Nová pravidla pro udělování čínských víz
Moji známí, se kterýma jsem loni cestoval po Indii, a kteří na rozdíl ode mě nemuseli jet domů pracovat a mohli v Asii zůstat, mi poslali mejla s odkazem na cestovatelský stránky Practical Nomad Blog (v angličtině), kde autor stránek píše o nových pravidlech pro udělování čínských víz pro nezávislé cestovatele.
Změna pravidel je tu samozřejmě kvůli Olympiádě, během které čínská vláda nechce řešit žádný problémy s lidma, kteří je můžou potenciálně způsobit. A to nejsou většinou turisti, kteří do Číny pojedou s cestovkou, ale ti, kteří tam jedou na vlastní pěst. Bohužel zatím nikdo neví, jestli se vše vrátí k starému po Olympiádě nebo jestli budou změny trvalé.
Takže teď k novým pravidlům
1. Turistický víza vám nebudou uděleny, jestli neprokážete, že máte zaplacenou rezervaci na ubytování. V podstatě jde o to, že jste víceméně donuceni jet do Číny s cestovkou, která vám všechno zařídí a nebudete se tam flákat sami a dělat problémy.
2. Nebude možnost dostat multiple (na několik vstupů) víza. Nejsem si jist, jestli je Češi mohli dostat před Olympiádou.
3. Nebudou vydávány víza na delší dobu než 30 dní. Když jsem byl před dvěma lety v Číně, tak si hodně cestovatelů prodlužovalo víza přímo v Číně. Doufám, že to půjde i nadále. Samozřejmě budete muset udat pádnej důvod, proč tam chcete zůstat dýl.
4. Nebude možno požádat o víza v Hongkongu, kde to doposud bylo jednoduchý. Pro Hongkong, přestože je součástí Číny, platily jiný pravidla pro vstup než pro zbytek země. Nevím, jak jsme to měli my Češi, ale v každým případě to teď nepůjde.
5. Nebude možno požádat o víza jinde než v zemi ze které jste, což může být průser, pro cestovatele, kteří jsou už delší dobu mimo ČR. Dřív to fungovalo tak, že čím jste byli blíž Číně, tím bylo jednodušší získat víza. Mě se to celkem bez problémů podařilo v Pákistánu.
6. Žádosti o víza a procedury byli sjednoceny a jsou více než dřív kontrolovaný z Pekingu, proto je zbytečný zjišťovat, kde jsou přátelštější ůředníci.
7. Do žádosti o víza byla přidaná nová otázka a to: „Máte nějaký kriminální záznam v Číně nebo jiné zemi?“ Jestli je odpověď „Ano“, tak bude muset odpovědět na další doplňující otázku. Těžko říct, jaký budou šance na získání víz, když odpovíte „Ano“.
8. Nebude možno požádat o víza emailem. Opět nevím, jestli to bylo možno v ČR. No v každým případě je teď nutno vyřídit víza osobně (2x jet na ambasádu) nebo pomocí přátel, rodiny nebo agentury, která to zařídí za vás.
Nezbývá než doufat, že se všechno po Olympiádě vrátí do „starých dobrých kolejí“ a opět bude „jednoduchý“ (to asi nebude nikdy, ale jednodušší by to být mohlo) víza získat.
To co jsem právě dopsal, není úplnej překlad článku z výše zmíněnýho blogu, ale jenom hrubej výtah. Navíc je článek psanej pro americký cestovatele, proto některý informace můžou být nepřesný. Pokud chcete víc informací, tak si přečtěte článek celej.
Pokud někdo může to, co jsem napsal potvrdit nebo vyvrátit, tak mi to sem, prosím, napište.