatér který fotí již delší dobu, učí se na kurzech, čte si knížky ale neživí ho. Spíš pro kamarády občas udělám fotky pro jejich hospody na výzdobu nebo sportovní fotky z volejbalových turnajů na webovky. Měl jsem Canon 20D, pak 5D a teď před vánoci jsem dostal do rukou 5D Mark dvojku. Jenomže jsem narazil na problém. Zpracovávám si fotky ve Photoshopu CS3 a najednou nemohu stáhnout fotky v Rawovém formátu. Hledal jsem na netu aktualizace Camera Raw a najednou jsem narazil na to, že od verze 5 a něco jde zaktualizovat pouze Photoshop CS4 a pro trojku žádná není nebo neumím hledat. Umíte mi poradit? J.D.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Jardo,

Nevim, jestli te potesim, ale asi ti nezbude nic jinyho nez aktualyzovat na novou verzi Photoshopu, abys mohl pouzivat novej Camera RAW, popripade by melo jit otevrit fotky v Lightroomu 2.x, kterej je zalozen na Camera RAW 5. Nebo by mohlo jit zkonvertovat fotky do DNG formatu (Adobe ma konverter zadarmiko), ale s tim nemam zkusenosti. A nakonec je tu software od Canonu, kterej by mel umet otevrit fotky nejlip.

Pro Gimp existuje plugin, kterej umi otevirat RAWy, ale nejsem si jist, jestli uz ho aktualizovali pro novou petku.

Aktualizace příspěvku

Plugin pro Gimp se jmenuje UFRaw a seznam podporovaných fotoaparátů najdete tady (mimochoden 5D Mk2 je podporovanej.)
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nový firmware, který řeší problém s černými tečkami

Canon vydal nový firmware (verzi 1.0.7) pro Canon EOS 5D Mk2, který řeší problém s černými tečkami a vertikálními pásy šumu. Firmware si můžete stáhnout tady. O tom, že firmware opravdu funguje se můžete přesvědčit na blogu fotografa Andrew Yipa, který publikoval srovnávací fotky se starou a novou verzí firmwaru.

Firmware bohužel nepřináší žádné nové funkce (jako např. 24 fps pro natáčení filmů).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nový oficiální prezidentský fotograf Pete Souza udělal první fotku Amerického prezidenta Baracka Obamy a to Canonem 5D Mk2 se 105mm objektivem, clona f/10 a čas 1/125.

A tady je ten portrétek?

1826
Zdroj: http://change.gov/newsroom (Creative Commons Attribution 3.0 License).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Digital Photo Professional 3.5.2

Úplně jsem zapomněl napsat o aktualizaci Digital Photo Professional 3.5.2, která řeší problém s vertikálními pásy šumu při focení na sRAW 1. DPP 3.5.2 si můžete stáhnout na Canonu USA. Nelekněte se, že se vám otevře stránka EOSem 50D, chviklu počkejte až se načtou "Drivers and Downloads", vyberte si systém a pak to co chcete stáhnout.
Teoreticky si můžete stáhnout DPP 3.5.2 pro Windowsy přímo (bez čekání na načtení stránky) z Canonu Korea a to tady. Ale nezkoušel jsem to.

Problémy s 5D Mk2 v Antarktidě

Tohle neni moc dobrá zpráva. Na každoroční fotoexpedici do Antarktidy, o které referuje web Luminous Landscape měli 26 kusů 5D Mk2 a z toho jich přestala fungovat skoro celá čtvrtina - 6 kusů. Z toho se tři vzpamatovali a dalo se s nimi fotit dál. A dva z těch šesti byly v Kata futrálu proti dešti. Přestože to byla Antarktická expedice tak selhání fotoaparátů nebylo způsobeno teplotou, ale mžením a vlhkostí vzduchu (takový hnusný podzimní počasí), nebo možná tím, že přenesli fotoaparáty z teploty 20 stupňů v kajutě ven do plus 5 stupňů a vlhkost kondenzovala uvnitř přístroje. Kromě toho pár lidí na expedici zjistilo, že se hromadí vlhkost mezi tělem a vertikálním držákem, což by mohlo způsobit problémy.

Test na DPreview

Tohle je dobrá zpráva, protože 5D Mk2 dopadl v testu na DPreview velmi dobře.

Několik kladů, které najdete v celkovém hodnocení:

1. Výborný rozlišení - v podstatě stejný jako 1Ds Mk3 a velmi blízko Sony Alpha 900 a Nikonu D3x.
2. Velmi dobrá kvalita při vysokém ISO - téměř jako Nikon D700 a D3, který ovšem mají poloviční rozlišení
3. Nastavení ISO je vidět v hledáčku
4. HD Video je možno natáčet při špatném osvětlení a pořád v dobrí kvalitě
5. Větší hledáček a lepší LCD
6. Lepší Live View než další fotoaparáty vydané ve stejném čase
7. Čištění senzoru (na tohle se fakt těším, to retušování u fotek z 5D Mk1 mě ničí)
8. Zapisuje na CF kartu, i když jsou otevřeny dvířka (od té karty samozřejmě)
9. a další

Zápory:

1. AI Servo (continuous AF) není tak dobrý jako u Nikonu D700 nebo u EOSů jedničkové řady
2. Silná redukce šumu ve výchozím nastavení nad ISO 400 (může se upravit)
3. JPGy jsou trošku měkčí, když se na ně podíváte při 100% zvětšení
4. Průměrná kvalita vyvážení bílé při umělém osvětlení
5. Kvalita zabudovaného mikrofonu je mizerná
6. Automatická kontrola světlosti LCD může dělat problémy, protože obrázek na LCD (jeho světlost) nemusí být stejný jako ten co máte na kartě
7. Špatně se v menu hledá funkce zvednutí zrcátka
8. Nemá zabudovaný blesk, je pomalejší při souvislém focení než konkurence a tělo není počasítěsné (viz. povídání o Antarktidě o něco výš)
9. a další, ale je jich míň než kladů

Pár dalších zajímavých stránek se spoustou srovnávacích fotek:
Srovnání šumu mezi Nikonem D700, Sony A900 a Canonem 5D Mk2 - JPEGy (příklady)
Srovnání šumu mezi Nikonem D700, Sony A900 a Canonem 5D Mk2 - RAWy (příklady)
Srovnání různě silné redukce šumu při vysokém ISO
Srovnání šumu při různých redukcích šumu a ISO
Reprodukce barev při různém osvětlení
Srovnání JPEGů u EOSu 5D Mk2 s EOSem 5d (Mk1), s EOSem 1Ds Mk3, s Nikonem D700 a se Sony Alpha 900.
Srovnání RAWů u EOSu 5D Mk2 s EOSem 5d (Mk1), s EOSem 1Ds Mk3, s Nikonem D700 a se Sony Alpha 900.
Srovnání sRAWů 1 u EOSu 5D Mk2 s RAWy z EOSu 5d (Mk1).
Srovnání vysokého ISA u EOS 5D, EOS 5D Mk2, EOS 1Ds Mk3, Sony A900 a Nikon D700.
Srovnání rozlišení mezi EOSem 5D, EOSem 5D Mk2, EOSem 1Ds Mk3, Sony A900 a Nikon D700.

1827
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

TIPA pro 5D Mk2

Canon EOS 5d Mark II vyhrál prestižní cenu TIPA "Best Digital SRL Expert" ("Nejlepší expert digitální zrcadlovka") udělovanou editory nejvýznamnějších evropských fotočasopisů.

Více zde.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nový firmware (1.1.0) pro manuální kontrolu expozice při natáčení videa

1828

Vypadá to, že Canon konečně začal naslouchat zákazníkům, kteří si přáli manuální kontrolu clony při nahrávání videa. Po nainstalování firmware budete mít úplnou kontrolu nad clonou, závěrkou (v rozsahu 1/30 – 1/4000 s) a taky budete moci zvolit, jaké ISO (až do 12 800) chcete pro nahrávání použít. Doposud byly tyto parametry nastavovány automaticky fotoaparátem. Nový firmware nepřináší možnost volby počtu rámečků za sekundu a tak pořád zůstává 30 fps.

Firmware bude možno stáhnout od 2. Června 2009 na japonských stránkách Canonu.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Kouzelná Lampa 0.1.3 - firmware pro Canon EOS 5D Mk II

Asi měsíc po oznámení na fóru Cinema 5D se objevila první zkušební verze firmwaru „Magic Latern“ 0.1.3 (Kouzelná Lucerna) pro 5D Mk2 určená pro filmaře. „Magic Latern“ přidává do fotoaparátu nové funkce jako audiometr na displeji, proužky značící přeexponování při filmování a zesiluje audio.

Alternativní firmware „Magic Latern“ je možno instalovat tak, že po každém zkušebním pokusu vyjmete z fotoaparátu baterku, zkopírujete soubor 'magiclantern.fir' na CF kartu a spustíte aktualizaci firmware z menu fotoaparátu. „Magic Latern“ funguje jen s verzí 1.1.0 originálního firmware od Canonu.

„Magic Latern“ můžete stáhnout na stránkách Magic Latern. Pokud ho chcete zkusit, tak vězte, že se zatím jedná o zkušební verzi, kterou zkoušíte na vlastní zodpovědnost, a která může poškodit váš fotoaparát, který vám nikdo zcela určitě nenahradí.

Na více (v angličtině), včetně videí, která předvádí, jak „Magic Latern“ funguje, se můžete podívat tady.

Jestli někdo bude mít odvahu to zkusit, tak bych se rád dozvěděl podrobnosti o tom, jestli firmware funguje atd.

Pokud tuhle věc Canon nějakým způsobem nepohřbí, tak bychom se časem mohli dočkat firmwarů i pro další zrcadlovky.

Více o Magic Lantern (v češtině) naleznete tady.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Aktualizace cen (jen tělo)

Oehling - 63 999 Kč (s DPH).

Megapixel - 63 990 Kč (s DPH).

Pixmania - 59 059 Kč (s DPH).

Barbone (docela dobrej počítačovej obchod s prodejnama ve větších městech) - 57 381.8 Kč (s DPH) - na objednávku. Cena se tu mění docela často, podle toho, jak kolísá koruna.
Odpovědět