Narovnání horizontu ve Photoshopu a Gimpu

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

2086

I dobrou (nemůžu napsat vynikající, protože u vynikajících fotek horizont nepadá) fotku může pokazit, když na ní padá horizont. Obvykle se to stane tak, že se fotograf snaží co nejlíp vyfotit hlavní objekt a na pozadí zapomene. Mě se to stalo tak, že jsem si byl línej vzít stativ a vodováhu do sáněk blesku. A když jsem fotil chaluhy při odlivu na pláži a potřeboval dát fotoaparát co nejníž, aby se jedna z chaluh stala hlavním objektem fotky, podržel jsem foťák ve dřepu (přece nebudu klekat do mokrýho, slanýho písku ve svých kalhotách do kostela, že?) asi deset cenťáků nad pískem a přitom doufal, že horizont padat nebude. Bohužel jsem se mýlil. Naštěstí ve Photoshopu a Gimpu není obtížný podobnej problém napravit.

Narovnání horizontu ve Photoshopu
  1. Otevřete fotku, na které padá horizont (vypadá to jako nesmysl, ale fakt je to nutný)
  2. Klikněte na „Ruler Tool“ (Pravítko – klávesová zkratka „I“, v dřívější verzi „Measure Tool“, najdete ho v nástrojích pod kapátkem).

2087

Najděte si linii, která má být vodorovně a není, klikněte na ni a při stisknutém levém myšítku táhněte a ž na konec linie, kde myšítko můžete konečně uvolnit. V tom lepším případě budete mít na obrázku úsečku, kterou chcete mít vodorovně. V horším případě na obrázku nic nemáte a tzn., že musíte bod 2. opakovat.
  3. Klikněte na „Image“ (Obraz) -> “Rotate Canvas” (Natočit plátno) -> “Arbitrary” (O jiný úhel). A teď to nejlepší – v okýnku, který se objeví, už budete mít hodnotu úhlu (na setiny stupně) napsanou a tak stačí jen kliknout na potvrzovací tlačítko a obrázek se natočí.

2088
  4. Nakonec stačí obrázek ořezat pomocí “Crop Tool” (Oříznutí – klávesová zkratka “C”). Pracuje se s ním podobně jako s pravítkem. Kliknete do výchozího bodu (levý horní roh) a táhnete přes celou fotku do konečnýho bodu (pravý dolní roh). To, co je ohraničený pochodujícíma mravencama a světlejší na obrázku zůstane. Jestli se vám nepodaří určit body přesně nevadí, protože můžete pochodující mravence posunout nebo I otočit před tím než váš výběr potvrdíte (Enter nebo dvojklik dovnitř výběru nebo na konci panelu voleb nástrojů).
Narovnání horizontu v Gimpu
  1. Začneme úplně stejně jako u PS a to tím, že otevřeme obrázek, kterej potřebujeme narovnat.
  2. V nástrojích klikněte na Kružítko, který se jmenuje Měřidlo (Shift+M) a na obrázku jím udělejte úsečku podél linie, kterou chcete vodorovně (viz bod 2. v návodu pro PS). Pod obrázkem se vám zobrazí úhel, kterej si musíte zapamatovat.

2089
  3. Klikněte na obrázku na „Nástroje“ -> „Nástroje transformace“ -> “Rotovat” (Shift+R) a do vyskočenýho okna zadejte váš ještě nezapomenutej úhel (minus před hodnotou úhlu značí rotaci proti směru hodinových ručiček)
  4. Klikněte na obrázku na „Nástroje“ -> „Nástroje transformace“ -> “Ořezat” (Shift+C), čímž se vám otevře nástroj na ořezání fotek. Stejně jako v návodu pro PS můžete výběrem, před tím než ho potvrdíte, posunovat. Výběr potvrdíte Enterem nebo klikem do výběru.
Abych nezapomněl – takhle vypadá výsledek. Docela v poho, ne?

2090
Odpovědět