Před pár týdny jsem se na vlastní kůži přesvědčil o tom, jak můžou být zálohy LR katalogu užitečné. Při zapnutí počítače se mi nenačetl hard disk, na kterém jsem měl katalog z Lightroomu a fotky, které LR načítá. Naštěstí se mi podařilo hard disk připojit k notebooku, který mi nabídl možnost jeho kontroly a opravy chyb, která se zdařila, ale soubor katalogu byl už poškozený a nešel otevřít. Docela ve mě hrklo, protože jsem měl v LR upravené, ale ještě nevyexportované fotky a fotky označené k úpravě a nepamatoval jsem si, kdy jsem naposledy katalog zálohoval. Záloha obvykle trvá docela dlouho a tak při zavírání LR většinou klikám na tlačítko „Tentokrát přeskočit“ („Skip this time“). Často jsem to tak dělal i několik týdnů. Tentokrát při mě naštěstí stáli všichni svatí a já našel zálohu katalogu z předešlého dne, tak jsem přišel „jenom“ o označení fotek vybraných pro úpravy. I tak mi trvalo asi dvě hodiny, než jsem se znovu prokousal všema fotkama, abych je znovu označil.
Od té doby jsem si nastavil zálohování při každém zavírání Lightroomu („Upravit“ („Edit“) → „Nastavení katalogu…“ („Catalog Settings…“)) a poslední zálohu jednou ta pár dnů zálohuju na jiný disk (zálohy na stejném disku k ničemu nejsou, pokud se disk pokazí). Mohl bych samozřejmě zálohovat i samotný katalog, ale záloha je komprimovaná (je to zazipovaný katalog) a tak zabere míň místa.
Nastavení zálohování jde změnit i v zálohovacím dialogu, který vyskočí jednou za čas (v závislosti na nastavení záloh) při zavírání LR.
Mimochodem, pokud nevíte, kde máte zálohu katalogu uloženou, tak si znovu otevřete „Nastavení katalogu…“ (viz horní dva obrázky) a klikněte na tlačítko „Zobrazit“ („Show“). Tím se dostanete na složku, ve které je složka s vaším katalogem a v té je další složka „Backups“ s jednotlivýma zálohama (a ty jsou zase ve složkách s datem místo názvu). Tyto zálohy jsou zazipované a proto je napřed musíte rozbalit, než je načtete Lightroomem.
Někdy v době, kdy se mi stala výše zmíněná příhoda jsem ve své RSS čtečce našel článek Scotta Kelbyho (známý autor knížek o Photoshopu, LR a focení), který psal o tom, že se na jednom ze svých seminářů zmínil o zálohování fotek a několik fotografů prý mělo za to, že se o vše postará Lightroom při zálohování katalogu. To je celkem překvapující, skoro by se dalo napsat, neznalost. Lightroom totiž funguje podobně jako kartotéka v knihovně. Jsou v něm uložená data o tom, kde se fotky nachází, jaké mají úpravy (provedené v LR) a metadata, ale fotky samotné (soubory fotek) v LR nejsou. Pak tu samozřejmě máme náhledy, které se vytváří při otevření fotky v LR. Tyto náhledy slouží k rychlejšímu zobrazení fotek, ale fotky nenahradí (v podstatě je to něco jako obsah knihy napsaný na kartičce v kartotéce - víte o čem knížka je, ale knížka sama to není).
Z tohoto důvodu je potřeba fotky zálohovat samostatně, nejlépe na jiný disk, než na kterém jsou originály. Profíci mají fotky na dvou discích v místě, kde s fotkama pracují a pro případ přírodní katastrofy nebo požáru mají ještě další zálohu někde jinde (např. ve studiu a doma). Pro případ větší katastrofy (několikasetletá voda, požár Londýna atd.) mají další kopii v jiném městě, nebo v nějaké cloudové službě. S fotkama je dobrý zálohovat i soubor zálohy katalogu Lightroomu, jak už jsem napsal výše.