Opet se nejakym zahadnym zpusobem stalo, ze jsme vstali pozde, tim padem pozde vyrazili z hotelu na cinskou ambasadu, kde bych chtel ziskat viza. Kolem devate konecne vyrazime z hotelu, chvilku hledame minibus nebo van do Islamabadu a nakonec koncime v c. 1A. Vystupujeme na Ahpara marketu, kde se delime. Libor chce jit do parku na vyhlidky na mesto a ja beru taxi na cinskou ambasadu. Bohuzel jeste netusim, ze me taxikar doveze jenom na zacatek ctvrti diplomatu - "Diplomatic Enclave" - , kde je parkoviste vladnich autobusu, ktery lidi rozvazi po ambasadach.
Vubec nechapu system, ale nekdo me posila k okynku, kde mi prodavaji listek na autobus jedouci k cinske amb. Cestou k cekarne je prohlidka, kterou k vuli batuzku s fotakem neprochazim. Uschovna je blizko a na druhej pokus muzu cekat ve fronta na bus.
Pred ambasadou je fronta, ve ktere stoji lidi s vyplnenym formularem, kterej ja zatim nemam. Predbiham je a zadam o formular a zjistuju, ze jeste musim mit kopii pasu. Na ambasade mi ji pry neudelaji a tak musim zpet na Ahpara Market, kde je snad nejaka kopirka. Blby je, ze to tam i zpet bude trvat minimalne pul hodiny. Nemam moc sanci to stihnout, ale zkusit to musim. Nastesti se me v busu zpet na parkoviste ujima nejakej clovek z Peshavaru, kterej primo na parkovisti ukecava kluka s kopirkou, aby mi udelal kopii na miste. Takze se muzu vratit k ambasade (po dalsi prohlidce samozrejme).
Vojak hlidkujici pred branou me nechava vsechny predbehnout a pomahaji mi prisit fotku konem (nemam lepidlo a tady se nepouziva) k zadosti o viza.
Za 2 minuty 12 jsem vpusten do objektu ambasady, odevzdavam papiry a prosim cinana za prepazkou, jestli by viza mohly byt hotovy zitra rano. Prej budou ba tak beru bus zpet na vladni parkoviste a dalsi van k Faisalove mesite.
Faisalova mesita je moderni stavba, kterou z velke vetsiny zaplatil Saudsko-arabsky kral Faisal, a kterou navrhl turecky architekt ve tvaru poustniho stanu. Mesita je opravdu obrovska. Do hlavni modlitebni haly se vejde 10 000 vericich a na nadvori dalsich 64 000. Minarety dosahuji vysky 88 metru.
Oproti minule navsteve se mi okoli mesity zda zanedbanejsi. Skoro zacinam mit pocit, ze jsou pakistanci experti v pomalem zanedbavani vyznamnych staveb. Ale na druhe strane by polorozpadla mesita mohla za sto let vypadat pekne. Uvnitr je ale mesita jako nova, coz bude pravdepodobne kvalitou mramoru. Trosku kolem mesity fotim (uvnitr stavby se fotit nesmi pod pohruzkou zabaveni fotoaparatu) a chvilku po treti hodine odpoledni jedu zpatky do hotelu. Zitra musim brzo vstavat, abych byl v 9 na ambasade a mohli jsme odjet do Peshavaru.