Nové nebo upravené funkce po přeinstalaci fóra
Asi po třech letech čekání na novou verzi software, na kterém toto fórum běželo, jsem se rozhodl fórum kompletně přeinstalovat. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, protože staré fórum fungovalo velice dobře, ale jeho vývoj se zastavil, zmizel se web s jeho podporou a během času se bohužel ukázalo, že se nedá očekávat jakákoliv změna toho stavu. To by časem mohlo ohrozit bezpečnost fóra a znemožnit přidávání dalších funkcí. Přestože pár funkcí chybí, většina z nich byla nahrazena a spousta věcí je tu nových. Pokud máte k novým funkcím nějaký dotaz, tak se ptejte v odpovědi tohoto příspěvku.
Kalendář
Přeinstalace fóra sebou přinesla několik změn. Asi ta největší, kvůli které jsem s aktualizací fóra dlouho otálel, je chybějící kalendář. Ten tu zatím nebude, ale dá se očekávat, že se časem nějaký objeví.
Vzhled fóra
Fórum má nainstalováno několik stylů (vzhledů), které celkem výrazně změní vzhled fóra. Registrovaní uživatelé si můžou vzhled změnit v uživatelském panelu v panelu Nastavení.
Portál -> Novinky
Přestože na tohle fórum existuje několik portálů, žádný mi nenabídl funkce starého portálu, proto jsem se rozhodl nainstalovat jednodušší přední stránku, kterou najdete v navigaci fóra pod názvem Novinky (název se dá změnit, takže pokud někoho napadne něco výstižnýho....).
Galerie
Před pár lety tu byla nainstalovaná Galerie, která se pak ztratila. Teď je tu její nová verze, která kromě přidávání obrázků umožňuje obrázky hodnotit, psát k nim komentáře, vytvářet svoje alba (přihlášení uživatelé), přidávat obrázky do příspěvků (návod najdete za pár dní tady) a další menší funkce. Odkaz na Galerii najdete v navigaci fóra.
Blogy
Úplně nová funkce, která umožňuje přihlášeným uživatelům vytvořit svůj blog (dá se nastavit, kdo ho uvidí a kdo může psát komentáře), který pak ostatní, pokud to mají povoleno, můžou číst.
Vzkazník -> Mini-Chat
Mini-Chat nahradil Vzkazník. Je to zmodernizovaná verze vzkazníku, která umožňuje na fóru, jak už název napovídá, četovat. Doinstaloval jsem do něho robota, kterého lze naučit četovat (možná se do toho pustím). Odkaz na stránku Mini-Chatu najdete (přihlášení uživatelé) v navigaci fóra nebo jeho menší verzi na hlavní stránce fóra. Název se dá změnit na vzkazník a pokud někoho napadne zajímavý jméno pro robota tak napište.
RSS a Atom zdroj (kanál)
Pokud používáte čtečku zdrojů RSS nebo Atom, můžete odtud odebírat RSS nebo Atom zdroj, který lze docela dobře nakonfigurovat. Stránku, na které zdroj nastavíte najdete v navigaci fóra pod názvem Smartfeed.
Inzerce
Stejně jako na starém fóru je tu i teď nainstalovaný obchod, nebo inzerce, kam všichni registrovaní uživatelé můžou přidávat inzeráty, které se pak pro všechny (pokud jsem to nastavil správně) zobrazí na hlavní stránce (nejnovější) fóra nebo na stránce s inzerátama. Inzerce je kompletně přepracovaná a podporuje i Paypal.
Poslední témata
Nahoře na hlavní stránce fóra můžete najít blok s názvem "Poslední témata", ve kterém jsou zobrazeny témata, která jsou seřazena podle času odeslání jejich posledního příspěvku. Pomocí stránkování nad pravím horním rohem zobrazíte další stránky posledních témat.
Tisk přspěvků a jejich ukládání jako PDF
Příspěvky lze vytisknout nebo uložit jako PDF - stačí kliknout na ikonu, která se nachází v navigaci fóra (příspěvek musí být otevřený)
Formátování příspěvků
Formátování příspěvků umožňují BBcody, což je obdoba HTML tagů určená pro webové aplikace. Je to docela jednoduché a vzhled příspěvků se tím hodně zlepší. BBcodů je docela hodně - jejich funkce a příklady formátování najdete v jejich nápovědě. Mimochodem třeba přidávání videí do příspěvků se dělá pomocí BBcodů.