Aneb Alternativní přihlašování pomocí sociálních sítí
Popis
Tohle je velmi zajímavý MOD, který umožňuje přihlášení a registraci do fóra pomocí některých sociálních sítí, konkrétně pomocí Facebooku, Twitteru, Windows Live a Open ID účtů. Uživatel si tak nemusí pamatovat nové heslo, stačí kliknout na tlačítko, který ho přenese na přihlášení na jedné ze sítí a zpět na fórum. Pokud je uživatel už na soc. síti přihlášen, je v podstatě okamžitě po kliknutí na tlačítko přihlášen i na fóru. Pokud je uživatel už přihlášen, může si svůj účet propojit s účtem soc. sítě v uživatelském panelu a příště se už přihlašovat přes soc. síť. V případě registrace se klikne na tlačítko jedné soc. sítě, a když je člověk přenesen zpět na fórum, musí souhlasit s podmínkami registrace, formulář je předvyplněn a příště se už bude přihlašovat pomocí soc. sítě. Kromě toho je možno synchronizovat profil (a taky Avatar a myslím, že i podpis) na fóru s profilem na soc. síti (bacha, smažou se některý údaje, protože jsou nahrazený údaji novými) a v případě Facebooku se může povolit sloupeček s nějakýma aplikacema Facebooku.
Pro přihlašování pomocí soc. sítí na fóru je třeba, aby administrátor fóra vytvořit na jednotlivých sítích aplikace. Jak se aplikace tvoří najdete dál v příspěvku.
Odkazy
MOD je zatím v RC verzi a můžete ho stáhnout na phpBB.com. Překlad najdete v příloze na konci tohoto příspěvku nebo v Downloadech tohoto fóra. Změny od verze 2012.01.15.01 najdete tady.
Skrýnšoty
Přihlášení
Propojení účtů
Rozpojení účtů
Instalace a konfigurace (zpět na začátek)
Autor tvrdí, že jediná bezproblémová instalace je pomocí AutoModu a já s ním musím v tomto případě souhlasit. Instaloval jsem MOD asi třikrát na testovací fórum pomocí AutoModu a vždycky proběhla instalace bez problémů. Pak jsem instaloval Alternate Login i normálně na dvě těžce oMODěný fóra a trvalo to dost dlouho a z nějakýho důvodu se mi nevložili dva sloupečky do tabulky databáze. Nebyl jsem první a tak jsem našel řešení na autorově webu, takže to jde instalovat i manuálně. Dál následuje konfigurace MODu v ACP.
Pro správnou funkci alternativních přihlášení pomocí Facebooku, Twitteru a Windows Live je třeba na jednotlivých sociálních sítích vytvořit aplikace umožňující přihlášení a zkopírovat některé údaje z těchto aplikací do nastavení v administraci fóra.
Před tím, než začnu popisovat jednotlivé kroky musím upozornit na to, že se budete muset přihlásit do sociálních sítí, jejichž aplikaci budete chtít vytvořit (což může být některým, jako třeba já, proti srsti, ale co byste neudělali pro svoje uživatele, že? Naštěstí žádná ze sítí po mě nepožadovala žádnou činnost). V případě Facebooku bylo nutný napsat funkční telefon, na který přišla eSeMeSka s kódem, který se musí někam zkopírovat a teprve potom mi bylo umožněno aplikaci vytvořit. Další aplikace už jde snad vytvořit i bez toho.
Klikněte dole na stránce na odkaz vývojáři a pak nahoře na stránce na Aplikace. Vyberte "+ Vytvořit novou aplikaci", vyplňte požadovaná políčka a vytvořte aplikaci.
Z vytvořené aplikace budete potřebovat dva údaje:
"ID aplikace / API klíč", který vložíte do "ID aplikace Facebooku"
"Tajný klíč aplikace", který vložíte do "Tajný klíč aplikace Facebooku"
Dále vyplňte "Doménu webu", která by neměla obsahovat žádné lomítko ani protokol (http:// nebo https://)
Windows Live
Hlavní stránka, kde se můžete přihlásit je tady. Potom přejděte na Tvorbu aplikací (pomocí tlačítek: Domovská stránka - Všechny služby - Developers (dole) - My Apps (nahoře) - Create application), kde zadáte do okýnek název aplikace (Application name) a její jazyk, čímž se vytvoří aplikace. Pak ještě musíte u vytvořené aplikace vložit "Redirect domain" (kliknout na "Edit Settings", pak kliknout na "API Settings" a vložit "Redirect domain" (doménu vašeho fóra))
Z vytvořené aplikace budete potřebovat dva údaje:
"Client ID", které vložíte do "Windows Live App ID"
"Client secret", který vložíte do "Windows Live Secret"
kromě toho musíte zadat ještě cestu k souboru Callback, což je umístění souboru al_wl_connect.php na vašem webu (obvykle:
http://vášweb.cz/phpBB3/alternatelogin/al_wl_connect.php
)Hlavní stránka, kde se můžete přihlásit je tady. Potom přejděte na stránku Twitter Developers (tlačítko "Developers" nalevo dole) a klikněte na "Create an App", čímž se dostanete do tvorby nové aplikace. Tady musíte vyplnit položky "Name" (jméno aplikace), "Description" (popis aplikace, který všichni uvidí), "WebSite" (adresa vašeho webu) a "Callback URL" což je adresa souboru "al_tw_connect.php" na vašem webu (obvykle:
http://vášweb.cz/phpBB3/alternatelogin/al_tw_connect.php
). Pak ještě budete muset souhlasit s licencí, vyplnit kapču a kliknout na tlačítko "Create your Twitter application". Tím se dostanete do vaší aplikace, kde, pokud se nepletu, budete muset kliknout na modré tlačítko "Create my access token".Z vytvořené aplikace budete potřebovat tři údaje:
"Consumer key", který vložíte do "Twitter Key"
"Consumer secret", který vložíte do "Twitter Secret"
"Callback URL" který vložíte do "Twitter Callback" (umístění souboru al_tw_connect.php na vašem webu (obvykle:
http://vášweb.cz/phpBB3/alternatelogin/al_tw_connect.php
))Nakonec musíte v ACP povolit jednotlivé sociální sítě
Úprava pro tmavé styly
pokud máte tmavý styl, tak je špatně vidět písmo u tlačítka "líbí se mi" ("Like"). Zkoušel jsem to nastavit pomocí stylu, ale nejde to. Pak jsem našel že stačí vložit
colorscheme="dark"
Takže nějak takhle
Otevřít: styles\vash_oblibeny_tmavy_styl\template\viewtopic_body.html
Najít
Kód: Vybrat vše
<fb:like href="{U_PAGE_URL}" show_faces="false" width="450" font="arial"></fb:like>
<fb:like href="{U_PAGE_URL}" show_faces="false" width="450" font="arial" colorscheme="dark"></fb:like>
Najít
<fb:like href="{BOARD_URL}" show_faces="false" width="450" font="arial"></fb:like>
<fb:like href="{BOARD_URL}" show_faces="false" width="450" font="arial" colorscheme="dark"></fb:like>