Nevím, jestli je ještě nějaký důvod k používání phpBB 3.2.x (to už asi spíš phpBB 3.0.x), ale pokud ho ještě používáte, tak je nejvyšší čas aktualizovat na phpBB 3.3.x, protože phpBB tým ukončil k 1. srpnu 2024 pro tří dvojkovou řadu našeho oblíbeného fóra podporu. To znamená, že pro phpBB 3.2.x nebudou nadále vycházet opravy chyb ani bezpečnostní záplaty a jak už jsem napsal výše, je doporučeno přejít na phpBB 3.3.x.
Oficiální oznámení najdete na phpBB.com.
Pokud byste z nějakého důvodu potřebovali stáhnout starší verzi phpBB, tak to můžete udělat tady.
Přechod z phpBB 3.2.x na 3.3.x je o dost snažší než byla aktualizace z phpBB 3.0.x na 3.1.x. Je to proto, že se ve verzích 3.2.x i 3.3.x už používají rozšíření a rozšíření z phpBB 3.2.x jsou často (ale ne vždycky) kompatibilní s phpBB 3.3.x (nebo jejich autor, pokud se na vývoj rozšíření nevykašlal, nabízí verzi pro phpBB 3.2.x i 3.3.x).
Aktualizace z phpBB 3.2.x na 3.3.x
Protože se už nepoužívají úpravy výchozích souborů fóra, tak celá aktualizace spočívá víceméně v tom, že se všechny soubory starého fóra, kromě některých velmi důležitých výjimek, smažou a nahradí se novými soubory. Sice se jedná o nějaké 4 tisíce souborů, ale zase se nemusí nic upravovat v kódu. Po souborech se aktualizuje databáze, což většinou netrvá moc dlouho, pokud máte moc velké fórum.
Na phpBB.com se o aktualizaci píše tohle:
- Ujistěte se, že váš server splňuje požadavky pro provoz phpBB 3.3 fóra, které najdete tady.
- Zazálohujte si soubory fóra (ty, které máte na FTP). Hlavně soubor
config.php
a složky s obrázkama a souborama, které nahrávají uživatelé. Pokud máte nějaké úpravy vzhledů (třeba logo) nebo nějaký vlastní vzhled, tak se ujistěte, že je máte zazálohované. - Zazálohujte si databázi.
- Deaktivujte všechny vzhledy kromě „prosilveru“, což je výchozí vzhled phpBB.
- Deaktivujte všechny rozšíření, která nejsou kompatibilní s phpBB 3.3. V databázi rozšíření na phpBB.com najdete informace, které potřebujete. U rozšíření je napsáno, jaké verze phpBB podporují. Pokud si nejste jistí, tak zakažte v administraci všechna rozšíření a pak je postupně povolujte a vždycky zkontrolujte, jestli všechno funguje. Pokud něco nefunguje, tak rozšíření, které dělá problémy zakažte a pokračujte k dalším rozšířením. Pozor: rozšíření jde zakázat a smazat u něho data. To první znamená, že se rozšíření vypne a data, která rozšíření obsahuje zůstanou zachována v databázi. Pokud ale smažete data, tak se dostanete do stavu, jako by rozšíření nikdy nebylo nainstalováno.
- Nastavte si fórum na angličtinu. Já to dělám i v Administraci i pro sebe v Uživatelském panelu. Osobně při aktualizaci přepínám na alternativní češtinu, ale je asi fakt, že angličtina bude bezpečnější.
- Stáhněte si na phpBB.com kompletní phpBB 3.3.x instalační balíček označený „Full Package“.
- Rozzipujte si stažený balíček do svého počítače a otevřete složku phpBB3
- Z rozzipovaného balíčku smažte následující soubor a složky:
- soubor
config.php
(tohle je velmi důležité, protože pokud soubor nesmažete, tak si můžete přepsat svůj originálníconfig.php
, který obsahuje důležité informace týkající se přístupu k databázi a celkem špatně se obnovuje – je potřeba zjistit spoustu informací). - složka
files/
- složka
images/
- složka
store/
- soubor
- Na vašem webu (otevřeném ve FTP klientovi) smažte všechny soubory kromě těch následujících:
- soubor
config.php
(jak už jsem napsal výše, tento soubor obsahuje důležité informace). - složka
ext/
(v této složce jsou nahraná vaše rozšíření, které ve výchozím balíčku phpBB nebudou – kromě jednoho a to se přehraje. Pokud složku smažete, tak budete muset znovu najít a nahrát rozšíření, který používate). - složka
files/
(může obsahovat nahrané soubory). - složka
images/
(obsahuje obrázky, které jsou nahrané na fóru a o které nechcete přijít). - složka
store/
(může obsahovat zálohy rozšíření, logy atd.) - na mém fóru mám další složku s obrázky ještě z časů phpBB 3.0, kterou nemažu, protože se z ní tyto obrázky načítají. Pokud nějaké takové složky máte, tak je nemažte.
Tip: já soubory nemažu (tedy alespoň ne hned), ale přejmenuju složku se starýma souborama a vytvořím složku novou se stejným názvem, do které nahraju výše zmíněné soubory, které se nemají mazat. Tím mám zálohu i na serveru, kterou smažu až si jsem jistý, že je všechno v cajku.
- soubor
- Po smazání souborů nahrajte nové soubory ze složky phpBB3 ve vašem počítači na váš server do adresáře, ve kterém bylo staré fórum. Při nahrávání můžete být vyzváni k přepsání zbývajících souborů. Pokud budete vyzváni ke sloučení nebo přepsání adresářů, zvolte jejich sloučení.
- Aktualizujte databázi
- Přes prohlížeč přejděte na složku install/ (zadejte něco jako:
http://www.domena.cz/vaseforum/install
) - Klikněte na záložku „Update“
- Klikněte na tlačítko „Update“
- Vyberte „Update database only“ a klikněte na „Submit“
- Počkejte, až se na liště s průběhem instalace dostanete na 100% a zobrazí se hláška, že je aktualizace dokončena.
- Přes prohlížeč přejděte na složku install/ (zadejte něco jako:
- Ujistěte se, že se do kořenového adresáře fóra nahrál soubor
.htaccess
. Občas se stává, že FTP klient nezobrazí soubory začínající tečkou a tak se soubor nenahraje. Pokud se vám to stane, povolte zobrazení skrytých souborů. - Pokud použijete pro instalaci jiný jazykový balíček než angličtinu, tak si stáhněte aktuální jazykový balíček pro phpBB 3.3.x.
- Jak už jsem zmínil výše, při nahrávání souborů nepřepište soubor
config.php
- Při zálohování vašich souborů ze serveru do PC se ujistěte, že je váš FTP klient v binárním režimu, nebo že se přesunují soubory bez přípony v binárním režimu – zdá se, že je to problém u Filezilly, kde by nastavení mělo vypadat takhle: