Jak masky fungují
Představte si, že na sebe položíte dva papíry. Jeden je červený a druhý zelený, který položíte na ten první. Pokud se na papíry podíváte shora, uvidíte jen zelený papír. Pokud ale v zeleném papíru uděláte kruhový otvor, tak uvidíte červenou tečku na zeleném papíru (vlastně jste tak vytvořili masku).
Ve Photoshopu to funguje podobně. Když vytvoříte obrázek se dvěma vrstvama, který bude mít spodní vrstvu červenou a horní vrstvu zelenou, uvidíte zelený obrázek, protože horní vrstva (zelená) kryje tu spodní (červenou).
Pokud se na horní (zelené) vrstvě vytvoří maska, tak se nic nezmění, protože je maska bílá:
Když ale na masce uděláte štětcem černou tečku, tak uvidíte na obrázku červenou tečku (část spodní červené vrstvy) v zeleném poli. V podstatě je to stejné, jako vystřihnout do zeleného papíru kruh:
Když se nad zelenou vrstvou vytvoří nová modrá vrstva, na které se udělá maska a na masce se udělá křížek, uvidíte části vrstev, které jsou pod modrou vrstvou:
Masky nemusí být jen černé, ale můžou být vytvořeny z odstínů šedé. Proto jsem udělal na zelené masce šedý křížek, kterým je částečně vidět červená vrstva (nejspíš by se to dalo přirovnat k fólii, která se vloží do vystřiženého kroužku a má stejnou barvu jako horní (zelený)papír). Kromě toho jsem na masce nechal černý kroužek, který tam byl i v minulých ukázkách:
Úpravy masek
Aby se maska dala upravit, musí být vybraná vrstva, na které maska je a navíc musí být vybraná i maska. To se jednoduše udělá tak, že se na masku klikne. Kolem masky se pak vytvoří rámeček, který znamená, že se může na masce pracovat:
Masky se nejčastěji upravují pomocí štětce (jako jsem to dělal v předchozích případech). Ale dají se použít i jiné nástroje, jako je guma (bílý štětec funguje stejně) nebo plechovka barvy (tohle je výhodný v případě, že vytvoříte výběr, který vylijete barvou nebo pokud chcete přelít celou masku jednou jedním odstínem šedé).
Stejně jako obrázek se dá maska invertovat pomocí klávesové zkratky "Ctrl" + "I":
Maskou jde také posunout. Dělá se to pomocí nástroje "Move Tool" ("Nástroj přesun") - klávesová zkratka "V". Stačí maskou posunout tam, kde ji chcete mít. Jenom je důležité dát pozor na řetízek, který se nachází mezi ikonama obrázku a masky a spojuje je. Pokud ho necháte, tak posunete maskou i horní vrstvou a výsledek vypadá takto:
Když ho ale odkliknete, tak se posune jenom maska:
Na úpravu masek se dají použít i filtry. Já osobně nejčastěji používám rozmazání masky pomocí Gauzzovského rozostření, ale dají se použít i jiné filtry, jako třeba "Ripple" ("Zvlnění"??), kterým jsem trošku upravil původní kroužek (docela dobře by to šlo použít pro různé rámečky):
Občas, pokud má maska více odstínů než je jen černá a bílá (například tonální masky), jde maska upravit pomocí nástrojů ztmavení nebo zesvětlení ("Dodge" a "Burn tool") nebo pomocí úrovní. Tady je jednoduchý příklad. Nejdřív originální obrázek:
Trochu jsem potřebovat ztvrdit přechod a tak jsem posunul jezdce na dialogu úrovní doprostřed:
Což mělo za následek tohle:
Jak udělat z výběru masku?
Pokud nějakým nástrojem vytvoříte na obrázku výběr, můžete z něj udělat velmi jednoduše masku. Stačí zvýraznit vrstvu, na které masku chcete a kliknout na ikonu "Přidat masku vrstvy".
Jak udělat z masky výběr (selekci)?
Jestli potřebujete z masky vytvořit výběr, podržte klávesu "Ctrl" a klikněte na masku.
Jak zakázat (vypnout) a povolit (zapnout) masku?
Jestli se chcete podívat, jak by obrázek vypadal bez masky, tak klikněte pravým myšítkem na masku, kterou chcete zakázat a vyberte možnost "Disable Layer Mask" ("Vypnou masku vrstvy").
Na masce se vytvoří červený křížek:
Pokud masku chcete opět zapnou vyberte v meníčku "Enable Layer Mask" ("Zapnout masku vrstvy"). Maska se dá rychle zapnout a vypnout pomocí klávesy "Shift" a kliknutím na masku.
Podobným způsobem masku můžete smazat. V meníčku vyberete možnost "Delete Layer mask" ("Smazat masku vrstvy").
To bude pro dnešek všechno. Pokud jsem na něco zapomněl, tak mi, prosím, napište a já to sem přidám.