Copyright pomocí neviditelné barvy ve Photoshopu

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

1364

Padesátiprocentní šedá má zajímavou vlastnost a to, že se za určitých podmínek může stát neviditelnou, což se dá využít k tvorbě zajímavých efektů – např. 3D copyrightu jak můžete vidět na horním obrázku (Trošku jsem to přehnal s velikostí, aby byl copyright líp vidět).

1365

Můžete si to zkusit sami. Na otevřeném obrázku vytvořte novou prázdnou vrstvu, vyplňte ji padesátiprocentní šedou (klikněte na „Shift + F5“ a vyberte “50% Gray“ („50% šedá“) nebo vylejte vrstvu pomocí kyblíku (G) barvou RGB 128,128,128 nebo # 808080) a změňte režim prolnutí na “Hard Light” (“Tvrdé světlo”) díky čemuž se barva ztratí. To byla jen taková zkouška, teď se pustíme do seriózní práce.

1. Předpokládám, že máte připravenej obrázek, na kterém chcete vytvořit copyright.

1366

2. Nejdřív musíme na obrázku vytvořit neviditelné písmo. Klikněte na nástroj „Horizontal Type Tool“ („Vodorovný text“) a pomocí myši vytvořte na obrázku rámeček na místě, kde chcete mít copyright (přesnost není moc důležitá, bo se písmem dá pohybovat).

1367

Nahoře v pruhu voleb písma si určete vzhled písma, jeho velikost, zarovnání na střed a barvu, která je 50% šedá (hodnoty nahoře). Pak napište do rámečku text copyrightu. Jestli vám na textu cokoli vadí, tak stačí text zvýraznit myší a v pruhu voleb změnit hodnoty.

1368

3. Samozřejmě můžete nechat písmo tak jak je, ale proč ho nezkusit trošku upravit, že? Klikněte v pruhu voleb na tlačítko „Pokřivení“

1369

Ve vyskočeném okně vyberte ve volbě „Style“ („Styl“?) tvar pokřivení a pomocí jezdců dole ho doupravte. Nakonec potvrďte vaši volbu tlačítkem „OK“.

Pozn. Při pokřivování písma záleží hodně na velikosti rámečku a polohy písma v něm. Ukážu to na pár příkladech. V obou případech použiju stejné pokřivení, které můžete vidět na předchozím obrázku.

a. Takovýto rámeček

1368

Vytvoří takovýhle tvar písma

1370

b. Zatímco tento rámeček

1371

Vytvoří úplně jiný tvar písma

1372

Nakonec posuňte písmo do pozice, ve které ho chcete a na pruhu voleb klikněte na potvrzovací tlačítko.

4. Na paletce s vrstvama změňte režim prolnutí na „Hard Light“ („Tvrdé světlo“), díky čemuž se písmo ztratí.

5. V druhé polovině návodu písmo zviditelníme pomocí stylů.

1373

Dole na paletce s vrstvama (musíte mít zvýrazněnou vrstvu s písmem) klikněte na ikonku fx a vyberte možnost „Bevel and Emboss“ („Úkos a reliéf“). Ve vyskočeném okně si pomocí voleb a jezdců nastavíte konečný vzhled písma. Moje nastavení můžete vidět na dalším obrázku, ale nejlepší je si vyzkoušet různé možnosti a vytvořit efekt, který vám vyhovuje.

1374

Pokud chcete, můžete styl uložit pomocí tlačítka „New Style...“ („Nový styl...“).

Na konci tohoto příspěvku najdete akci, která vám vytvoří copyright, jaký můžete vidět na dalším obrázku.

1375

Během přehrávání akce budete mít možnost změnit text a upravit velikost, druh , tvar písma i jeho styl.
Přílohy
Copyright.zip
Akce, která vytvoří na obrázku copyright.
(2.74 KiB) Staženo 156 x
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Copyright z obrázku pomocí neviditelné barvy ve Photoshopu

Copyright z obrázku pomocí neviditelné barvy ve Photoshopu

1376

Tak mě napadlo, jestli by se pro copyright místo písma nedal použít obrázek. Našel jsem na hard disku logo, které používám na svých stránkách, načetl ho do Photoshopu a zjistil, že to jde. Logo můžete vidět na následujícím obrázku. Přestože vaše bude logo na stopro vypadat jinak, tak by se postup tvorby copyrightu zas tak lišit neměl, protože jde většinou o jednoduché obrázky.

1377

Nejdřív jsem měl trošku problém s výběrem bílých ploch uzavřených v obrázku (výběr jsem musel provézt proto, abych změnil bílou barvu za průhlednou plochu), ale pak jsem přišel na dva docela rychlé (a jeden pomalej) způsoby, jak to udělat.

1a. Výběr pomocí nástroje „Magic Wand“ („Kouzelná hůlka“)

1378

Klikněte na klávesu „W“ nebo vyberte nástroj „Magic Wand“ („Kouzelná hůlka“) ručně a nahoře v pruhu voleb klikněte na ikonu „Přidat do výběru“ a „Anti-alias“. Tolerance určuje, jak moc bude odstín, který se vybere podobný barvě, na kterou kliknete. Protože mám pozadí jednolitě bílé, tak se o to moc starat nemusím. Kdyby to ale bílá nebyla, musel bych zadat větší hodnotu. Další postup je docela jednoduchej – stačí kliknout na všechny bílé plochy, které v obrázku jsou. Největší problém je nevynechat malé plošky v písmenech „A“ a „e“. Nakonec po obrázku leze docela dost mravenců:

1379

1b. Výběr pomocí příkazu „Color range“ („Rozsah barev“)

1380

Klikněte na „Select“ („Výběr“) - > „Color range“ („Rozsah barev“). Nahoře, v nově vyskočeném okně, v možnosti „Select“ („Vybrat“) vyberte možnost „Samled Colors“ („Nabrané barvy“), kdy se barva nasaje (a vybere) z obrázku pomocí kapátka.

Dole zatrhněte kroužek „Selection“ („Výběr“) – díky tomu se zobrazí váš výběr v okýnku (co je bílé je vybrané, co je černé není a jestli je tam něco šedě, tak je to vybráno částečně).

Klikněte na obrázku na barvu, kterou chcete vybrat (v mém případě je to bílá barva, protože chci vybrat všechno kromě ní – to si možná trochu odporuje, ale teď mi věřte) a pomocí jezdce „Fuzziness“ („Neurčitost“) výběr doupravte. Nakonec, pokud jste s výběrem spokojeni, klikněte na tlačítko „OK“.

2. Výběr je hotovej. Na paletce s vrstvama duplikujte vrstvu „Pozadí“ (přejmenoval jsem ji na „Logo“). Jestli vám mravenci pochodují i po nové vrstvě, klikněte na ikonu „Add layer mask“ („Přidat masku“ – světlé kolečko v tmavším obdélníčku), což vytvoří z výběru masku. Paletka s vrstvama by měla vypadat nějak takto:

1381

Klikněte na náhled masky a invertujte ji pomocí kláves „Ctrl+I“, takže paletka s vrstvama bude vypadat nyní takto:

1382

3. Jestli máte Photoshop CS4, tak klikněte na název obrázku s logem levým myšítkem a přetáhněte ho kousek dolů. Tím ho dostanete do okna mimo panely. Před tím, než se pustíme do dalšího kroku, by měla plocha Photoshopu vypadat nějak takto:

1383

Nahoře by měl být obrázek s logem a pod ním byste měli vidět obrázek, na kterém chcete copyright. Obrázek s logem můžete přetáhnout na stranu víc, než ho mám já – bude lehce jednodušší ho do obrázku přetáhnout. Důležité je, aby na paletce s vrstvama byly vrstvy obrázku s logem.

Teď klikněte na paletce s vrstvama na horní „Logo“ (ta s maskou, kterou jsme před chvílí vytvořili) a přetáhněte ji do obrázku. Teď se vám bude hodit místo, který jste si uvolnili, jestli jste přetáhli obrázek s logem kousek na stranu, jak píšu výše. Obrázek vypadá takto:

1384

Obrázek loga je „trošku“ větší než by měl, ale to hned spravíme. Klikněte na klávesy „Ctrl + T“, díky čemuž je možno logo přetáhnout na místo, kam je potřeba a zmenšit ho. Protože chci zachovat poměr stran, tak jsem se rozhodl, že zmenším obrázek procentuálně (jinak je možný ho zmenšit pomocí myši).

1385

V pruhu voleb jsem klikl na ikonu s řetězem, která zajistí zachování poměru stran, zvolil 40 % původní velikosti a přetáhl už zmenšené logo do pravého dolního rohu. Jak můžete vidět na dalším obrázku, logo má správnou pozici a velikost, ale pořád ještě ne 50 % šedou barvu, k čemuž se hned dostaneme.

1386

4. Na paletce s vrstvama vytvořte novou vrstvu (já ji pojmenoval „50%“) a vyplňte ji 50% šedou (klikněte na „Shift + F5“ a vyberte “50% Gray“ („50% šedá“)).

Přetáhněte masku z vrstvy „Logo“ (ta přetažená z obrázku s logem) do vrstvy „50%“.

1387

Klikněte na ikonu s okem na vrstvě „Logo“ a udělejte ji neviditelnou. Paletka s vrstvama vypadá teď takto:

1388

a obrázek takhle:

1389

Zmáčkněte klávesu „Alt“ a klikněte na masku vrstvy „50%“. Díky tomu by se maska měla objevit na obrázku. Všechno kolem loga, co je na masce bílé, musíme začernit. Klikněte na klávesu „D“, která vrátí nastavení barvy popředí a pozadí do výchozí podoby a pak klikněte na klávesu „X“, která barvy zamění, takže budete mít barvu popředí černou.

1390

Klikněte na klávesu „B“ nebo vyberte nástroj štětec, který by měl kreslit černě. V pruhu voleb nastavte velikost štětce, jeho tvrdost (100%) a krytí (100%). Jestli budete potřebovat změnit velikost, přepněte si na anglickou klávesnici a používejte klávesy „[“ a „]“. Je to mnohem rychlejší než to nastavovat v pruhu voleb (bacha na to, že zoomování obrázku bude teď na anglickým zetku). Takhle nějak vypadá napůl upravená maska:

1391

Když je maska hotová, klikněte na náhled vrstvy „50%“ - tím se skryje maska na ploše Photoshopu. Na obrázku by mělo zůstat vidět šedé logo.

1392

Ne na dlouho, protože změníme režim prolnutí na “Hard Light” (“Tvrdé světlo”), díky čemuž se logo ztratí.

5. Dalším krokem je zviditelnění obrázku loga, které jsem popsal v kroku 5 v předchozím příspěvku. Jestli to někoho zajímá, tak moje nastavení stylů vypadalo následovně. Protože se liší od stylu, který jsem použil na písmo, tak jsem si styl uložil, abych ho mohl použít příště.

1393

Paletka s vrstvama na konci celého procesu vypadá takhle:

1394

a tohle je ještě jednou konečný obrázek s copyrightem udělaným z loga.

1376

Jestli si chcete postup vyzkoušet a nemáte logo, tak si to moje, které jsem použil v tomto návodu, můžete stáhnout na konci tohoto příspěvku.
Přílohy
Logo-Big-Pos.zip
Logo použité v tomto návodu.
(29.89 KiB) Staženo 137 x
Pavlina

LOGO

Nepřečtený příspěvek od Pavlina »

Nechces tohle udelat s mym logem? Zkosuela jsem to, ale mam problem oznacit veskere soucasti. Pismenka bex problemu, ale ten strom mi dela problemy. Nektere casti se proste nechteji oznacit. Porad co s tim.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,

Tak jsem to zkusil a dopadlo to takhle (fotka se zvětší, když na ňu klikneš) :

1395

Ten strom je fakt trošku problém. Jestli ti to takhle stačí, tak jsem to logo vybral pomocí „Select“ - > „Color range“ a označil jsem si kapátkem bílou barvu. Udělal jsem masku a doopravil ji (některý části masky byly šedý a ne černý) pomocí Image -> Adjustments -> Levels (Ctrl + L). Možná by šel vybrat i jenom ten strom, bez těch barevnejch plošek okolo.

Jestli ti vadí tvoje logo na mým obrázku, tak napiš a já to smažu (i když by to spíš mělo vadit mě, že? :grin: ).

Barevná verze:

1396
Odpovědět