Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce v PS a Gimpu

Úpravy fotek
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce v PS a Gimpu

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce ve Photoshopu a Gimpu

303

Před pár měsíci jsem dělal několik vizitek na kterých jsem použil rozmazaný rámeček, který byl uvnitř vizitky ohraničen bílou linkou. Vypadalo to podobně jako první obrázek v tomto článku. Pamatuju si, že největší problém bylo vytvořit bílou linku a tak mě napadlo, jestli by to šlo udělat bez použití nástrojů tužka nebo štětce nebo bez ručního výběru (který jsem použil, pokud se pamatuju). Po pár pokusech se mi to podařilo a tady je návod jak na to. Před tím, než začnu rozepisovat jednotlivé kroky bych chtěl napsat, že v návodu nebudu rozepisovat např. jak vytvořit masku, ale napíšu jen "vytvořte masku" s tím, že pošlu odkaz na popis toho, jak vytvořit masku. Je to proto, že se v návodech pořád opakují stejné víceméně základní věci, což mi připadá jako zbytečnost.

První dva návody jsou pro Photoshop a návod pro Gimp najdete trošku dál.

V následujícím návodu se budou používat vrstvy, masky, výběry, režimy prolnutí, rozostřovací filtr a úrovně.

Postup tvorby rámečku ve Photoshopu

1. Po otevření fotky otevřete paletku s vrstvama (fotka by měla mít jen jednu vrstvu) a duplikujte vrstvu "Background" ("Pozadí"). Novou vrstvu přejmenujte na "Rámeček".

2. Na liště s meníčkama vyberte "Filter" ("Filtr") -> "Blur" ("Rozostření") -> "Gaussian Blur" ("Gaussovské").

Vyskočí na vás okno s filtrem a pomocí jezdce rozostřete obrázek, tak jak chcete mít rozostřený okraj (obrázek se teď rozostří celej). Vyberte hodnotu, která vám vyhovuje (já dal 30 px) a potvrďte volbu tlačítkem "OK".

304

Fotka v této fázi vypadá takto:

306

Můžete použít i jiné filtry než Gaussovské rozostření a kromě filtrů je taky zajímavé použít nějaký režim prolnutí. Mě se docela líbí režim prolnutí "Exclusion" ("Nevím jak je to česky"), který je v PS od verze CS 5, ale docela dobře funguje prolnutí "Screen" ("Závoj") nebo "Multiply" ("Násobit"). Záleží na tom, jestli chcete okraj ztmavit nebo zesvětlit. Režim prolnutí, můžete změnit i po skončení návodu.

319

3. Teď vytvoříme masku, která vymaskuje (jak už je u masky dobrým zvykem) střed fotky, aby zůstal rozmazaný (či jinak upravený) jen okraj. Na vrstvě "Rámeček" vytvořte masku a klikněte na ni myší, čímž se ujistíte, že na ní pracujete. Pomocí klávesové zkratky "Ctrl"+"A" vyberte celou fotku (kolem fotky by měly mašírovat mravenci). Pak na liště s meníčkama vyberte možnost "Select" ("Výběr") -> "Modify" ("Změnit") -> "Border" ("Okraj").

307

V malém vyskočivším okně určete jak široký chcete rámeček (já jsem zadal 20 px, protože upravuju relativně malej obrázek - 800 px).

308

Mašírující mravenci by měli pochodovat kolem menší plochy. Pomocí nástroje "Plechovka barvy" vyplňte výběr černou barvou a pak výběr pomocí klávesové zkratky "Ctrl"+"D" zrušte. Maska (její část) vypadá takhle:

309

4. Masku máme, ale potřebujeme aby měla ostrý přechod z bílé na černou (masku můžete zobrazit pomocí klávesy "Alt" a kliknutím myší na masku) a to bohužel nemá. Naštěstí je možný masky upravovat a tak si ověřte, že pracujete na masce (je kolem ní výraznější okraj) a klikněte na liště s meníčkama na "Image" ("Obraz") -> "Adjustments" ("Přizpůsobení") -> "Levels" ("Úrovně") (klávesová zkratka "Ctrl"+"L").

310

Vyskočí dialog úrovní, ve kterém toho pro jednou není moc vidět (maska je vlastně černobílý obrázek). Klikněte myší na levý, černý jezdec pod oknem s histogramem a přetáhněte ho úplně doprava. Pokud máte na fotce zobrazenou masku, tak uvidíte, jak se její okraj zaostřuje. Okno úrovní vypadá po úpravě takhle:

311

a takhle by měl vypadat upravený okraj masky:

312

Potom masku invertujte ("Ctrl"+"I"), aby zůstal upravený jen okraj. Tím zůstane na fotce upravený jen okraj:

313

5. V dalších krocích vytvoříme na vnitřním okraji rámečku bílou linku. Vytvořte novou, čistou vrstvu, kterou pojmenujte "Linka". Nechte vrstvu vybranou (zvýrazněnou modře), zmáčkněte na klávesnici "Ctrl" a klikněte na masku vrstvy "Rámeček". Tím se načte maska jako výběr a fotce opět mašírují mravenci. Pak vytvořte na vrstvě "Linka" masku. Maska vypadá stejně jako maska vrstvy "Rámeček".

6. Zmáčkněte klávesu "Alt" a klikněte na masku vrstvy "Linka", čímž se na obrázku zobrazí maska. Zmáčkněte klávesu "Ctrl" a klikněte na masku vrstvy "Linka" díky čemuž se maska stejně jako v předchozím bodu načte jako výběr (zase po obrázku mašírují mravenci). Na liště s meníčkama vyberte možnost "Select" ("Výběr") -> "Modify" ("Změnit") -> "Expand" ("Rozšířit") a do malýho okýnka vložte jak širokou chcete linku mít. Protože je moje fotka malá, zadávám 1 pixel.

314

Pokud se podíváte na masku, tak by se měl výběr zvětšit o vámi zadanou hodnotu.

315

Protože potřebujeme vytvořit masku, ve které bude jenom proužek, musíme invertovat výběr. Dá se to udělat tak, že kliknete na liště s meníčkama na "Select" ("Výběr") -> "Inverse" ("Invertovat") nebo tak že použijete klávesovou zkratku "Ctrl"+"Shift"+"I" (mravenci by měli přestat pochodovat po okraji fotky a měli by zůstat jen xy pixelů od ČB přechodu masky). Použijte nástroj "Paint Bucket" ("Plechovka barvy"), nastavte barvu na bílou a vylejte ji do výběru (klikněte někam do výběru). Obrázek masky (pořád máme na fotce zobrazenou masku) by měl být celý bílý s úzkým proužkem uvnitř. Po masce pořád pochodují mravenci, tak klikněte na "Ctrl"+"D", čímž se zruší výběr a mravenci zmizí. Maska vypadá následovně:

316

Nakonec musíme masku vrstvy "Linka" invertovat. Nejrychlejší je použít klávesovou zkratku "Ctrl"+"I". Maska bude černá s tenkou bílou linkou uvnitř.

317

7. Teď klikněte na náhled obrázku vrstvy "Linka". Protože je vrstva zatím prázdná, zobrazí se fotka, kterou jsme vytvořili na konci . Protože ale chceme bílou linku, vezměte nástroj plechovku s barvou (pořád by měla být vybraná bílá barva) a nalijte ji na vrstvu "Linka" (klikněte někam na obrázek), která zbělá, ale protože jsme vytvořili masku, je vidět jenom proužek (zbytek zakrývá maska). Pokud použijete v plechovce jinou barvu, budete mít samozřejmě jinou barvu linky. Konečná fotka teď vypadá takto:

303

a paletka s vrstvama následovně:

318

Nakonec můžete sloučit vrstvy do jedné ("Flatten Image").
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce 2

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce ve Photoshopu 2

462

Druhá možnost vytvoření podobného rámečku je o něco jednodušší. Rámeček není identickej, ale je hodně podobnej. V krátkosti se dá říct, že se fotka duplikuje, zmenší a zkopíruje zpět na originální fotku, která se rozmaže. Nakonec se udělá kolem menší fotky rámeček.
Takhle vypadá originální fotka:

452

a tady je podrobný návod:
  • 2. V tomto kroku se kopie obrázku zmenší. Protože se mi nechce počítat, rozhodl jsem se zmenšit obrázek procentuálně.

Klikněte v meníčku na "Image" ("Obraz") -> "Image size" ("Velikost obrazu"). V okýnku, které se objeví, změňte pixely na procenta a určete o kolik procent chcete obrázek zmenšit (rozdíl mezi 100% a vámi vloženým číslem bude šířka okraje obrázku v procentech).

453

Já dal 90% (okraj bude mít velikost 10%). Pokud dole máte zatrženo "Constrain Proportions" ("???"), zachová se automaticky poměr stran a stačí změnit jen jednu hodnotu. Nakonec se volba potvrdí tlačítkem "OK".
  • 3. Teď se kopie obrázku přesune na originál. Klikněte na nástroj pro přesun ("Move tool") - kláv. zkratka "V", klikněte na obrázek a bez puštění myší ho přetáhněte na originální obrázek (pokud máte novější PS a obrázky jsou v paletkách, tak najeďte na před na paletku originálního obrázku - tím se na něj dostanete). Aby se obrázky vystředily, musíte před tím než přetahovaný obrázek (kopii) pustíte na originál, zmáčknout klávesu "Shift", pak pustit přetahovaný obrázek myší a uvolnit klávesu "Shift". Na originálním obrázku by se měla vytvořit nová vrstva s menším obrázkem, kterou můžete přejmenovat na "Prostředek".

454

Obrázek nyní vypadá takto

455
  • 4. Tvorba vnitřního okraje - na paletce s vrstvama klikněte dole na ikonu "fx" a vyberte možnost "Stroke" ("Vytažení???")

456

Vyskočí okno s několika volbami, pomocí kterých můžete nastavit velikost okraje

457

"Size" ("Velikost") - já mám nejraději 1px rámečky, proto zadávám hodnotu 1px.

"Position" ("Poloha") - Tady nastavíte, jestli chcete mít rámeček z vnějšku nebo vnitřku obrázku. Lepší by bylo nastavit "Outside" ("Vnější"???), ale při větší zvolené velikosti se rámeček zakulatí. Proto dávám "Inside" ("Vnitřní"???).

"Blend Mode" ("režim prolnutí") - můžete nastavit jakým způsobem se vámi nastavený okraj smíchá se spodní vrstvou "Background" ("Pozadí").

"Fill Type" - Nastaví se, jestli chcete mít okraj jednobarevný "Color" ("Barva"), přechod "Gradient" nebo vzor "Patern" ("Vzorek"). Já se rozhodl pro nejjednodušší možnost barva, protože v jednoduchosti je krása.

"Color" ("Barva") - tady se určuje barva - klikněte na náhled barvy v okýnku a vyberte barvu, kterou chcete. Takhle vypadá bílá - nejjednodušší je dole zadat "ffffff" (6x"f").

Po vytvoření rámečku podle vašich představ klikněte na tlačítko "OK".

Na paletce s vrstvama se vytvoří nový efekt vrstvy

458

a fotka v tomto stádiu vypadá takto:

459
  • 5. Rozmazání okraje - Na paletce s vrstvama klikněte na vrstvu "Background" ("Pozadí") a na liště s meníčkama vyberte "Filter" ("Filtr") -> "Blur" ("Rozostření") -> "Gaussian Blur" ("Gaussovské"). Vyskočí na vás okno s filtrem a pomocí jezdce rozostřete obrázek, tak jak chcete mít rozostřený okraj. Vyberte hodnotu, která vám vyhovuje (já dal 10 px protože pracuju na malém obrázku) a potvrďte volbu tlačítkem "OK".

460

Tím by se dalo skončit, protože obrázek už vypadá docela k světu:

461

ale já se rozhodl zkusit ještě jednu věc.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce v Gimpu

Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce v Gimpu

479

Jen tak pro zajímavost, nebo jako výzvu, jsem zkusil, jestli se dá udělat rozmazanej okraj s linkou ve fotce i v Gimpu. Jde to, ale postup je trošku jinej než v PS.

1. Na otevřeném obrázku zploštěte otevřené vrstvy do jedné a pak obrázek duplikujte.
Tady je originální obrázek:

470

2. Zmenšení kopie - Stejně jako v předchozím případě jsem se rozhodl změnit velikost (škálovat obrázek - zdá se, že každá verze Gimpu přináší nový překlad) kopie obrázku na 90% originálu, což vytvoří později na každé straně 5-tiprocentní rámeček. Pokud budete chtít, aby byla velikost rámečku na všech stranách stejná, použijte pixely, rozpojte řetízek za okýnkama s velikostma a nastavte každou stranu zvlášť.

471 1664

3. Protože jsem nenašel v Gimpu fx efekty vrstvy, pomocí kterých jsem v PS vytvořil vnitřní linku (1px rámeček) kolem fotky, musel jsem to nějak obejít. Nejjednodušší je vytvořit okraj na zmenšené kopii obrázku (takhle by to šlo i v PS).

472

Nad obrázkem v liště s meníčkama klikněte na "Vrstva" -> "Rozměry hranic vrstvy".

473

Otevře se nové okno, ve kterém nejdřív rozpojte řetízek vedle okýnek s rozměrama fotky a pak zvětšete oba rozměry podle toho, jak chcete mít široký rámeček. Já chci rámeček 1px silnej a tak jsem na šířku i délku přidal 2px (1px vpravo + 1px vlevo = 2px na šířku).
Dále chci aby byl rámeček kolem obrázku pravidelnej a tak klikám na tlačítko "Střed", který se o to postará (v okýnkách "Posun" se změní hodnoty z 0 px na 1px). V případě, že se spletete, klikněte dole na tlačítko "Obnovit" čímž se okýnko resetuje do výchozích hodnot. Nakonec volby potvrďte tlačítkem "Změnit velikost".

4. Zkopírování kopie obrázku na originál
Nejdřív si musíme připravit originální obrázek a to tak, že na něm vytvoříme novou průhlednou vrstvu, do které později zkopírujeme kopii. Kdyby se to neudělalo, tak se kopie zkopíruje na vrstvu "Pozadí", což by nám vzalo spoustu možností úpravy rámečku. Novou vrstvu můžete pojmenovat "Prostředek".
Vraťte se zpět na kopii obrázku. Kolem obrázku by měl být čárkovanej okraj (já ho tam mám pořád) a tak stačí jen obrázek zkopírovat pomocí windowsácké klávesové zkratky "Ctrl" + "C". Pak se přejde na originální obrázek (aby byl na monitoru kompjůtru vpředu), zvýrazní se (kliknutím na ni) vrstva "Prostředek" a použije se další z windowsáckých zkratek "Ctrl"+"V". Jakoby zázrakem se vrstva rovnou vystředí. Tato akce ale vytvoří novou vrstvu, která se nazývá "Plovoucí výběr".

474

Abychom se toho zbavili, klikněte pravým myšítkem na "Plovoucí výběr" a vyberte možnost "Ukotvit vrstvu". Tím se vloží "Plovoucí výběr" do vrstvy "Prostředek"

475

a kolem zmenšené fotky uprostřed je pěkný 1px široký rámeček

476

5. Rozmazání okraje.
Klikněte na vrstvu "Pozadí" a pak v meníčku nahoře vyberte "Filtry" -> "Rozostření" -> "Gaussovské rozostření". Ve vyskočeném okně s možnostma filtru nastavte jak hodně chcete vrstvu rozostřit. Já zvolil 140px. Nakonec, jako obvykle, potvrďte tlačítkem "Budiž".

477

Tím se rozostří okraj a fotka by mohla být hotová

478

, ale i tentokrát ještě spodní vrstvu "Pozadí" zduplikujeme a na nové vrstvě změníme režim prolnutí. V tomto případě se mi nejvíc líbí tmavší okraj, díky kterýmu fotka uprostřed pěkně vynikne a tak volím režim prolnutí "Násobení" a krytí měním na 80%. Po tomto kroku vypadá fotka takhle:

479

a paletka s vrstvama takto:

480

Na úplný konec se můžou zploštit otevřené vrstvy do jedné.
pasy

Re: Rámeček s rozmazaným okrajem a linkou ve fotce v PS a Gi

Nepřečtený příspěvek od pasy »

Dobrý večer,

zkouším podle vašeho návodu vytvořit rámeček s rozmazaným okrajem Gimpu , ale vůbec se mi nedaří. Vše jde, ale kdyyž dám tu plovoucí vrstvu ukotvit, tak se mi rámeček ztratí a zobrazí se mi vzhled fotografie stejný, jako originálu. Už si nevím rady. Netušíte, co bych mohla dělat špatně?

Děkuji za odpověď

Katka
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ahoj (nevadí že tykám?),
Já to teď po delší době zkoušel a zdá se, že to funguje podle. Abych se ujistil, že je vše správně. V mém Gimpu, když zkopíruju zmenšenou kopii na originální obrázek, vidím mravence pochodující v obrázku (okolo té 90% zmenšené kopie). Pak dám ukotvit plovoucí vrstvu a plovoucí výběr zmizí. To samo lze dosáhnout i pomocí nějakého nástroje pro výběr, třeba obdélníkového výběru - stačí zvolit nástroj a kliknout s ním mimo výběr (pochodující mravence).
Můžeš se podívat na paletku s vrstvama, jestli tam zůstaly obě vrstvy (v návodu označené jako prostředek a pozadí)? Pokud ano, tak kopie pravděpodobně nebude zmenšená. Pokud ne, tak zatím nevím, ale pokusím se na to přijít. Můžeš mi napsat verzi Gimpu, který používáš (pokud nic z toho, co jsem napsal, nepomohlo)?
pasy

Nepřečtený příspěvek od pasy »

Ahoj (nevadí),

tak jsem se s tm teď modrovala a chyba byla opravdu v tom, že přesto, že se kopie tvářila jako zmenšená, zmenšená nebyla. Mám Gimp 2. a když se mi otevře okno "velikost obrázku", tak tam, kde je nastavení Kvality, Iterpolace - kubická, tak tam nic takového nemám. Je tam pouze nastavení Vrstvy, tak jsem tam zkusila z výběru dát prolnout všechny verstvy a začalo to fungovat. Jsem v tom nováček, takže se budu ještě trápit se spoustou věcí. Děkji za pomoc.

Kata
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Tak to je bezva, že se to podařilo. Klidně se tu pochlub s výsledkem (nejpohodlnější je to asi přes Galerii). V Gimpu se občas mění překlad funkcí (a možná i samotné funkce) a to, co jsem popisoval, myslím bylo pro Gimp 2.6, ale teď už je verze 2.8.2, kde se "velikost obrázku" přejmenovala na "škálování obrázku".
Odpovědět