I dobrou (nemůžu napsat vynikající, protože u vynikajících fotek horizont nepadá) fotku může pokazit, když na ní padá horizont. Obvykle se to stane tak, že se fotograf snaží co nejlíp vyfotit hlavní objekt a na pozadí zapomene. Mě se to stalo tak, že jsem si byl línej vzít stativ a vodováhu do sáněk blesku. A když jsem fotil chaluhy při odlivu na pláži a potřeboval dát fotoaparát co nejníž, aby se jedna z chaluh stala hlavním objektem fotky, podržel jsem foťák ve dřepu (přece nebudu klekat do mokrýho, slanýho písku ve svých kalhotách do kostela, že?) asi deset cenťáků nad pískem a přitom doufal, že horizont padat nebude. Bohužel jsem se mýlil. Naštěstí ve Photoshopu a Gimpu není obtížný podobnej problém napravit.
Narovnání horizontu ve Photoshopu
- Otevřete fotku, na které padá horizont (vypadá to jako nesmysl, ale fakt je to nutný)
- Klikněte na „Ruler Tool“ (Pravítko – klávesová zkratka „I“, v dřívější verzi „Measure Tool“, najdete ho v nástrojích pod kapátkem).
Najděte si linii, která má být vodorovně a není, klikněte na ni a při stisknutém levém myšítku táhněte a ž na konec linie, kde myšítko můžete konečně uvolnit. V tom lepším případě budete mít na obrázku úsečku, kterou chcete mít vodorovně. V horším případě na obrázku nic nemáte a tzn., že musíte bod 2. opakovat. - Klikněte na „Image“ (Obraz) -> “Rotate Canvas” (Natočit plátno) -> “Arbitrary” (O jiný úhel). A teď to nejlepší – v okýnku, který se objeví, už budete mít hodnotu úhlu (na setiny stupně) napsanou a tak stačí jen kliknout na potvrzovací tlačítko a obrázek se natočí.
- Nakonec stačí obrázek ořezat pomocí “Crop Tool” (Oříznutí – klávesová zkratka “C”). Pracuje se s ním podobně jako s pravítkem. Kliknete do výchozího bodu (levý horní roh) a táhnete přes celou fotku do konečnýho bodu (pravý dolní roh). To, co je ohraničený pochodujícíma mravencama a světlejší na obrázku zůstane. Jestli se vám nepodaří určit body přesně nevadí, protože můžete pochodující mravence posunout nebo I otočit před tím než váš výběr potvrdíte (Enter nebo dvojklik dovnitř výběru nebo na konci panelu voleb nástrojů).
- Začneme úplně stejně jako u PS a to tím, že otevřeme obrázek, kterej potřebujeme narovnat.
- V nástrojích klikněte na Kružítko, který se jmenuje Měřidlo (Shift+M) a na obrázku jím udělejte úsečku podél linie, kterou chcete vodorovně (viz bod 2. v návodu pro PS). Pod obrázkem se vám zobrazí úhel, kterej si musíte zapamatovat.
- Klikněte na obrázku na „Nástroje“ -> „Nástroje transformace“ -> “Rotovat” (Shift+R) a do vyskočenýho okna zadejte váš ještě nezapomenutej úhel (minus před hodnotou úhlu značí rotaci proti směru hodinových ručiček)
- Klikněte na obrázku na „Nástroje“ -> „Nástroje transformace“ -> “Ořezat” (Shift+C), čímž se vám otevře nástroj na ořezání fotek. Stejně jako v návodu pro PS můžete výběrem, před tím než ho potvrdíte, posunovat. Výběr potvrdíte Enterem nebo klikem do výběru.