Alternativní čeština pro phpBB 3.3.15

Alternativní a neformální čeština pro phpBB 3.3 fóra
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Reakce:
Tykání: Ano
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Po „delší pauze“ zaviněné ztrátou domény jsem aktualizoval svoji alternativní češtinu pro phpBB 3.2.2 na phpBB 3.3.10 a dál na 3.3.15.

Pokud na phpBB 3.3.x přecházíte z phpBB 3.0.x, nebo s phpBB fórem začínáte a chcete se o alternativní češtině pro phpBB dozvědět více, přečtěte si tento příspěvek, ve kterém je o alternativním překladu spousta informací.

Chyby v překladu, náměty na zlepšení a diskuze o překladu #

Pokud v překladu najdete nějakou chybu, ať už gramatickou nebo pravopisnou, budu rád, když mi ji nahlásíte do fóra „Překlad phpBB 3.3“. To samo platí i pro náměty na zlepšení překladu. Založte tam, prosím, nové téma s výstižným názvem.

Obsah balíčku s překladem

V hlavní složce s názvem balíčku je několik podsložek:
  • Složka „ext“ obsahuje alternativní češtinu pro rozšíření „viglink“, které je součástí instalačního balíčku phpBB fóra.
  • Složka „language“ obsahuje alternativní češtinu pro phpBB fórum. Dalo by se říct, že je to nejdůležitější část překladu.
  • Složka „styles“ obsahuje složku s výchozím vzhledem fóra „prosilver“, ve které je obrázek, který označuje v příspěvcích (a na dalších místech ve fóru), že je uživatel online.
    Soubor „stylesheet.css“ (vedle obrázku) slouží k tomu, aby se obrázek při změně jazyka načetl.
Číslování verzí překladu

Aby nedocházelo ke zmatkům v číslování (např. cs_alt_v-3.06_pro_phpBB-3.3.10 ), mají balíčky s překlady stejné číslo jako má verze phpBB pro kterou jsou určené – např. cs_alt_pro_3.3.10. Jedinou výjimkou budou opravy, které nebudou moci počkat na vydání nové verze phpBB (např. z důvodu, že bude oprav opravdu hodně, nebo že něco fakt hodně podělám) – v tomto případě bude překlad pojmenován např. cs_alt_pro_3.3.12_v-2.

Stažení překladu

Aktuální verzi překladu můžete stáhnout v příloze na konci tohoto příspěvku.

Odkaz/Copyright

Byl bych rád, pokud po instalaci tohoto překladu necháte v patičce vašeho fóra odkaz/copyright. Pokud máte pocit, že moje několikaměsíční práce za řádek s odkazem nestojí, přestaňte prosím tento překlad používat a stáhněte si jinou češtinu, nebo si přeložte phpBB sám(a).

Instalace jazykového balíčku na už nainstalované fórum #

Pokud už máte nainstalované fórum, nahrajte rozbalený balíček s alternativní češtinou do kořenové složky vašeho fóra, takže:
  • Ve složce „language“ byste měli mít složku „cs_alt“ s jazykovými soubory, která se nachází vedle složky „en“.
  • Ve složce „styles/prosilver/theme“ byste měli mít složku „cs_alt“ (taky vedle složky „en“) obsahující jen obrázek „Online“ a soubor „stylesheet.css“.
  • Ve složce „ext\phpbb\viglink\language“ byste měli mít složku „cs_alt“ s překladem rozšíření „viglink“ taky vedle složky „en“.
Pak přejděte do administrace vašeho fóra na záložku „Customise“ → „Language packs“, což otevře stránku s jazykovými balíčky, na které by měly být zobrazeny nenainstalované jazyky a klikněte u jazyka, který chcete nainstalovat na odkaz „Install“:

Obrázek

Nakonec si změňte ve vašem uživatelském panelu („User Control Panel“) na záložce „Board Preferences“ („Nastavení fóra“) → „Edit Global Settings“ („Obecné nastavení fóra“) u možnosti „My Language“ („Jazyk“) jazyk a výběr nového jazyka potvrďte kliknutím na tlačítko „Submit“ („Odeslat“):

Obrázek

Potom byste měli mít vaše fórum zobrazené v češtině. Teď už jen zbývá o této změně informovat vaše členy, abyste alternativní češtinu nepoužívali sami.

Čeština při instalaci nového fóra

Po stažení, rozbalení a nahrání phpBB 3.3.x na váš server, si stáhněte překlad, rozbalte balíček a nahrajte jeho obsah do kořenové složky vašeho fóra. Po nahrání překladu byste měli mít složku „cs_alt“ vedle složky „en“ (a další složky jak je popsáno výše). Pak otevřete v prohlížeči adresu:

http://www.vase_domena.cz/složka_s_phpBB/install

Napravo nahoře si změňte jazyk a pokračujte podle průvodce instalací.

Překlad #
Přílohy
cs_alt_pro_phpBB-3.3.15.zip
(236.47 KiB) Staženo 495 x
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.11

Aktualizoval jsem překlad alternativní češtiny na verzi phpBB 3.3.11. V jazykových souborech není moc úprav, ale i tak vzhledem k novým nebo upraveným řádkům doporučuji češtinu aktualizovat.
Jirys
Reakce:

Nepřečtený příspěvek od Jirys »

Zdravím ,
Malý dotaz , stačí jak jenom přehraji stavající češtinu tady tou přes FTP ? Používám verzi phpBB 3.3.11.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Je lepší ji nahrát vedle „ofiko“ češtiny, jak je popsáno výše, takže obě češtiny budou vedle sebe. „Ofiko“ čeština má složku „cs“ a alternativní „cs_alt“, takže by to nemělo dělat problém. Nikdy jsem to nezkoušel, ale možná by přehrání „ofiko“ češtiny mohlo vyhodit nějakou chybu, protože kromě názvu složky jsou i úpravy v souborech – samozřejmě se dají soubory upravit, ale asi je jednodušší nechat češtiny vedle sebe... Navíc v jazykovém balíčku jsou i složky pro rozšíření „viglink“ a vzhled „prosilver“, které by se taky museli přepsat.

Lepší než nahradit soubory je změnit všem uživatelů výchozí jazyk. Návod je tady.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.11 a 3.3.12 RC1

Kdyby si někdo chtěl vyzkoušet nainstalovat první RC verzi phpBB 3.3.12, tak v příloze v prvním příspěvku najde aktualizovanou alternativní češtinu (až vyjde finální verze, tak ji nahradím). Odkaz na stažení phpBB 3.3.12 RC1 se dá najít na vývojářském fóru phpBB.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.12

Aktualizoval jsem překlad alternativní češtiny pro phpBB 3.3.12.
Od verze 3.3.12 RC1 je v jazykových balíčcích jeden nový řádek.
Překlad najdete v příloze na konci prvního příspěvku.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.13

S vydáním phpBB 3.3.13 jsem aktualizovat alternativní češtinu. V překladu jsou tentokrát asi tak dvě desítky nových řádků ve dvou jazykových souborech a nějaké úpravy a opravy, na které jsem narazil během práce s fórem. Taky jsem se snažil, aby bylo fórum typograficky trochu lepší, takže by na koncích řádků neměly zůstávat jednohláskové a dvouhláskové předložky a spojky.
Překlad najdete v příloze v prvním příspěvku.
Kdyby někdo našel v překladu nějakou chybu, tak mi dejte vědět, ať ji můžu opravit.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.14

Před pár dny vyšlo phpBB 3.3.14 a tak jsem aktualizoval alternativní češtinu. V jazykových souborech sice moc změn není, ale v administraci jsou nově rozdělený nenainstalovaný a zakázaný rozšíření, takže pokud tam nechcete mít EXTENSIONS_NOT_INSTALLED místo Nenainstalovaná rozšíření, tak doporučuju překlad aktualizovat.
Překlad je na obvyklém místě v příloze na konci prvního příspěvku.
Pokud najdete v překladu nějakou chybu, tak mi prosím dejte vědět.
Majk
Reakce:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.14

Nepřečtený příspěvek od Majk »

Díky za ty překlady. Je to moc fajn, že se někdo zručný/obětavý našel.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.3.15

Byla vydaná nová verze phpBB 3.3.15 a tak jsem aktualizoval alternativní češtinu pro phpBB. V jazykových souborech je JEDEN nový řádek a jeden řádek je lehce upraven, ale konečně jsem se dotlačil k tomu, abych změnil email na správné e-mail (asi stárnu).

Aktualizovaný překlad můžete stáhnout v příloze na konci prvního příspěvku.
Odpovědět